Nechci 7x větší kácení na Ještědu než dosud

Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost TMR a v zastupitelstvu jej podporují jak SLK, tak ODS, tak s několika výjimkami i ANO. Proti jsme akorát my z opozice. 

Proč tenhle návrh považujeme za strašně škodlivý:

Les zadržuje vodu.

Ani sjezdovka, ani les, co padne po nějaké vychřici kvůli novým sjezdovkám ji nezadrží. Tím, jak les zadržuje vodu, je menší riziko bleskových povodní po přívalových deštích než bez něj.

Pod Ještědem jsou zdroje vody pro část Liberce. Vzhledem k tomu, že jiná část Liberce téměř jistě přijde o vodu kvůli dolu Turow (Machnín), bez vody ve studních jsou už Kateřinky a Radčice, je dost riskantní připravovat o vodu další velkou část města.

Energetická náročnost.

Už dnes se areál neobjede bez umělého zasněžování. Ani během minulé, na poměry posledních let docela dobré zimy nebyl areál zprovozněn celý. Už dnes areál spotřebovává spoustu elektrické energie, pro sebe si ale žádnou ani v budoucnu nevyrobí.

Rozvoj areálu je v přímém rozporu s cíli energetické nezávislosti a snížení spotřeby elektrické energie ve městě.

 Velká dopravní zátěž pro okolí při dalším extenzivním rozvoji areálu.

Na sjezdovky se jezdí autem. Nemyslím, že to změníme. Už dnes jsou silnice směrem k areálu na hraně kapacity, nové silnice budou extrémně nákladné a problematické z hlediska dopadu na zdraví obyvatel, vedou obydlenými oblastmi. Velmi snadno bychom se mohli dostat do situace, kdy by provozovatel získával velké zisky z provozu areálu a na městu by zůstaly velké náklady na stavby silnic.

Jedinou možností, jak tomuhle záměru zabránit, je zrušit změnu územního plánu, která tenhle záměr povoluje.

Řada koaličních zastupitelů při hlasování spoléhala na to, že se excesům podaří zabránit v rámci posouzení o vlivu záměru na životní prostředí, EIA. Jenže tohle spoléhání je založené na chybné představě o tom, co řízení EIA je a není.

EIA totiž klame tělem. Každý má pocit, že se zpracuje EIA, a pak proběhne nějaká debata s investorem, co ještě je OK a co už není. Tak to ale není. V rámci pořizování EIA je posouzen návrh předložený investorem, posuzuje jej Krajský úřad a obec může jen uplatnit připomínky, ke kterým úřad může nebo nemusí přihlédnout. To samé následně udělá stavební úřad. V podstatě je možné záměr stopnout jen pokud je vysloveně nezákonný, jenže nezákonných je tu vážně málo věcí.

Jedinou možnost, kdy si radnice může říct, co chce, a jednat o tom s investorem, je změna územního plánu. Potom už nikdy.

Viděli jsme to při schvalování sjezdovky Nová skalka. Změnu územního plánu jsme schvalovali někdy v roce 2012, já byl tehdy pro, nechal jsem se uchlácholit tím, že pak proběhne posouzení a celý návrh se detailně prověří, což jsem považoval za ujištění o tom, že se ještě k rozhodnutí vrátíme. Tak to nebylo, udělal jsem chybu, které doteď lituji. Jenže tehdy mne na rizika nikdo neupozornil, já tehdy začínal, věděl jsem toho mnohem míň než teď. Nechci, abychom stejnou chybu opakovali.

Pokud se Vám návrh na rozšiřování sjezdovek nelíbí, zvažte prosím podporu naší kandidátky Liberec otevřený lidem ve volbách. Jsme proti tomuto drancování přírody jako jediní od začátku. Pokud uspějeme, bude budoucnost Ještědu jednou z klíčových věcí pro povolební vyjednávání.

Je to jednoduché: Čím víc hlasů získáme, tím větší je naděje na zachování lesů na Ještědu.

Jaromír Baxa, zastupitel a lídr hnutí Liberec otevřený lidem

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,
Včera zastupitelstvo schválilo fond na dotace pro majitele cenných historických domů – jenže to má háček. Dotace se vztahují na domy v památkové zóně,