Volby v Libereckém kraji patřily hnutí ANO

Byť v Liberci vyhráli STAN/Starostové pro LK, skutečným vítězem v Liberci i celém kraji je hnutí ANO. To například doslova na lopatky položilo své soupeře v České Lípě nebo Jablonci nad Nisou.

Komunální volby v Liberci i v ostatních obcích opět vyhráli nevoliči. Nezájem o lokální politiku i senátorské kandidáty se projevil tradiční nízkou účastí, které se v největších městech pohybovala mezi 33 až 43 procenty.

V Liberci nejvíce voličských hlasů získali Starostové, ovšem pohoršili si o zhruba 4 procenta. Zatímco v roce 2018 měli 32,1 procent, nyní to je 28,2. Starostů bude 12 z devětatřiceti členného zastupitelstva, což je ztráta čtyř zastupitelů.

Veliký nárůst voličské podpory pak zaznamenalo hnutí ANO, kterému letos v Liberci dalo podporu 26,2 procent. Před čtyřmi lety to bylo 21,3 procenta. V novém volebním období bude mít ANO 11 zastupitelů.

Třetí úspěšnou stranou byl LOL – Liberec otevřený lidem, který letos v sobě spojil kdysi rozštěpenou Změnu pro Liberec. Dnes dosáhli na 13,3 procenta, což je stejný výsledek, jako měla Změna před 4 lety. Nicméně o 5 procent méně, než měl původní LOL. V zastupitelstvu zasedne 6 členů LOL.

Prvním nováčkem v Libereckém zastupitelstvu jsou Okamurovi populisté z SPD, kteří skončili čtvrtí s deseti procenty. Bude mít 4 zastupitele.

Liberecká ODS skončila předposlední s 9,8 procentními body. V zastupitelstvu bude mít rovněž 4 zástupce.

Poslední stranou, která se do libereckého zastupitelstva dostala, je další nováček liberecké politiky – Piráti. Budou zde mít 2 zastupitele, což jim zaručil výsledek 6,3 procenta. V Liberci přišlo k volbám 40,8 procent oprávněných voličů.

V sousedním Jablonci nad Nisou poprvé za 28 let nevyhrála ODS. S převahou zde zvítězilo ANO s 25,1 procenty. Druhá ODS má pak s velkým rozdílem 15,5 procent. Následující strany pak získali podobný počet hlasů.

Třetí pravicoví extrémisté z SPD mají 12,5 procent. Piráti získali 10,7 procent. Společně pro Jablonec 10,6 procent a STAN/Starostové pro LK. Těsně s 5 procenty se dostalo ještě hnutí PRO Jablonec. V Jablonci volilo 39 procent lidí.

V České Lípě dominovalo ANO s úspěšnou starostkou Jitkou Volfovou v čele. Získalo 40,8 procent všech odevzdaných hlasů. Druhé je hnutí Živá Lípa, které podpořilo 19,8 procent voličů.

SPD získala v České Lípě 9,9 procent voličské podpory. SPOLU 8,4 hlasů a PRO Českou Lípu 5,4 hlasů. V České Lípě přišlo volit jen 33,7 procent voličů.

V Semilech sice zvítězila součást STAN/Starostů pro LK Volba pro Semily s 32 procenty hlasů, ale na paty jim šlape ANO s podporou 30 procent.

SPOLU získalo 17,1 procent a ODS s podporou KDU-ČSL 13,7 procent hlasů. Do semilského zastupitelstva se dostali ještě komunisté a nezávislí, které podpořilo 7,3 procenta voličů. V Semilech přišlo k volbám 43,6 oprávněných voličů.

V libereckém senátním obvodu se také volilo do druhé komory českého parlamentu. V prvním kole zvítězil dosavadní senátor a chrastavský senátor Michael Canov ze STAN/Starostů pro LK, který získal 43,5 procent. Ačkoliv se spekulovalo, že Canov možná vyhraje v prvním kole, oproti roku 2016 si naopak mírně pohoršil o 2 procenta.

V druhém kole se opět utká s kandidátem hnutí ANO. Nicméně zatímco v roce 2016 získal senátorský kandidát ANO jen 15,4 procent, dnes Radka Loučková Kotasová z ANO půjde do druhého kola se ziskem 26,4 procenta. V prvním kole senátních voleb přišlo k urnám 41,4 procent voličů.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se