nášLiberec

Search

Polovina z libereckých základních škol jde naplno do stávky

AKTUALIZACE: KOMPLETNÍ SEZNAM ZŠ A MŠ, KTERÉ SE PŘIPOJÍ KE STÁVCE Jedenáct z dvaadvaceti libereckých základních škol vstupuje v pondělí 27. listopadu naplno do stávky. Další se připojí částečně. Stávku podpoří i některé mateřské školy. Podpoří ji i některé střední školy.

O počtu libereckých základních škol, které se připojí k celorepublikové stávce, informoval náměstek primátora města pro školství a kulturu Ivan Langr (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

„Do pondělní stávky (27/11) vstoupí v Liberci naplno polovina základních škol, tedy 11 z 22, a budou tak pro žáky zcela uzavřeny. Další školy budou mít omezený provoz (např. program pro nejmladší děti v družině či stávka nepedagogů). Ke stávce se přidá i 5 mateřských škol z 31, které na jeden den také zcela uzavřou své provozy. Rodiče dětí i žáků buď jsou již informováni, nebo se tak stane nejpozději do zítra, kdy mají školy poslední den na to stávku ohlásit,“ uvedl náměstek Ivana Langr.

Mezi libereckými školami, které stávku podporují, je například ZŠ 5. Května, ZŠ U soudu, ZŠ Kaplického nebo ZŠ Dobiášova. Ke stávce se připojila i liberecká gymnázia – Gymnázium F. X. Šaldy i Gymnázium Jeronýmova. Kompletní seznam by měl být zveřejněn dnes odpoledne.

Stávka je vyhlášena proti záměrům současné vlády na omezení finančních prostředků jdoucích do škol. Jak upozorňují sami odboráři, v této stávce škol nejde o platy učitelů. Učitelé se naopak ke stávce připojí ze solidarity vůči nepedagogickým pracovníkům a z důvodu, že jsou přesvědčeni, že kroky současné vlády Petra Fialy zásadně sníží kvality výuky pro české děti.

V prohlášení Českomoravského odborového svazu se ke stávce píše:

„V této stávce škol nejde o platy učitelů.

Jde nám o platy nepedagogických pracovníků. Ministerstvo financí navrhuje zrušení tisíců míst sekretářek, ekonomů, školníků, uklízeček, kuchařek a dále pokles jejich platů. Tabulky nepedagogů se již léta neměnily, a tak dosahují naprosto směšných hodnot, některé jsou dokonce pod hranicí minimální mzdy. Již nyní mají ředitelé škol problém sehnat na tuto pozici zaměstnance spolehlivé a zodpovědné. Nápad přesunout financování nepedagogických pracovníků na zřizovatele považujeme za nesmyslný a zbavující ministerstvo odpovědnosti za školství jako celek.

Jde nám o to, aby se neomezoval počet hodin, které mohou být na škole odučeny (PHmax). Nedostatek finančních prostředků ve školách by způsobil výrazný pokles počtu hodin věnovaných výuce. To znamená především omezení dělení tříd na skupiny, ve kterých je vzdělávání efektivnější, dále zvyšování počtu žáků ve třídách, omezování volitelných předmětů a možná i likvidaci malotřídek.

Jde nám o platy dalších pedagogických pracovníků – vychovatelek školní družiny, psychologů, asistentek pedagoga. Úmysl výrazně snižovat počty asistentů pedagoga a současně ponechat jiné prvky nevhodně aplikované inkluze povedou ke snížení kvality výuky.

Jde nám o to, aby se nesnižovaly finanční prostředky na nákup učebnic a učebních pomůcek.“

Stávkující také zveřejnili petici nazvanou Otevřený dopis zástupců škol proti drastickým škrtům ve školství.

„Současný návrh rozpočtu pro kapitolu školství vůbec nemyslí na děti a na jejich vzdělávací potřeby, ale zohledňuje jen snahu ušetřit za každou cenu. Žádné z ministerstvem navrhovaných opatření nebylo dopředu konzultováno se zástupci škol ani není opřeno o relevantní data z výzkumů,“ píše se v ní například.

Náměstek primátora pro školství Ivan Langr dnes zveřejnil seznam škol, které se připojí ke stávce, otiskujeme jej v plném rozsahu:

1. základní školy

ZŠ Aloisina Výšina – zcela uzavřena

Dobiášova – zcela uzavřena

ZŠ a ZUŠ Jabloňová – zcela uzavřena

ZŠ Kaplického – zcela uzavřena

ZŠ a MŠ Ostašov – zcela uzavřena ZŠ; MŠ zůstává v provozu

ZŠ Nám. Míru – zcela uzavřena

ZŠ Na Výběžku – zcela uzavřena

ZŠ Oblačná – zcela uzavřena

ZŠ U Soudu – zcela uzavřena

ZŠ U Školy – zcela uzavřena

ZŠ 5. květen – zcela uzavřena

a dále

ZŠ Sokolovská – zajištěn program pro děti z 1. až 3. třídy ve školní družině; pro ostatní ročníky škola uzavřena

ZŠ Vrchlického – škola otevřena, ale místo vyučování náhradní program

ZŠ Orlí speciální – škola otevřena, ale polovina zaměstnanců nepřítomna na pracovišti, ostatní připraví náhradní program

2. mateřské školy

MŠ Jeřmanická – zcela uzavřena

MŠ Jugoslávská „Klubíčko“ – zcela uzavřena

MŠ Matoušova – zcela uzavřena

MŠ Nezvalova „Delfínek“ – zcela uzavřena

MŠ Strakonická „Pohádka“ – zcela uzavřena

foto: ZŠ 5. května

Subscribe
Upozornit na
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém