nášLiberec

Search

Kdo bude čtyři roky řídit chod města?

Vládnoucí koalici si liberečtí komunální politici dohodli po volbách jako jedni z prvních v republice, a přesně v tom složení, jak se o tom spekulovalo několik měsíců před volbami. ODS se spojila s ČSSD a USZ-DRS, a tato koalice má v 39členném městském zastupitelstvu převahu 21 hlasů. Primátorem se stal opět Jiří Kittner (ODS). Náměstkem pro rozvoj a územní plánování je Ivo Palouš (ČSSD), náměstkem pro životní prostředí Milan Šír (ČSSD), náměstkyní pro sociální oblast Naděžda Josífková (ODS) a náměstkem pro kulturu, školství a sport Ondřej Červinka (ODS).

Další členy Rady města tvoří tito lidé: Pavel Bernát (ODS), Petr Olyšar (ODS), František Hruša (ČSSD), Jana Kašparová (ČSSD) a dva zástupci společné kandidátky USZ a DRS, oba lékaři – Jiří Janata a Jiří Richter.

Nováčkem jsou v Radě města sociální demokraté, kteří v minulém volebním období seděli v opozičních lavicích. Když ale šlo o největší (a nejkontroverznější) projekt ODS, multifunkční halu, který město uvrhl do dosud největšího zadlužení v jeho historii, neváhali hlasovat s vládnoucí koalicí. Firma Syner, spojená s ODS, totiž v minulosti realizovala některé velké zakázky společně s firmou Imstav, napojenou na ČSSD. Společně stavěli například nový Domov důchodců ve Františkově, na jehož stavbu dal stát několik stovek milionů korun.

Je možné, že nová koalice není nic jiného než oboustranně výhodný kšeft ve smyslu „my necháme drobky z některých zakázek Imstavu a vy za to budete tančit po celé funkční období podle toho, jak budeme my pískat.“ Pro všechny, kteří volají po větší transparentnosti při vypisování a zadávání veřejných zakázek, to není dobrá zpráva. Větší průhlednosti se tedy od vedení radnice občané těžko dočkají. To už ostatně naznačily odpovědi Ivo Palouše v dotazníku protikorupční organizace Transparency International (viz rubrika Aktuality).

Jestliže za koaliční smlouvou mezi ODS a ČSSD nestojí nic víc než zakázky pro spřízněné stavební firmy, bude zajímavé sledovat, kolik výběrových řízení Syner a Imstav, ať už společně nebo zvlášť, vyhrají při přípravách mistrovství v lyžování. Tam se totiž bude rozdělovat obzvlášť kalorický koláč dotací.

Občané se pod touto kuratelou těžko dočkají třeba takové „prkotiny“, jakou je to, že by tištěný Zpravodaj liberecké radnice přinášel skutečně objektivní informace, včetně jiných názorů, než jaké má vedení radnice. Zpravodaj bude zřejmě i nadále chvalozpěvem vládnoucí koalice na sebe sama, chvalozpěvem, který si ale platí všichni Liberečané ze svých kapes.

(zum)

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé
Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj