Městská lidová tvořivost vs. politika vedení radnice a kraje

Už i v Liberci, ve městě, které zrovna, i díky strategii radnice, kulturou a veřejným životem zrovna neoplývá, se objevují spontánní projevy odporu proti politice klientelismu a maximalizace zisku svých kapes. Možná je to předvolebním časem, ale zcela jistě se začínají objevovat tvůrčí, veřejné projevy, které místní smutně proslulou politiku devastace města pranýřují. Podívejme se na dva nejčerstvější, které přinesl tento, předvolební týden. AKTUALIZOVÁNO!!!


Kdo dnes přijížděl do Liberce nebo ho naopak opouštěl, dozvěděl se, že město pod Ještědem má nový název. Název, který výmluvněji než desítky a stovky řádek textu popisuje pokrytectví místní politiky, napojení politiků na dravý stavební kapitál, vysávání veřejných zdrojů vzešlých z daní pracujících a neprivilegovaných lidí, podnikatelský nevkus, přetvářku a faleš. Nový název, jakým pojmenovali neznámí tvůrci Liberec je – SYNEROV.

Do redakce nám dnes ráno, spolu s fotografií, přišel mail v tomto znění, který zde bez úprav přetiskujeme:

„V noci ze dne 15. na 16. října došlo k přepsání dopravních značek označujících město
Liberec. Patrné je to především při příjezdu od Prahy. Cedule byly přepsány z
„Liberec“ na „Synerov“, což má zřejmě evokovat napojení stavební společnosti Syner
na vedeni města (primátor je bývalý dlouholetý zaměstnanec společnosti Syner).

Zároveň to má upozornit na prohlášeni pana Syrovátka: „město už jsme vytunelovali,
tak hledejme cesty, kde ještě vzít…“.

Například lze upozornit na sporný projekt „Středoškolského vzdělávacího centra (tzv.
obří školy) v Masarykově ulici v Liberci“, mistrovství světa v klasickém lyžování,
provoz hokejové arény, atd…. Liberec zřejmě bude dalším městem, které skončí
krachem podobně jako Rokytnice.“

Fotografie, které politický vykřičník neznámých tvůrců ilustrují si můžete prohlédnout (pro zvětšení klikněte):

V týdnu dal zase někdo neznámý najevo, co si on (a nejen on, ale rovněž i značná část liberecké veřejnosti) myslí o chystaném mistrovství světa v lyžování, které má v Liberci proběhnout příští rok. Jako první na tento počin upozornil Liberecký Deník.

Na rozpačitě přijímaný umělecký objekt plastové krychle s uschlým stromkem, která nyní stojí před libereckou radnicí umístil kdosi skrze šablonu nastříkaný nápis: „Oficiální maskot FIS mistrovství světa v dovážení sněhu Liberec 2009“ Prohlédnout fotografie „z místa činu“ si můžete prohlédnout (pro zvětšení klikněte):

O trapností proslulém letošním pořádání světového poháru i protestu proti němu jsme Vás informovali zde.

Ohledně pomalované krychle, kterou na náměstí umístilo obecně prospěšné sdružení Spacium, ve kterém figurují liberečtí politici z ODS v čele s primátorem Kittnerem, se ihned rozproudila debata na téma, zda je nápis dílem opozice či nikoliv. Aniž bychom chtěli oficiální opozici upírat její literární nebo umělecké sklony, přeci se jen zdá, že tento, i jemu podobné počiny jsou produktem daleko větší a mocnější síly, lidového odporu proti hlouposti a absurditě moci a mocných, který má v zemi Jaroslava Haška tak silnou tradici.

AKTUALIZACE:

Velmi prapodivné pokračování osudu politické satiry ztvárněné na umělecké krychli před náměstím zajistila místní městská policie. Na upozornění jednoho z našich čtenářů proto dopisujeme tuto informaci.

Podle ČTK zatkli městští policisté sprejera, který v noci na čtvrtek popsal před libereckou radnicí umělecké dílo Krychle. Nápis na Krychli, v níž se ukrývají uschlé zbytky smrku, obsahoval například slova ODS nebo park. Strážníci sprejera dopadli díky bezpečnostnímu kamerovému systému, řekla mluvčí městské policie Daniela Bušková.

„Asi pětatřicetiletý muž chtěl prý nápisem na Krychli protestovat proti tomu, že podle jeho názoru se z Liberce stává betonové město,“ uvedla Bušková. Sprejerovi hrozí až rok vězení nebo vysoká pokuta. Soudci trestají vandaly často také obecně prospěšnými pracemi.

„Autora červeného textu na Krychli jsme při činu nepřistihli, ale na okolí uměleckého díla se zaměřila obsluha kamerového systému. Ve čtvrtek po třetí hodině v noci si všimla podezřelého muže. Krychli obcházel, pak osušil stěnu a přes šablonu ji posprejoval. Vzápětí ho zadržela hlídka,“ dodala Bušková.

Leckoho možná napadne, že je podivné a podivuhodné s jakou nebývalou rychlostí městská policie zasáhla. Že dozajista musela sledovat kamerovým systémem zmíněnou uměleckou krychli jako ostříž a přitom podobných nápisů se za jednu noc v Liberci objeví spousty.

Není bezvýznamné ptát se v tomto předvolebním (a de facto již volebním) čase po politické objednávce. Zastáncům konání mistrovství světa v lyžování bude určitě vadit, když někdo poukáže na to, že tato monstrakce bude nás všechny stát 1,5 miliardy korun, ačkoliv se v minulosti město holedbalo, že po státu nebude chtít ani korunu (o rozpočtových veletočích ohledně financování MS jsme Vás informovali zde).

Rovněž by bylo zajímavé, zeptat se kolik že ona umělecká krychle stála sama o sobě (a kolik její případné poškození) peněz veřejných zdrojů neboť Spacium o.p.s je štědře financovaným sdružením s ročním rozpočtem několik milionů a jak již bylo zmíněno, vedle prominentních umělců sedí v orgánech této organizace čelní představitelé liberecké ODS. Kdyby se k tomu ještě připočítalo nasazení a výjezd policie, dost možná by se chtěné/nechtěné mistrovství ještě o slušnou sumičku prodražilo.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s