nášLiberec

Search

Co bude s pozemky ve Vesci a na Ještědu?

Ve výčtu pochybení a porušení zákonů, které se podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) mělo dopustit město Liberec při přípravě Mistrovství světa v klasickém lyžování, je i pasáž, která se týká pozemků na realizovaných sportovních areálech ve Vesci a na Ještědu. Už dlouho před mistrovstvím letěly podještědským údolím zvěsti, co že bude se zasíťovanými nemovitostmi, až skončí šampionát nebo pár roků poté a kdo že by na nich mohl vydělat. Zpráva NKÚ jasně dokladuje, že s radnicí proklamovaným využitím areálů coby budoucích sportovišť to nebude tak jednoznačné.

Město Liberec dostalo dotaci v řádech stovek milionů korun na stavební a přípravné práce na lyžařský šampionát . Jenže některé pozemky, na kterých se tyto práce placené z veřejných prostředků realizovaly, nejsou v jeho vlastnictví. V případě pozemků na Ještědu jsou tyto pozemky ve vlastnictví Lesů České republiky.

Ve Vesci je situace ještě podivnější. Majiteli pozemků, na které byla použita státní dotace jsou buď občan nedalekého Rádla, podnikatel z Prahy nebo obchodník s realitami z Pyšel. Jak to ale často bývá, skutečnými majiteli může být někdo jiný. Abychom nechodili daleko, ba zůstali přímo ve Vesci – například jako majitelka pozemků okolo vodní nádrže Teichmühle, na kterých mělo vyrůst nové sídliště, byla zapsána jistá advokátka z Prahy. Nicméně tím, kdo chtěl výstavbu realizovat, byla firma Duha Invest bývalého primátora za ODS Jiřího Ježka. O případu i vlně protestu veseckých obyvatel proti tomuto záměru zlikvidovat jedinečnou přírodní lokalitu jsme Vás informovali zde.

Nejedná se přitom o pozemky nikterak malé. Jde o plochu necelých 7 tisíc metrů čtverečních (což je mimochodem pěkných pár stavebních parcel).
Město je sice má v nájmu, ale pouze na dobu tří nebo šesti let.

Zásady ministerstva školství i následná zpráva NKÚ přitom hovoří jasně. Podmínky pro poskytnutí dotace na pozemky, které nejsou ve vlastnictví a je tedy žádáno o dotaci do vlastnictví jiného žadatele, jsou, že musí být zajištěna smlouva minimálně na 15 let dopředu po ukončení akce, na kterou je dotace žádána.

I toto byl jeden z důvodů, proč se Nejvyšší kontrolní úřad rozhodl na město Liberec a Technickou univerzitou v Liberci podat trestní oznámení, když nabyl přesvědčení, že se „neznámý pachatel“ dopustil podvodu, úvěrového podvodu, porušování pravidel hospodářského styku a porušování pravidel při správě cizího majetku.

Jak bylo řečeno, o tom, jak dopadnou pozemky v areálu ve Vesci (a možná i na Ještědu), se spekulovalo již dlouho. Je podivné, že se město nesnažilo tyto pozemky vykoupit či směnit, ačkoliv kolikrát díky veseckému areálu sahalo k velmi diskutabilním směnám. Jako příklad můžeme uvést směnu, kdy liberecký spekulant s pozemky, podnikatel Lukáš Plechatý dostal za pruh zeminy u parkoviště ve Vesci jeden ze zbytků veřejné zeleně v dolním centru města, park v Široké ulici (informovali jsme Vás zde).

Proč si tedy město nepronajalo tyto pozemky na dobu nejméně patnácti let, jak požaduje regule na přidělení dotací? Co se bude s těmito pozemky, které jsou zasíťované, je k nim přivedena komunikace, dít za ony tři roky, potažmo šest let, až vyprší nájemní smlouva? Počítá snad někdo s tím, že čas všechny rány zhojí a za tři, šest let se na skandály kolem celého mistrovství zapomene?

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé
Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj