nášLiberec

Search

Libereckému kraji chybí desítky milionů na pomoc nejpotřebnějším

Je tomu pár dnů, co skončilo mistrovství světa v lyžování, akce, která stála stát řádově miliardové částky a i Liberecký kraj přidal na šampionát přispěl částkou přesahující 160 milionů korun. Naposledy patnácti miliony, když organizátoři, kteří již tolikrát žádné prostředky nepotřebovali, chtěli zkvalitnit doprovodný program o další vystoupení á la Michal David nebo ABBA revival. Dnes, ten samý a tolik štědrý Liberecký kraj přemýšlí vzít si úvěr na zhruba devadesát milionů, aby mohl zafinancovat zaopatření pro ty, kteří jej potřebují nejvíce – staří a postižení lidé.

Ani Libereckému kraji se nevyhnula vlna nesolidarity, kterou spustila současná vláda. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) totiž pro letošní rok snížilo dotace pro tato zařízení o částku 2,3 miliardy korun oproti minulému roku. Konkrétně Liberecký kraj dostal původně o 145 milionů korun méně, než očekával. Razantní snížení dotací na sociální služby bylo nakonec zmírněno, ale i tak schází Libereckému kraji něco zhruba okolo devadesáti milionů korun na zajištění fungování sociálních zařízení.

Díky nové politice resortu ministra Nečase začaly mít problémy s fungováním domovy důchodců a opatrovny o přestárlé nebo zdravotně postižené lidi jako je například liberecký Jedličkův ústav. Tomu chybí do letošního rozpočtu necelých dvacet milinů korun.

Navíc ve spoustě zařízení, státních či neziskových, která sociální služby poskytují, už dnes chybí peníze na mzdy pracovníků. Ačkoliv, podle vyjádření představitelů Asociace poskytovatelů sociálních služeb není pozdní posílání dotací žádnou novinkou, podobná situace nastala i v loňském roce a předloni, letos e situace, kdy kraji původně chybělo 145 milionů, přeci je o něco vážnější. Kraj sice vymezil příspěvek v hodnotě šestadvaceti milionů, aby mohly sociální zařízení vůbec fungovat, ale stejně čeká na státní dotace.

Představitelé krajské vlády si kritiku za to, že nezajistili potřebný počet financí včas vyslechli i od opozice. Kritizováni byli i za proplácení poplatků ve zdravotnictví, které by, dle opozice, mohli být použity jako investice do sociálních zařízení.

V souvislosti s možným vzetím si úvěru byla použita byla slova o mrhání prostředky, zmíněn byl i případ milionové dotace kraje na režii pokleslé zábavy okolo mistrovství světa. Určitě jsou taková vyjádření na místě. Nicméně používat v souvislosti s životy těch nejpotřebnějších slova jako „projídání prostředků“ nebo „chybné manažerské kroky“, které uvádí krajská opozice, jsou přesně těmi kameny, ze kterých se staví zeď sobectví a asociálnosti. A tato zeď pak dělí společný prostor na místo, kde stojí za miliony korun dotovaná komerční zábava na náměstí či platby za neprovedenou práci velké liberecké firmy na jedné straně a zajištění důstojného života pro lidi, kteří jsou odkázáni na naši společnou pomoc, na straně druhé.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé
Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj