Rychlé zprávy ze zasedání zastupitelstva – významná vítězství, hysterie, strach i buranství

Poslední zasedání zastupitelstva města Liberce před komunálními volbami bylo více než bouřlivé. Vládnoucí koalici nevyšly její plány na prodej libereckého letiště, kterým chtěla vyplnit stomilionovou mezeru v rozpočtu.

Neprošla ani změna územního plánu, která měla zajistit zhodnocení pozemků pro podnikatele, s nimiž město vyměnilo pozemky v rámci pro město neuvěřitelně nevýhodné směny. Občané byli opět ujištěni o aroganci a hulvátství některých zastupitelů.

Prodej letiště padl – Petr Turek (Integry) nabídku stáhl

Hned z kraje zasedání oznámil primátor Kittner (ODS), s nemalou dávkou rozhořčení hraničící s hysterií, že zastupitelstvo nebude jednat o prodeji letiště, protože jediný zájemce, majitel Integry, Petr Turek, svou nabídku stáhl. Údajně kvůli politickým tlakům, které měly přicházet z opozičních řad. Primátor se vyslovil, že jednání opozičních zastupitelů přivedlo libereckou politickou scénu až na někam na východ, až na dalekou Sibiř. Zajímavé tvrzení od politika, který celé město proslavil více či méně skrývanými vazbami na zdejší stavební firmu Syner.

Nicméně za rozhořčením primátora nemusí stát jen strach o dobrou pověst města nebo že byl poškozen soukromý investor a jeho láska k létání. Dva dny před zasedáním zastupitelstva se v médiích objevily úvahy předního představitele původně dceřiné společnosti Syneru – firmy Investorsko Inženýrská, Petra Kupfa. Ten si posteskl, že v Průmyslové zóně Sever již není nazbyt pozemků a že je možnost napřít svůj zrak právě k okolí stávajícího letiště.

Průmyslovou zónu realizovala právě Investorsko inženýrská, když od města koupila pozemky za 150 Kč na metr a prodávala je příchozím investorům až za 1350 Kč za metr. Velkou část stavebních úprav zde realizoval právě Syner. Vlastníkům obou firem, které (v minulosti) zaměstnávaly nejen primátora Kittnera, ale např. i současnou trojku na kandidátce liberecké ODS, Tomáše Hampla, tedy jistě nedokončená privatizace libereckého letiště nepřišla právě vhod.

Proti prodeji letiště stála nejen opozice, která rozpočet s dírou sto milionů nepodpořila (SZ), ale i ta, která pro tento rozpočet ruku zvedla (SOS/Liberec občanům). Podobně schizofrenní postoj zaujala i koaliční ČSSD, neboť bylo všem zatěžko uvěřit, že majitel Integry kupuje letiště opravdu jen z leteckého nadšení.

Na programu bylo i neuvěřitelných 470 stran privatizací a několik desítek dalších stran dražeb pozemků města. Zde se liberecké opozici (J.K. –SZ) podařilo přesvědčit zastupitele, aby na poslední chvíli nedávali do dražby nemalé plochy zeleně, a to ještě před změnou územního plánu. Že by si někdo kupoval zeleň jen pro zeleň bývá často nepravděpodobné a pozemky se většinou stávají objektem spekulace, kdy právě přes změnu územního plánu dojde k jejich zhodnocení. Ovšem zisk si zajistí spekulant, nikoliv městská kasa.

Oproti očekávání neprošla schválením ani 38. změna územního plánu. Jednalo se o změnu hromadnou, v jejímž rámci mělo být změněno zhruba 20 tisíc čtverečních metrů lesů a luk v Harcově, v ochranné zóně CHKO Jizerské hory. Tyto pozemky získal za maličkou restauraci Mošner na úpatí lanovky na Ještědu jeden liberecký podnikatel a jeho bratr. A nejen tyto pozemky, k nim ještě dalších 15 tisíc metrů v Harcově (dohromady dva harcovské lomy), parcelu ve vilové čtvrti v Doubí (původně dětské hřiště), dva byty na Masarykově třídě a jeden u Horních kasáren v Lidových sadech.

Na své harcovské parcele, která je stále plochou přírody ale už začal vesele stavět. Cestu, vstupní zasíťovanou bránu, vrt pro studnu, rekreační domek. Vše v rozporu se zákonem. Nyní mu to měli zastupitelé posvětit. Ale co se nestalo – koalici chyběly hlasy (dovolené) a celé hlasování si natáčela Česká televize. Asi i proto nakonec změna územního plánu neprošla.

Jedním z posledních bodů bylo projednávání přístupové trasy k Průmyslové zóně Jih. Na zasedání vystoupili občané Doubí i Vesce, kteří poukazovali na to, jak už nyní jsou sevřeni dálnicí, průmyslovou zónou, nákupním centrem i na to, nakolik jejich životy zhorší projíždějící kamiony, a to nejen hlukem. Neuspěli. A opět nejen díky koalici, ale své si přidala i část opozice, která se už asi vidí součástí budoucí (dnešní) koalice.

Co bylo ale nejhorší bylo chování představitelů koaličních stran, zejména ODS i některých úředníků. Když lidé z Doubí přednášeli svá stanoviska a obavy, vulgárním a hlučným způsobem jejich stanoviska zesměšňovali, zejména v předsálí. Projevila se tak dvojí stádní povaha zastupitelů vládnoucí strany. Po celé volební období na jednáních z drtivé většiny pouze mlčí a jako ovce hlasují, jak mají, ale když už se jim asi chce domů, jejich vystupování připomíná stádo, tentokrát utržené ze řetězu.

Ostatně nejlépe to vystihla jedna z obyvatelek Doubí, která jasně řekla zastupitelstvu, že je na jednání poprvé, ale že takovou dávku arogance a hrubosti nečekala a odchází naprosto znechucena. Hlavně, že jsme kvůli něčím nepovedeným kšeftům na Sibiři.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Měsíc Datum Dokumenty ke stažení Související Leden 28.01.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Únor 25.02.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Březen 25.03.2010 zápis hlasování
Kdyby někdo ještě před dvěma měsíci tvrdil, že se novým libereckým primátorem stane Jan Korytář nebo že náměstkem primátora pro ekonomiku bude Jaromír Baxa
Ve čtvrtek 25.listopadu 2010 v 17 hodin začne první zasedání libereckého zastupitelstva zvoleného v letošních komunálních volbách. Liberečtí občané rozhodli o tom, že po
Jak se dalo čekat, poslední zasedání tohoto libereckého zastupitelstva před volbami, které je vymění, bude velice obsáhlé. Na programu je veliké množství privatizací, prodávat