Liberec má nové vedení, Jan Korytář je primátorem města

Kdyby někdo ještě před dvěma měsíci tvrdil, že se novým libereckým primátorem stane Jan Korytář nebo že náměstkem primátora pro ekonomiku bude Jaromír Baxa z občanského sdružení Náš Vesec, jistě by se setkal tu s výsměšnými, tu se soucitnými pohledy.

Málokdo, autora těchto řádků nevyjímaje, by takovým prohlášením věřil. Nicméně výsledky libereckých voleb, potvrzené včerejší volbou nového primátora, jeho náměstků a městské rady, ukázaly, jak demokracie umí být překvapivá.

Snad na dvě stovky lidí se včera, ve čtvrtek 25.listopadu, přišlo podívat, jak bude probíhat volba nového libereckého vedení. Mnozí z nich ji tak vlastně jen vyslechli v předsálí, protože enormní návštěvnost prvního, nově zvoleného zastupitelstva, nedovolovala všem, aby volbu mohli sledovat přímo. Po zvolení volební komise následovala samotná volba nového vedení radnice. Volba do funkcí byla tajná a řídil ji senior libereckého zastupitelstva, Jaroslav Morávek z KSČM.

Nejočekávanějším bodem jednání byla volba libereckého primátora. Utkali se dva kandidáti. Lídr vítězné Změny pro Liberec, Jan Korytář a občanskými demokraty navržený Tomáš Hampl. Jan Korytář ve svém kandidátském projevu zmínil tři pilíře své politické vize pro město. Jednak hodlá usilovat v obnovu důvěry občanů v politiku i vedení města, ta podle něj v posledních letech utrpěla značné a zásadní šrámy. Druhým tématem byl boj s korupcí a klientelismem, který je podle nového libereckého primátora hlavním důvodem všech problémů života našeho města. Jako ekolog se věnoval i životnímu prostředí, které ovšem nezahrnuje jen přírodu, ale veškerý prostor života člověka a občana.

Mnohem osobnější a útočnější byl projev kandidáta ODS, Tomáše Hampla. Pokusil se zlehčit občanské volání po změně politiky, které je po dvaceti letech parlamentní demokracie viditelné po celé zemi, nejen v Liberci. Volební prohru vlastní strany spatřoval v populismu protivníků a špatné práci novinářů. Vyzdvihl svoje manažerské schopnosti, které nabyl v soukromé sféře, když pracoval v bývalé dceřiné společnosti firmy Syner – v Investorsko inženýrské (kterou nejmenoval) a mnoha dalších, na tuto firmu navázaných společnostech. Leitmotivem jeho programu pro další čtyři roky by měla být stabilizace města.

V závěru zmínil dokonce i náš web i autora těchto řádků, který jej v jednom svém komentáři označil za jako člověka, který má přehled, nasazení, sociální inteligence a kultivovaný způsob vystupování. O jeho pracovním napojení na zdejší podnikatelskou sféru, která je ve zmíněném článku popsána, ovšem pomlčel. Naopak odcitoval článek z Respektu, kde jeden ze spolustraníků ze SZ Jana Korytáře označil za diktátora.

Následovala samotná volba. Jan Korytář byl zvolen libereckým primátorem, získal 23 hlasů, Tomáš Hampl 12 hlasů. Následoval bouřlivý a dlouhotrvající potlesk ze strany občanů. Poté Jiří Kittner předal primátorské insignie novému primátorovi a vyměnil si s ním křeslo. Shodou okolností přímo naproti svému někdejšímu místu.

Většina přihlížejících po volbě primátora odešla. Následovala volba náměstků primátora a volba rady města. Opět volbou tajnou. Novými náměstky libereckého primátora se stali: Jaromír Baxa (Změna pro Liberec) jako uvolněný náměstek pro ekonomiku, Martina Rosenbergová (ČSSD) jako uvolněná náměstkyně pro zdravotní a sociální věci, Lukáš Martin (ČSSD) jako uvolněný náměstek pro správu a údržbu komunikací, Jiří Šolc (Liberec občanům) jako uvolněný náměstek pro školství, kulturu, Zuzana Kocumová (Unie pro sport a zdraví Liberec) jako uvolněná náměstkyně pro sport a cestovní ruch.

Vedle primátora a náměstků ještě zasednou v městské radě: Květoslava Morávková (Změna pro Liberec), Roman Šotola (ČSSD), Věra Rosenbergová (Liberec občanům), David Václavík (Liberec občanům), Jiří Rutkovský (USZ). Výbory zastupitelstva budou mít 13 členů. Jednotlivé strany koalice nominují tento počet členů výborů: Změna pro Liberec 12, ČSSD 10, Liberec občanům 8 a USZ 4. Další místa by měla obsadit opozice, tedy zastupitelé stran ODS,VV a KSČM.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Měsíc Datum Dokumenty ke stažení Související Leden 28.01.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Únor 25.02.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Březen 25.03.2010 zápis hlasování
Ve čtvrtek 25.listopadu 2010 v 17 hodin začne první zasedání libereckého zastupitelstva zvoleného v letošních komunálních volbách. Liberečtí občané rozhodli o tom, že po
Poslední zasedání zastupitelstva města Liberce před komunálními volbami bylo více než bouřlivé. Vládnoucí koalici nevyšly její plány na prodej libereckého letiště, kterým chtěla vyplnit
Jak se dalo čekat, poslední zasedání tohoto libereckého zastupitelstva před volbami, které je vymění, bude velice obsáhlé. Na programu je veliké množství privatizací, prodávat