nášLiberec

Search

Mýty pana náměstka Červinky ohledně veřejných zakázek

Dovoluji si reagovat na článek „Oni lžou!My městskou kasu neždímeme“, který dnes, t.j. 11.11. 2010 uveřejnil Liberecký deník. Zde naše sdružení obvinil odcházející náměstek libereckého primátora za ODS Ondřej Červinka ze lži a „sprostých útoků“. Jakožto autor článku „Rada zadala po volbách zakázku o deset milionů dražší než jak ji schválilo zastupitelstvo“ musím odpovědět.

Pan náměstek uvádí, že na stavbu a provoz školky v Ruprechticích byla vypsána zakázka již v září, tedy před komunálními volbami. Jaká jsou ale další fakta?

Komunální volby v Liberci proběhly 15. a 16. 10. 2010. Samotná zakázka byla vypsána, dle Informačního systému o veřejných zakázkách ke dni 26.10.2010, přičemž odeslána byla 22.10.2010 (zde). Tedy zhruba týden po komunálních volbách, tak, jak se píše v našem článku.

Pan Červinka se ale hlavně dopouští vychytralé demagogie, když tvrdí, že „Zakázku jsme vypsali ještě před komunálními volbami, na konci září. Rada města skutečně přijala usnesení k vypsání této zakázky dne 29.9. 2010. To je ale celých třináct dní po posledním zasedání Zastupitelstva města Liberce (konalo se 16.9.2010), kde mohlo být navýšení zakázky o deset milionů zastupitelstvu, a potažmo veřejnosti, vysvětleno. To se ale nestalo.

Nezastavujme se nad otázkou proč nebylo výběrové řízení na stavbu a provoz ruprechtické školky ukončeno již v květnu, podle harmonogramu schváleného zastupitelstvem v listopadu 2009. Na to snad odpověď alespoň pan náměstek zná.

Důležitější je ale jeho tvrzení o výši částky, na kterou byla zakázka schválena a na kolik byla vypsána. Schválena byla na necelých 112 milionů korun. O rok později byla vypsána na 122 milionů korun, aniž by o tom bylo zastupitelstvo (a veřejnost vůbec) informováno. Podle slov pana Červinky „Oněch 122 milionů je orientační cenou. Jde o maximální částku v zadávacím materiálu…“. Pokud bude občan Liberce pátrat ve veřejně přístupných zdrojích, nikde se nedozví, kde se vzalo těch deset milionů navíc a proč byly ke schválené částce připočteny.

Je možné, že se pod tlakem konkurence skutečně sníží cena i pod původních, odsouhlasených 112 milionů, jak tvrdí pan náměstek. Ale není žádná jistota, že se tak stane. A jak bude pak město (nová rada, zastupitelstvo) vysvětlovat všem uchazečům o zakázku, že bylo zamýšleno jen 112 a ne 122 anoncovaných milionů?

Ještě zásadní poznámku k článku v Libereckém deníku. Nikde jsme nepsali o „nekalých čachrech“ dosluhujícího náměstka Ondřeje Červinky. Zmínili jsme, že byl předkladatelem původního usnesení z loňského roku, které si nechal zpracovat soukromou firmou. O navýšení zakázky o deset milionů také nerozhodl on sám, jak z článku v Libereckém deníku (a nikoliv z článku našeho) vyplývá, ale rada města, které je Ondřej Červinka členem.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé
Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj