Rada zadala po volbách zakázku o deset milionů dražší než jak ji schválilo zastupitelstvo

Týden po komunálních volbách v Liberci zadala rada města, složená z bývalé koalice ODS, ČSSD a USZ-DRS, veřejnou zakázku na výstavbu a provoz mateřské školy v Ruprechticích po dobu 20 let formou tzv. PPP projektu (Partnerství veřejného a soukromého sektoru). Opírala se o zastupitelstvem schválený záměr z listopadu 2009. Podle něj ale mělo být vyhodnocení nabídek hotové již na jaře a cena zakázky byla cca 112 milionů korun. Nyní je cena 122 milionů.

Zastupitelstvo města Liberce schválilo 26. 11. 2009 záměr realizovat a po dobu 20 let provozovat mateřskou školu v libereckých Ruprechticích, která by mohla pojmout na 100 dětí. Město se tak snažilo vyřešit často kritizovaný stav s místy v mateřských školkách, kterých se nyní v Liberci, částečně po „babyboomu“ silných ročníků 70. a 80. let 20. století i kvůli privatizaci některých školek v minulosti, nedostává.

Projekt si nechal od soukromé firmy vypracovat dnes odcházející náměstek pro kulturu a školství, Ondřej Červinka a následně jej předložil zastupitelstvu, které (až na čtyři zastupitele) přesvědčil o výhodnosti realizace prostřednictvím projektu PPP oproti standardní veřejné zakázce. Projekt PPP (výstavba a provoz MŠ) měl město přijít na necelých 112 milionů korun. Nákladnější, a tedy pro město nevýhodnější, varianta – standardní veřejná zakázka, by Liberec a jeho občany stála téměř 122 milionů korun. Vyhodnocení nabídek, ať již by se jednalo o PPP projekt či standardní výběrové řízení, mělo být hotové nejpozději v květnu 2010.

Rada města ale vypsala zakázku až 22. 10. 2010, týden po komunálních volbách, které zásadně překreslili politickou mapu Liberce. Rada města bude vládnout minimálně ještě dva týdny, jelikož je kvůli podané stížnosti (v poslední možný den) na průběh voleb posunuto první zasedání nového zastupitelstva vzešlého z říjnových komunálek. Do té doby soud musí rozhodnout o oprávněnosti stížnosti a poté je na starém vedení města, aby svolalo nové zastupitelstvo. Termín podání nabídek na realizaci a provoz školky pak vyprší 6. prosince.

Zakázka na výstavbu a provoz ruprechtické školky prostřednictvím PPP projektu nemá stát zastupitelstvem odsouhlasených 112 milionů, ale 122 milionů. Zakázku města Liberce zprostředkovává (poskytuje dokumentaci a informace) soukromá advokátní kancelář MT Legal.

Projekty PPP – partnerství veřejného a soukromého sektoru jsou častým terčem kritiky ze strany laiků i odborníků, jako je například mezinárodní organizace věnující se potírání korupce, Transparency International. Nejčastěji uváděnými riziky takovýchto projektů jsou především nedostatečná specifikace politické odpovědnosti, možnost vzniku rozsáhlého, ale skrytého zadlužení, možná absence otevřeného výběrového řízení nebo nedostatečné ošetření problematiky definice výstupů projektu a jejich kontroly.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují
Liberečanům budou ve veřejném prostoru sloužit nové lavičky. Město jich zatím nakoupilo dvacet a již se instalují v ulicích. Milá pozornost ostře kontrastuje s