Lázně a Bazén: kdo se bojí nového výběrového řízení?

Spor o zakázky na přestavbu městských lázní na galerii a výstavbu nového bazénu nadále rozděluje Změnu pro Liberec a současnou koalici vedenou ČSSD.

Vše přitom mohlo být již vyřešeno: stačilo připravit nová výběrová řízení, která by nebyla podezřelá z manipulace a ověřila by, zda je cena za obě zakázky skutečně přiměřená. Nové vedení tuto cestu odmítlo a ztratilo tak možnost realizovat oba projekty bez zbytečných rizik.

Pro pochopení problematičnosti těchto zakázek je třeba připomenout, na co předchozí vedení města, koalice ODS+ČSSD+USZ, chtělo původně evropské dotace využít. Mělo se jednat o stavbu nové „megaškoly“, kam by bylo sestěhováno několik libereckých středních škol. Příprava zbytečného a nesmyslného projektu stála z veřejných zdrojů cca 125 milionů Kč, způsobila zásadní zpoždění v čerpání dotací a především ukázala, že v Liberci nejde o to, jak co nejlépe využít evropské peníze pro obyvatele města, ale hlavně o to, jak připravit zajímavou stavební zakázku.

A tento pocit máme i u výběrových řízení na akce Lázně a Bazén. I když podle výroku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže formálně proběhlo vše v pořádku, podezření z manipulace zakázek to nijak neoslabuje. Pouhé tři firmy přihlášené na zakázku Lázně v objemu přes 300 mil. Kč v době hospodářské krize vůbec neodpovídá realitě jinde v ČR, stejně jako to, že cena poklesla o pouhá 2,5%, zatímco u jiných podobných zakázek ceny klesaly i o 40% a firem se hlásil několikanásobek. A důvodů pro pochybnosti nad výběrovými řízeními je mnohem více.

Kromě ceny jde i o riziko vrácení dotací

Pokud vítězné firmy Chládek a Tintěra a Syner vyhrály ve férové soutěži, mohly udělat to nejjednodušší, aby ukázaly, že naše řeči o zmanipulovaných zakázkách nejsou namístě. Stačilo, kdyby tyto firmy souhlasily s novým výběrovým řízením a deklarovaly, že se nebudou s městem o zakázku soudit.

Jenže právě z toho mají obě firmy i liberecká ČSSD a ODS největší obavu. Mohlo by se totiž ukázat, že do řádně připraveného výběrového řízení by se přihlásilo více uchazečů a cena by klesla o desítky procent a to by se jen těžko veřejnosti vysvětlovalo… Proto se současná koalice za podpory ODS snaží udělat maximum pro to, aby nové výběrové řízení neproběhlo. Nová soutěž by přitom díky dosažení lepších cen umožnila využít ušetřené dotace třeba na opravu Lesního koupaliště, na které stále chybějí peníze.

Hlavním rizikem pro město je ovšem budoucí vrácení dotace, podobně jako např. u zakázek na MS SKI 2009. Kontrola využívání evropských dotací může přijít i za několik let a kromě formálních věcí bude sledovat i hospodárnost při nakládání s dotací. Právě proto je nutné toto riziko minimalizovat – zadlužený Liberec si další nečekané výdaje nemůže dovolit.

Naše aktivita není marná

Možná že někoho napadne, zda naše úsilí není jen donkichotský boj. Myslíme si, že není. Kromě toho, že se k celé kauze zatím nevyjádřila Evropská komise, takže tento problém je stále otevřený, došlo k několika zajímavým posunům. Ačkoliv se místní ČSSD zaštitovala posudkem advokátní kanceláře Čalfa a spol., že jsou smlouvy k zakázkám v pořádku, zatímco naše posudky dvou jiných kanceláří a vyjádření Transparency International hovořily o opaku, najednou byly ke smlouvám připraveny dodatky, které mají údajně „bezchybné“ smlouvy vylepšit… Navíc je celá záležitost pod takovým mediální drobnohledem, že se tím významně omezilo riziko případných víceprací, které by mohly cenu podstatně navýšit, jak je doposud v kraji běžným zvykem.

Obě zakázky budeme i nadále pečlivě sledovat, i podle toho, jak budou vítězné firmy plnit daná kritéria a jak si město Liberec bude chránit své zájmy. Ještě zbývá odpovědět na otázku položenou v nadpisu článku, tak tedy: Nového výběrového řízení se podle nás bojí všichni ti, komu se nehodí, aby byla vysoutěžena podstatně nižší cena než nyní. A pokud zůstaneme v Liberci, jde z našeho pohledu zejména o místní ČSSD+ODS a stavební společnost Syner.

Jaromír Baxa a Jan Korytář, zastupitelé za Změnu pro Liberec

Text vyšel ve zkrácené podobě v aktuálním čísle Libereckého zpravodaje. Zveřejňujeme plnou verzi( pozn.red.).

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kontroverzní zakázka na revitalizaci městských lázní se opět vrací do hry. Ministerstvo financí udělilo městu Liberec pokutu ve výši necelých 7,2 milionu za to,
Po necelých třech letech se veřejnost dočkala dokončení konverze někdejších městských lázní pro potřeby Oblastní galerie v Liberci. Ambiciózní projekt od ateliéru SIAL pod
Policie v Pardubicích obvinila na konci minulého týdne osm lidí. Ve spolupráci s nejvyšší státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou je viní ze sjednání výhody a
Kontrola dotací na revitalizaci městských lázní, která proběhla na náš podnět (Jana Korytáře a Jaromíra Baxy), provází zásadní pochybnosti. První dva posudky, které nechal