Vedení firmy, která rekonstruuje lázně, je vazbě kvůli obvinění z korupce

Policie v Pardubicích obvinila na konci minulého týdne osm lidí. Ve spolupráci s nejvyšší státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou je viní ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. Trestného jednání se měli obvinění dopustit během realizací první a druhé etapy obnovy historického hřebčína v Kladrubech nad Labem. Mezi obviněnými jsou vysocí manažeři stavební firmy Chládek a Tintěra, která v Liberci realizuje rekonstrukci městských lázní.

Podle mluvčího policejního Útvaru odhalování organizovaného zločinu byl zásah v hřebčíně součástí rozsáhlé akce na více místech republiky. Podle něj jde o případ, kterým se útvar zabývá řadu měsíců.Policie byla v Kladrubech od pátečního rána, zaměstnanci museli podepsat závazek mlčenlivosti. Nejvyšší státní zástupkyně Lenka Bradáčová jeho slova potvrdila. Sedm z osmi obviněných bylo ještě v pátek ihned vzato do vazby.

Podle regionálního redaktora ČT Vlastimila Weinera policie obvinila například Libora Josku, předsedu představenstva stavební skupiny Enteria. Mezi zatčenými jsou i další Joskovi kolegové z firmy Chládek a Tintěra Pardubice, která do skupiny také patří – jsou to generální ředitel firmy Petr Pejcha a jeho náměstek Martin Havelka. V policejní cele je i Simona Voňková, vedoucí hřebčína ve Slatiňanech.

Vloni hřebčín dostal na generální opravu 17 objektů dotaci 300 milionů korun z Integrovaného operačního programu. Rekonstrukce měla začít už loni, kvůli nedostatkům však muselo být zrušeno a znovu vyhlášeno výběrové řízení. Původní zrušený tendr vyhrál Metrostav spolu se stavební firmou Chládek a Tintěra Pardubice.

Firma Chládek a Tintěra získala také kritizovanou zakázku na revitalizaci městských lázní v Liberci. I ta je placena z fondů Evropské unie. Zakázku připravilo před volbami roku 2010 vedení města pod Jiřím Kittnerem a podíleli se na ní lidé z prostředí liberecké ODS a stavební společnosti Syner, která na ní pracovala jako subdodavatel, o čemž nemělo vedení Liberce ani potuchy.

Na možné předražení zakázky už varovně poukazovaly dva posudky (jeden od Transparency International a druhý od advokátní kanceláře Hany Marvanové), které si nechal vypracovat někdejší primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec). Zakázku nakonec odmítl podepsat a stálo ho to primátorské křeslo. Na lázně byly v minulosti vypracovány tři posudky, dva z nich tvrdily, že je zakázka účelově předražená v řádech desítek milionů korun, třetí naopak říká, že je cena v pořádku.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kontroverzní zakázka na revitalizaci městských lázní se opět vrací do hry. Ministerstvo financí udělilo městu Liberec pokutu ve výši necelých 7,2 milionu za to,
Po necelých třech letech se veřejnost dočkala dokončení konverze někdejších městských lázní pro potřeby Oblastní galerie v Liberci. Ambiciózní projekt od ateliéru SIAL pod
Kontrola dotací na revitalizaci městských lázní, která proběhla na náš podnět (Jana Korytáře a Jaromíra Baxy), provází zásadní pochybnosti. První dva posudky, které nechal
Liberec přijde na dotacích určených pro revitalizaci městských lázní pouze o deset milionů, a to ne kvůli předražení, ale kvůli samovolným změnám projektu. Rozhodla