nášLiberec

Search

Případ korupce v parlamentu – jak si liberecká ODS nevidí do úst

Případ uplácení na půdě Poslanecké sněmovny ČR, do kterého je zapleten i nikoliv nevýznamný politik liberecké ODS Jiří Zeronik, nabírá nových rozměrů. Nejenže jsou známy nové informace ohledně totožnosti Zeronikových partnerů, které policie rovněž obvinila z korupce či okolnosti celého zatčení, ale zajímavé jsou i vyhýbavé reakce liberecké ODS, která najednou jakoby dělala, že o žádném Jiřím Zeronikovi neví. Skutečnost je ovšem, jak to bývá často v rozporu s tvrzením politiků obvyklé, naprosto odlišná.

Člen liberecké ODS a bývalý městský zastupitel za tuto stranu, Jiří Zeronik měl se svými dvěma společníky, libereckými podnikateli Josefem Šlechtou a Milanem Hnilicou nabídnout 15 milionů korun asistentovi poslance Věcí veřejných Šimonu Stejkozovi. Odměnou pak mělo být zprostředkování čtvrt miliardy z dotací EU pro soukromou vysokou školu. Policie je zatkla přímo ve sněmovně. Měli mít u sebe 700 tisíc Kč, což měla být druhá splátka z dohodnuté částky. První záloha úplatku pak měla činit 300 tisíc.

Obviněný Josef Šlechta podniká se svým komplicem Zeronikem v několika firmách, které se zabývají energií. Jedná se například o firmy:

  • Geoterm CZ s.r.o.
  • Čistá energie – nové technologie pro 21.stolení o.p.s.
  • ActivePower s.r.o.
  • Geotermální energie pro občany o.p.s.

Právě firma Geotermální energie pro občany o.p.s. má v současnosti zažádáno o cca 121 milionů na výstavbu hotelu a kongresového centra v prostoru kapucínského konventu v liberecké Jungmannově ulici. I tyto peníze mají jít na projekt z veřejných zdrojů – z fondů Evropské unie.

V současnoti měl projekt hotelu v Jungmannově ulici vystřídat právě projekt soukromé vysoké školy technického typu, na kterou se měl, podle obvinění policie, Zeronik se svými společníky pokoušet získat dotaci ve výši 250 milionů korun a nabízet za ni úplatek.

Jiří Zeronik převážně vystupuje jako jednatel firmy na anonymní listinné akcie Iberus, a to když většinou žádá podporu z veřejných prostředků na podnikání této společnosti. Nejen na projekt přestavby výše zmíněného kostela na kongresové centrum a hotel či vysokou školu, ale i na aktivity kolem soukromé základní školy Doctrina, kterou anonymní Iberus vlastní. Kdo je majitelem firmy Iberus a tedy i příjemcem desítek milionů z veřejných prostředků, není známé. V zastupitelstvu se mluvilo o bývalém náměstku Jiřího Kittnera z ODS, Pavlu Krenkovi (rovněž ODS).

Zajímavé jsou ale i reakce liberecké ODS, která se musí nyní poprat s obviněním svého velice aktivního člena. Jak tomu bývá, snaží se úlohu Jiřího Zeronika coby vlastního politika marginalizovat. Přitom to byl právě Jiří Zeronik, který velice významně zasáhl do posledních libereckých komunálních voleb. Jiří Zeronik sestavoval, jakožto člen ODS, kandidátku Demokratické regionální strany (DRS) – tradičního spojence ODS a liberecké „béčko“ občanských demokratů a dokonce zaplatil roznos pomlouvačných anonymních letáků na hlavního kritika politiky liberecké ODS, Jana Korytáře.

Jako první se o zlehčování Zeronikovi role pokusil někdejší náměstek pro kulturu, Ondřej Červinka z ODS. Ten sice pravdivě tvrdil, že dnes Zeronik nemá žádnou oficiální funkci mezi občanskými demokraty, ale jelikož se jedná o přítele Jiřího Zeronika (jak se dá vypozorovat na zasedání zastupitelstva, kdy oba spolu tráví přestávky družnými, přátelskými rozhovory – naposledy v červnu tohoto roku), bylo by podivné (ovšem ne nemožné), že by o aktivitách Jiřího Zeronika nevěděl.

Bezkonkurenčně první z libereckých občanských demokratů, bývalý primátor Jiří Kittner, se pro média vyjádřil ve smyslu toho, že vše mohlo být připravené a Zeronik se stal obětí pasti. Narážel tak na osobu poslance Babáka, kterému údajně uplácený Stejkoza dělá asistenta. Sám Babák totiž v minulosti čelil korupčním skandálům a je pravda, že jeho tvrzení nekolidují s trvezním policie.

Nicméně i Jiří Kittner musí znát Zeronika velmi dobře, nejen že Zeronik byl zastupitelem za ODS, ale dělal i oficiálního poradce pro Kittnerova náměstka Pavla Krenka. Angažmá Krenk + Zeronik ve Sportovním areálu Ještěd pak přineslo Jiřímu Kittnerovi trestní oznámení. Jiří Kittner podepsal nestandardní smlouvu, kterou tito jeho spolustraníci vyjednali. Ostatně i zmiňovaný předvolební anonymní leták na Jana Korytáře, který objednal Jiří Zeronik, obsahuje nápadně podobné (až autentické) věty a tvrzení, která se objevila i v předvolebním časopise Jiřího Kittnera Pravý zastupitel.

Se svou troškou do mlýna přispěchala i TV Genus, která spolupatří firmě Syner a která za nemalé peníze z kapes daňových poplatníků plní i roli propagace liberecké ODS a na ni navázaných podnikatelských kruhů.

Na stránkách této televize se objevil až PR laděný článek o tom, že soukromá škola Doctrina nemá absolutně nic s obviněním Jiřího Zeronika z korupce. Jen se to trošku nerýmuje s faktem, že Jiří Zeronik je jediným známým jednatelem výhradního vlastníka soukromé ŽS Doctrina, anonymní společnosti Iberus a zároveň je to ten samý člověk, který pro ZŠ Doctrina získává veřejné prostředky na její fungování.

Ovšem korunu snahám marginalizovat Zeronikovu roli v liberecké ODS nasadil svým vyjádřením nikdo jiný než dnes už asi definitivně bývalý kandidát ODS na prezidenta, místopředseda senátu a šéf regionální rady ODS, Přemysl Sobotka. Prý ani nevěděl zda je Zeronik členem ODS a musel se na to svých spolustraníků zeptat. Nevědět, kdo je muž, který byl nedávno jedním ze třinácti zastupitelů vlastní strany z vlastního volebního obvodu, za který byl Sobotka do senátu zvolen, poradce náměstka primátora z téže strany, dokonce téže stranické místní organizace a ze stejného města jako sám Sobotka, to je už trochu na pováženou a jistě jde o zajímavý vzkaz Sobotkovým voličům. Ať je jeho vyjádření pravdivé či nikoliv.

s využitím médií Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém