Soud bude řešit, zda obžalovaní během příprav na lyžařský šampionát nezákonně obohatili firmu Syner

U soudu se budou zpovídat dva muži a jedna žena, kteří měli neoprávněně přihrát firmě Syner z veřejných peněz téměř čtyři miliony korun. Mělo se tak stát během přípravy na nechvalně proslulé mistrovství světa v lyžování. Mezi obžalovanými je zástupce firmy Investing CZ, která měla na veřejné peníze dohlížet, ale podle žalobce nezákonně obohatila Syner. Dnes bude tato firma dohlížet na prostředky daňových poplatníků u jiných dvou staveb – rekonstrukce lázní a bazénu, který staví – opět Syner.

„Svým jednáním společně obohatili zhotovitele stavby o částku přesahující tři miliony devět set tisíc korun,“ uvedl pro liberecká média mluvčí okresního státního zastupitelství v Liberci Petr Hořín. Zhotovitelem stavby byla právě známá liberecká společnost Syner.

Před soud státní zástupce posílá šéfa Kolejí a menz Technické univerzity, účetního Syneru a bývalého zástupce mandatáře stavby Investing CZ. Pokud se u soudu prokáže, že obžalovaní spáchali podvod ve spolupachatelství, hrozí jim trest od dvou do osmi let vězení.

Státní zástupce tvrdí, že obžalovaná trojice věděla, že část původně plánovaného nábytku na univerzitní koleje nebyla dodána, přesto nechala pracovnice Syneru vystavit faktury a soupisy provedených prací. Ty obsahovaly i nedodaný nábytek. Postupovala tak opakovaně a celkem ve čtyřech případech.

Zatímco firma Syner prostřednictvím svého mluvčího vzkazuje, že šlo pouhou účetní chybu, státní zastupitelství je jiného názoru. „Pracovník technického dozoru investora, který byl povinen provést kontrolu dodaného nábytku, každou z těchto faktur schválil jako správnou. Pracovník Technické univerzity v Liberci pak zajistil, aby univerzita nezjistila, že faktury nejsou správné, a v plné výši je proplatila,“ doplnil pro libereckou MF Dnes Petr Hořín.

Už v březnu byl státním zástupcem obžalován v případě stejné veřejné zakázky, tedy rekonstrukce VŠ kolejí v Harcově, kterou prováděl Syner, někdejší rektor liberecké univerzity Vojtěch Konopa a majitel zmíněné firmy Investing CZ Josef Nadrchal.

A se Synerem má Nadrchalova Investing CZ čilé obchodní vztahy. Nadrchal sám označil v rozhovoru pro aktuálně.cz majitele Syneru jako své dlouholeté přátele. Firma Syner proslula svým napojením na zdejší ODS a nejrůznějšími aférami ohledně získávání veřejných zakázek. Investing CZ ovšem byl často při tom – dozoroval firmě Syner například stavbu liberecké Tipsport arény nebo sportovní areál v České Lípě (obě stavby se prodražily). Poté, co byl Investing CZ jmenován mandatářem zmíněných staveb a Syner získal zakázku na přestavbu kolejí v Harcově, byla firma Investing začleněna na plánované výstavbě Třídy 1.máje, kterou bude provádět právě Syner.

Nadrchal se ovšem sám i politicky angažoval. Byl zastupitelem za Demokratickou regionální stranu a sama tato strana má své sídlo na adrese jeho Investing CZ. Demokratická regionální strana byla v Liberci tradičním spojencem ODS. Špinavou práci pro obě strany obstarával před volbami Jiří Zeronik, jednatel anonymní firmy Iberus. Jak zmíněno, práci Investing CZ i předražené zakázky od firmy Syner kritizovali kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu, které později Nadrchal označoval jako „teplouše“

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 112 milionů korun bez penále.

Mezi největší propagátory zadluženého mistrovství patřila liberecká ODS, přičemž někteří její politici na něm buď přímo vydělali, jako například bývalý poslanec a náměstek libereckého primátora Tomáš Hasil nebo byli v minulosti zaměstnanci Syneru či firem okolo něj (Jiří Kittner, Tomáš Hampl, Ctibor Jech…). V současné době působí například bývalý mluvčí organizačního výboru Kateřiny Neumannové Zdeněk Soudný jako PR poradce Jiřího Kittnera a redaktor zpravodajského portálu S group holding (Syner) Týden v Libereckém kraji.

Firma Investing CZ má sehrát roli stavebního dozoru i na obou v současnosti nejvíce diskutovaných stavbách v Liberci – na rekonstrukci bazénu a městských lázní. Že bude pozorovatelem Investing CZ bylo dohodnuto už za primátorování Jiřího Kittnera, kdy zakázku na lázně získala firma Chládek a Tintěra a na bazén společnost Syner. Po volbách primátor Korytář odmítl obě zakázky podepsat a trval na vypsání nových výběrových řízení, které by rozšířily počet uchazečů a snížily tak cenu zakázky. Jedním z argumentů bylo, že Investing CZ byl už v té době obžalován, že měl obohacovat jako pozorovatel veřejné zakázky firmu právě Syner, který měl zhotovit bazén a spřihlédnutím na všechny vazby a okolnosti.

Primátor Korytář byl posléze odvolán, byla utvořena velká opozičněsmluvní koalice ČSSD, Liberec občanům, VV, USZ s ODS, nová primátorka smlouvy podepsala a stavby se rozjely. Dohlížet na správné nakládání s veřejnými prostředky bude Investing CZ, jejíž představitelé jsou z úmyslného obohacování zhotovitele obviněni již ve dvou případech, kdy se měli dopustit trestné činnosti ve prospěch firmy, kterou mají nyní opět dozorovat.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec a s ním všichni jeho občané znovu sáhnou do peněženek kvůli nechvalně proslavenému Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Tentokrát musí Liberec
Dnes je to přesně pět let, co v Liberci začalo Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, které později média překřtila na Mistrovství světa v
Brněnský soud zrušil v listopadu pětimilionovou pokutu, kterou Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS, Antimonopolní úřad) udělil loni v létě Liberci za postup při zadávání
Další dozvuky nechvalně proslaveného Mistrovství světa v lyžování 2009 drtí Liberec. Město má zaplatit 400 milionů korun kvůli porušení dotačních pravidel při výstavbě 254