Kampaň Změny pro Liberec na omezení heren přinesla Čmeláku problémy

Vzhledem k dotazům na vztah mezi o. s. Čmelák – SPP, které provozuje tento web a a.s. Centrum Babylon, přinášíme toto vyjádření: Čmelák, o.s. patří mezi jednu z nejznámějších libereckých neziskových organizací. V Libereckém kraji působí již 18 let a do svých projektů každoročně zapojuje tisíce dětí, studentů i dospělých. Financování některých projektových aktivit je řízeno prostřednictvím půjček, které poskytují členové sdružení, banka či subjekty z řad firemních partnerů. Jedním z partnerů sdružení bylo až donedávna i Centrum Babylon.

Dlouholetý vlastník Centra Babylon, a.s. Miloš Vajner patří k významným podnikatelům v hazardním průmyslu. V Liberci je známý také jako zakladatel Centra Babylon a přilehlého IQ parku.

Díky poskytnutí půjčky od pana Vajnera na nákup prvního pozemku jsme tak v minulosti mohli zahájit jeden z nejúspěšnějších projektů Čmeláka – Nový prales, který získal i mezinárodní ocenění. Stejně tak nám tyto peníze v dalších letech pomáhaly s financováním zejména evropských projektů, které je nutné předfinancovávat. Není bohužel neobvyklé, že na platby od poskytovatelů dotací čekáme i více než rok. Půjčky byly uzavřeny v letech 2004 – 2011, s úrokovými sazbami do 5% a bez jakýchkoliv dalších protislužeb či závazků – zcela standardně jako s ostatními věřiteli. Všechny půjčky jsou podložené smlouvami.

Panu Vajnerovi patří dík za jeho pomoc v minulých letech, která pomohla udržet a rozvíjet naše aktivity.

Naše spolupráce v této oblasti však skončila poté, co se Změna pro Liberec, za kterou se předseda sdružení Čmelák Jan Korytář dostal do libereckého zastupitelstva, začala věnovat problematice omezování hazardu v Liberci. Uzavřené půjčky přes naši žádost už nebyly prodlouženy a vzhledem ke zpoždění jejich splacení ze strany Čmeláka bylo nutné vedle domluvených úroků zaplatit i příslušné nemalé penále. Splacení půjček bylo nekompromisně požadováno prostřednictí právní kanceláře, návrh splátkového kalendáře nebyl akceptován.

Jan Korytář k tomu říká: „Vážím si předchozí podpory pana Vajnera v době, kdy nebylo moc libereckých podnikatelů, kteří by nám byli ochotni pomoci a chápu, že se rozhodl tuto spolupráci ukončit ve chvíli, kdy má politická činnost začala ohrožovat část jeho podnikatelských aktivit. Věřím, že je z toho zároveň zřejmé, že mé jednání i hlasování na zastupitelstvu ve věci omezování hazardu v Liberci nebylo předchozí spoluprací s panem Vajnerem nijak ovlivněno ve prospěch zájmů hazardu.

Jan Korytář je jedním z autorů Petice na omezení hazardu v Liberci.

Čmelák v současné době s Centrem Babylon žádnou půjčku uzavřenou nemá, své závazky splatitl a vzhledem k okolnostem s další spoluprácí s Centrem Babylon nepočítá.

„Věřím, že Miloš Vajner bude i do budoucna bude podporovat obecně prospěšné projekty, ať je bude realizovat Čmelák nebo někdo jiný. Nicméně v otázce hazardu se asi neshodneme, to je myslím jasné.“ uzavírá Jan Korytář.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,