nášLiberec

Search

Politiky zachránil odlišný právní posudek

Podle státní zástupkyně je pobírání odměn uvolněnými zastupiteli je v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Nicméně obviněné v kauze pobírání vysokých odměn v dozorčí radě Krajské nemocnice Liberec zachránil právní posudek, který si nechali na poslední chvíli vypracovat a dnes tvrdí, že o něj svá rozhodnutí opírali. Primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD), někdeší krajský radní Zdeněk Bursa (ČSSD) a ředitel liberecké nemocnice Jiří Veselka (Unie pro sport a zdraví) tak před soud nakonec nemusí.

„Státní zástupkyně nadále zastává právní názor, že pobírání odměn uvolněnými zastupiteli je v rozporu se zákonem o střetu zájmů,“ uvedl pro ČTK liberecký státní zástupce Petr Hořín. Obvinění ale uspěli s námitkou, že o odměnách rozhodovali na základě opačného právního stanoviska. Státní zástupkyně dospěla k závěru, že při dvou opačných právních názorech je nelze trestně stíhat. „Nejedná se o oblast práva trestního, ale o oblast svědomí a morálky, kam pravomoc státního zastupitelství nesahá,“ dodal Hořín.

Všichni tři politici byli obviněni, že porušili v září 2011 zákon, když schválili na valné hromadě nemocnice vyplácení odměn 30 000 korun uvolněným členům krajského zastupitelstva v dozorčí radě nemocnice. Tehdejší náměstek Bursa si přišel, jako předseda dozorčí rady, dokonce na 50 000 korun měsíčně.

Odměny v dozorčí radě nemocnice údajně v rozporu se zákonem pobírali Bursa a jeho dva kolegové z krajské rady Martin Sepp a Pavel Petráček (oba ČSSD). Dokonce i tehdy, když se na ně svezla vlna vlna kritiky za jejich pobírání odměn, přišli opět s dalším právním názorem, který měl dokazovat, že je vše v pořádku. Nejdříve jej nechtěli zveřejnit vůbec, za několik týdnů ale skutečně přišli s posudkem od soukromé právní kanceláře, který jejich nestandartně vysoké odměny posvěcoval.

V liberecké nemocnici našli útočiště významní politici, a to po převratu na liberecké radnici v roce 2011, kdy byla odvolána Změna pro Liberec a vytvořena opozičně smluvní tichá koalice ČSSD, Liberec občanům, VV, Unie pro sport a zdraví a ODS. Místo ředitele bez výběrového řízení zde získal předseda Unie pro sport a zdraví Jiří Veselka a ekonomickým ředitelem (rovněž bez výběrového řízení) se stal někdejší liberecký primátor Jiří Kittner z ODS. Vedle toho došlo k rzatnímu navýšení odměn v dozorčí radě pro představitele liberecké ČSSD – Františka Hrušu, Milana Šíra, Pavla Petráčka, Zdeňka Bursu a Martina Seppa a zástupce Liberce občanům – náměstka primátorky Kamila Jana Svobodu. Ten se ale jako první, po začátku kritiky, svých odměn vzdal.

Bursa a osm dalších bývalých krajských radních včetně bývalého hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD) čelí trestnímu stíhání kvůli neoprávněnému vyplácení odměn i v dalších krajských firmách. Bývalí členové rady a dva manažeři krajské akciové společnosti Silnice LK se podle policie dopustili zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Bursa a Petráček, kteří si odměny vyplácet dali, jsou navíc obviněni ze zatajování věci a podvodu. Celkovou škodu kriminalisté vyčíslili na 850.000 korun.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém