Město podepíše smlouvu s os. Zachraňme kino Varšava, pomůže i kraj

Po neuvěřitelných názorových veletočích, podivně vstřícnému přístupu k ještě podivnější společnosti, to nakonec vypadá, že na radnici dostali rozum. Na včerejším zasedání se městská rada jednomyslně usnesla, že smlouvu o pronájmu zavřeného biografu uzavře s libereckým občanským sdružením Zachraňme kino Varšava, které o záchranu historicky cenného kulturního stánku dlouhodobě usiluje.

Debata kolem Varšavy, kterou kvůli nedostatečnému zájmu radnice za posledních 20 let potkal tragický osud, se rozhořela zejména v posledních několika  týdnech.  Zástupci ČSSD znenadání objevili „zatoulaný dopis“ (přišel až po termínu), ve kterém se k nájmu Varšavy hlásila i Společnost Vlasty Buriana z Prahy. Za ní ovšem stál vlivný člen liberecké ČSSD a významný pozemkový obchodník Lukáš Plechatý.

Na stranu o.s. Zachraňme kino Varšava se postavily opoziční Změna pro Liberec, KSČM a dokonce i Liberec občanům z vládnoucí koalice. Projekt na záchranu zchátralého kina připravuje sdružení, které si Varšavu vetklo do svého názvu, už bezmála rok. Chce z Varšavy vybudovat s pomocí evropských dotací multikulturní centrum, v němž by se vedle filmových představení odehrávalo i divadlo nebo tanec. Zázemí pro svůj dramatický kroužek by zde měla najít také Základní umělecká škola Liberec.

Podle projektu občanského sdružení přijde rekonstrukce Varšavy na zhruba 20 milionů korun. Z toho 17 milionů by rádi lidé ze sdružení získali z evropských dotací v rámci Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM). Část povinné spoluúčasti jim přislíbil Liberecký kraj – přesně 1,2 milionů korun. Zbylých 1,8 milionů by sdružení rádo získalo z prodeje vrchní části budovy Pizzerie Maškovka.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta dokonce nastínil verzi, kdy by si Varšavu pod sebe mohl vzít Liberecký kraj a otevřít ji tak dalším dotacím a projektům. Vše je ale zatím pouze ve věci úvah a diskuzí.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Pověstný pátek třináctého letos v únoru přinesl do Liberce dobrou zprávu. Od sedmnácti hodin večer se v kině Varšava otevře Kino Kavárna. Jeden z
Pamatujete se, jak se pár měsíců a týdnů před volbami 2010 liberečtí politici napříč stranami předháněli v ujišťování veřejnosti, že je třeba zachránit nejstarší
Zveme Vás všechny na veřejnou debatu pro obyvatele Liberce s cílem prodiskutovat s veřejností vybrané projekty v rámci tzv. Integrovaného plánu rozvoje města: IPRM