Prohlášení hejtmana LK k aktivitě AKČR podpořit Rusnokovu vládu

Dnes jsem obdržel návrh usnesení č. 47 Rady Asociace krajů ČR  – Stanovisko Rady Asociace krajů ČR k jednání s vládou ČR, ve kterém předseda AK ČR Michal Hašek navrhuje hejtmanům požádat jménem AK ČR všechny parlamentní strany, všechny poslance a poslankyně, aby hlasovali pro vládu Jiřího Rusnoka.

Konstatuji, že stejně jako v případě volby prezidenta České republiky odmítám snahu o zatažení zájmového sdružení krajů, kterým by AK ČR měla být, do výhradně politického rozhodování, jež je plně v kompetenci Parlamentu ČR. Tato opakovaná snaha učinit z AK ČR jakousi třetí komoru parlamentu a paralelní centrum politikaření vede podle mého názoru ke zneužití jejího poslání, jímž je být nestranickou a nevládní organizací hájící společné zájmy a práva krajů. To jednoznačně vyplývá z platných stanov AK ČR.

Z výše uvedeného důvodu se odmítám hlasování o tomto návrhu usnesení zúčastnit.

Zdůrazňuji, že Liberecký kraj bude s vládou České republiky vždy hledat taková řešení problémů, která jsou v zájmu všech občanů. Jako hejtman jsem připraven spolupracovat jak s premiérem, tak se všemi ministry bez ohledu na jejich politickou příslušnost. Do politického rozhodování, které přísluší parlamentu se ale odmítám nechat zatahovat. Pokud budou snahy o politizaci AK ČR pokračovat, nebudu se moci jako hejtman Libereckého kraje práce v ní dále účastnit.

Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.
Zachovat kulturní dědictví, pečovat o památky ve vlastnictví Biskupství litoměřického a jeho farností a také prezentovat jejich obnovy veřejnosti. To jsou hlavní cíle memoranda, které
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody bude i v letošním roce pokračovat v ambiciózním projektu výsadeb druhově a věkově rozmanitých lesů na Liberecku. Projekt