Prohlášení hejtmana LK k aktivitě AKČR podpořit Rusnokovu vládu

Dnes jsem obdržel návrh usnesení č. 47 Rady Asociace krajů ČR  – Stanovisko Rady Asociace krajů ČR k jednání s vládou ČR, ve kterém předseda AK ČR Michal Hašek navrhuje hejtmanům požádat jménem AK ČR všechny parlamentní strany, všechny poslance a poslankyně, aby hlasovali pro vládu Jiřího Rusnoka.

Konstatuji, že stejně jako v případě volby prezidenta České republiky odmítám snahu o zatažení zájmového sdružení krajů, kterým by AK ČR měla být, do výhradně politického rozhodování, jež je plně v kompetenci Parlamentu ČR. Tato opakovaná snaha učinit z AK ČR jakousi třetí komoru parlamentu a paralelní centrum politikaření vede podle mého názoru ke zneužití jejího poslání, jímž je být nestranickou a nevládní organizací hájící společné zájmy a práva krajů. To jednoznačně vyplývá z platných stanov AK ČR.

Z výše uvedeného důvodu se odmítám hlasování o tomto návrhu usnesení zúčastnit.

Zdůrazňuji, že Liberecký kraj bude s vládou České republiky vždy hledat taková řešení problémů, která jsou v zájmu všech občanů. Jako hejtman jsem připraven spolupracovat jak s premiérem, tak se všemi ministry bez ohledu na jejich politickou příslušnost. Do politického rozhodování, které přísluší parlamentu se ale odmítám nechat zatahovat. Pokud budou snahy o politizaci AK ČR pokračovat, nebudu se moci jako hejtman Libereckého kraje práce v ní dále účastnit.

V letošním roce soupeřila pětice měst z Libereckého kraje o vstup do celostátního kola soutěže historických měst o Cenu za přípravu a realizaci Programu
Poslední lednový den se v Naivním divadle mohou diváci těšit na speciální večer, který je věnován kulatému výročí založení Studia Ypsilon v Liberci. V
Kritický článek Politické dusno na Frýdlantsku: v Řasnici proběhne referendum o větrných elektrárnách, který publikoval server nasliberec.cz, jsou uvedena sdělení, která podle energetické firmy W.E.B
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody pomáhala životnímu prostředí i po celý loňský rok. Zaměřila se na zadržování vody v jizerskohorských rašeliništích, zvyšování biodiverzity