Tečou peníze z nevýhodného pronájmu do Liberce?

Stát ročně tratí obrovské peníze kvůli nevýhodné smlouvě na pronájem budovy, kde sídlí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pražském Kačerově. Stát za budovu, která v roce 2004 stála 160 milionů platí nájemné 38 milionů ročně. Smlouva je nevypověditelná až do roku 2022. Budovu postavila liberecká společnost Integra a její majitel Petr Turek stál i v čele společnosti Office Building Kačerov (OBK), která stát nemovitost pronajala.

Pokud i nadále stojí za společností CIB Real Estate, která v roce 2010 firmu OBK převzala, liberecký podnikatel Petr Turek, má o slušný příjem postaráno. Stát totiž této společnosti platí celých 38 milionů a platit bude ještě dalších devět let. Přitom budova, kterou Turkova společnost Integra postavila a jeho další firma OBK státu pronajala, se zaplatila už během prvních pěti let, tedy někdy v roce 2009. Nicméně současné majitele CIB Real Estate nelze dohledat, jsou ukryti pod anonymními vlastníky se sídlem v Amsterdamu. Jako první přišla s případem Mladá fronta Dnes.

Smlouva byla původně sepsána tak, že by šla vypovědět již po roce 2012, ale někdejší šéf ŘSD Alfred Brunclík podepsal ke smlouvě dodatek, který zaručuje, že smlouva může být vypověditelná až v roce 2022. Brunclíka v této věci již obvinila policie a případ dál šetří.

Stejně jako neobvyklá je smlouva o pronájmu, neobvyklé jsou i ceny, které ŘSD anonymní firmě se sídlem v Holandsku platí. Cena za metr a měsíc na pražském Kačerově (zhruba 500 Kč za metr čtvereční) odpovídá spíše cenám nejlukrativnějších míst kanceláří v samotném srdci Prahy.

Petr Turek a jeho podnikatelské aktivity nejsou liberecké veřejnosti neznámé. Jeho firma Integra se podílela, podobně jako například liberecká společnost Syner, na výstavbě obchodních domů v centru Liberce, samotný Petr Turek plánoval koupit liberecké letiště, údajně za účelem dalšího provozu a tento podnikatel stál i u vzniku obrovské jámy na libereckém Perštýně, která vznikla mimo jiné i na základě jeho spekulací s pozemky.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.