nášLiberec

Search

Transparency International v Liberci nejen o městském dluhu

Víte, že je Liberec nejzadluženějším městem v celé republice? Zajímá Vás, jak a proč se to mohlo stát a zda tomu bylo vždy? Které konkrétní kauzy a politické kroky k tomuto stavu přispěly a jaké existují scénáře do budoucna? Na tyto i jiné otázky budou 18. Září od 17 hodin občanům Liberce odpovídat zástupci Transparency International a místních aktivistů na veřejné debatě v krajské vědecké knihovně.

Liberec se stal známým po cele zemi propojením byznysu s místní politikou, ale i obrovským zadlužením, ve kterém se v současné době nachází. Je mezi těmito sociálně-ekonomickými jevy nějaká souvislost? A pokud ano, dá se dokázat na některých konkrétních kauzách? Zároveň je nutné se ptát, jak tento klíčový městský problém řešit.

Problematika spravování veřejného majetku, která s sebou nese stíny korupce a klientelismu, se již dlouhé roky jeví jako klíčová nejen v Liberci, ale i v celé České republice. Jelikož nejde o nic jiného než o peníze a majetek samotných občanů, je potřeba, aby byli do rozhodování o nich zapojeni. „Občané si sami musí hlídat, co za své daně dostávají. A na úrovni  komunální politiky to je reálně možné“,  dodává k tomu Radim Bureš, programový ředitel Transparency International.

Transparency International a zástupci místních občanských sdružení zvou všechny obyvatele Liberce i okolí na veřejnou debatu s názvem „Zadlužený Liberec – co k tomu vedlo, jaká je dnes situace a jak z toho ven“?, která proběhne 18. září ve velkém sále Krajské vědecké knihovny v Liberci. Akce se koná od 17 hodin.

Během besedy budou přítomní seznámeni s aktuálními problémy a kauzami Liberce, stavem jeho ekonomiky nebo otazníky kolem fungování samosprávy, a to nejen v Liberci. V druhé půli večera budou pozvaní odborníci odpovídat na otázky občanů.
Součástí večera bude i představení a křest unikátní stolní hry, která zábavnou formou přibližuje občanům problematiku klientelismu a korupce. Několik prvních desítek návštěvníků obdrží tuto hru zdarma.

V návaznosti na veřejnou debatu pořádá Transparency International ČR prakticky zaměřený Kurz občanské protikorupční sebeobrany, a to v 25. září od 17 hodin rovněž ve velkém sále Krajské vědecké knihovny v Liberci. Cílem tohoto školení je seznámit občany libereckého regionu s možnostmi, jak efektivně postupovat v boji proti korupci a klientelismu.
Vstup na obě akce je zdarma, na místě bude zajištěno drobné občerstvení.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Osobností prvního československého prezidenta, který se tolikrát nebál jít proti proudu, se dnes ohání kde kdo. Jaký ale ve skutečnosti byl, na to se
Pro všechny, které zajímá a kterým není lhostejný osud lidí, kteří nemají střechu nad hlavou, přinášíme pozvánku na zajímavou akci. formát akce: konference a
V úterý 24. října se bude v Liberci debatovat o dluzích a exekucích. Jak se na to dívají dluhoví poradci, exekutoři, zaměstanavatelé nebo třeba
Zajímá Vás, jak v Českých zemích probíhala kupónová privatizace, fenomén devadesátých let a jeden ze symbolů české restaurace kapitalismu? Kdo neměl možnost shlédnout unikátní