nášLiberec

Search

Úplatky a politika: ředitel záchranky měl být uplácen sponzorem Změny

Tomáš Absolon, manžel zastupitelky Změny pro Liberec Kateřiny Absolonové, je policií dozorovanou státním zastupitelstvím vyšetřován, že měl nabídnout úplatek (hovoří se o částce 100 000 Kč) řediteli krajské záchranky Stanislavu Mackovíkovi (KSČM). Ten dlouhou dobu vede otevřenou válku s krajskou náměstkyní Zuzanou Kocumovou (Změna), která se rozhodla jeho organizaci důkladně prověřit. Nakolik je případ úplatku „klasickou“ korupcí a nakolik politickým bojem?

Tomáš Absolon, liberecký podnikatel a bývalý sponzor Změny pro Liberec, měl v létě (přelom června a července) tohoto roku nabídnout úplatek Stanislavu Mackovíkovi za to, že bude prosazovat odkup hangáru u libereckého letiště, který je v jeho držení. Ředitel záchranky měl nahlásit, že mu byl nabídnut úplatek, policii. Své nadřízené, ať  již přímo náměstkyni Kocumovou nebo hejtmana Půtu, o nabídce úplatku neinformoval. Tomáš Absolon vyjádření pro média odmítl.

Mackovík si Absolonem jednal vícekrát, později si jednání nahrával. Podle dostupných informací nejdříve na svůj mobilní telefon, posléze, snad již za asistence policie, na speciální nahrávací zařízení.

Stanislav Mackovík je v současné době na nože s náměstkyní pro zdravotnictví Zuzanou Kocumovou. Ta iniciovala kontroly na liberecké záchrance, které přinesly podezřelá zjištění, jako možná protekční zaměstnávání rodinných příslušníků ČSSD z doby, kdy vládla na kraji, účelové zaměstnávání současné liberecké primátorky před volbami nebo nesrovnalosti s odměnami a navyšováním úvazků. Hovořilo se dokonce o odvolání Mackovíka z postu ředitele.

Spory o varianty nákupu hangáru

Po zveřejnění tohoto podezření Změna pro Liberec jeho sponzorský dar okamžitě vrátila. Podle vyjádření jejich zástupců Zuzana Kocumová jako radní pro zdravotnictví od počátku deklarovala na jednáních orgánů kraje, že kvůli tomu, že má být prodávajícím Tomáš Absolon, sponzor a manžel jedné ze z městských zastupitelek Změny, cítí ve střetu zájmů a nebude v této věci nikdy hlasovat.

Zuzana Kocumová dále tvrdí, že to byl právě Stanislav Mackovík, který opakovaně prosazoval variantu nákupu hangáru, ač po něm žádala i další varianty. Toto porovnání měl, dle zástupců Změny, Mackovík vypracovat až po urgenci, a to v takové podobě, že mu jej Kocumová musela vrátit, protože se věnoval stále prakticky jen nabídce zmíněného sponzora a jiným variantám jen okrajově.

Mackovík měl náměstkyni Kocumové dokonce předložit znalecký posudek na cenu hangáru, který nezpracovávala záchranná služba, jak mělo být požadováno náměstkyní Kocumovou, ale byl zpracován přímo protistranou, tedy Tomášem Absolonem.

Mackovík takovouto interpretaci odmítá, zlobí se na Změnu, že její představitelé zveřejnili skutečnosti okolo nabídky úplatku a tvrdí (dle vyjádření ČTK), že se podepsal mlčenlivost, kterou musí dodržovat. I na oslovení ze strany naší redakce nereagoval. Slova o mlčenlivosti ale zřejmě nejsou pravdivá.

Politický boj před policejním vyšetřováním?

Stanislav Mackovík, poté, co nahlásil věc policii a zavázal se s ohledem na vyšetřování k mlčenlivosti, za což ho ocenil i hejtman Martin Půta, zřejmě použil zmíněné skutečnosti kolem nabídky úplatku k politickému boji.

Již koncem srpna, před zasedáním krajského zastupitelstva, kde se KSČM pokusila iniciovat odvolání Zuzany Kocumové z postu náměstkyně pro zdravotnictví, kontaktovali zástupci komunistů (hovoří se se o liberecké předsedkyni KSČM Daně Lysákové) některé zástupce Starostů pro Liberecký kraj.  Jednalo se o snahu získat hlasy některých Starostů k odvolání Kocumové s tím, že ta má být zapojena do případu údajného nabídnutí úplatku Stanislavu Mackovíkovi ze strany Tomáše Absolona. Dana Lysáková tyto skutečnosti ani nevyvrátila, ani nepotvrdila – odmítla se k této skutečnosti vyjádřit.

Tuto iniciativu komunistů potvrdil nepřímo i hejtman Půta. Na dotaz naší redakce uvedl: „Řada mých kolegů měla informace o kauze, které mohla mít jen od policie nebo někoho z uvnitř kauzy a která byla dávána do spojitosti se statutární  náměstkyní.  O této informaci jsem informoval policii a sdělil jsem svůj názor na zdroj. Více vzhledem k pokračujícímu vyšetřování nechci zveřejňovat a podle mého názoru všechny mediální spekulace pouze znemožňují práci policie.“

Zároveň hejtman označil v telefonickém rozhovoru jako jednoho z těch, kteří měli být takto seznámeni s případem, chrastavského starostu a zastupitele za Starosty Michaela Canova. Ten ale se “odmítl vyzpovídávat“ a dotaz, zda byl kontaktován komunisty, vztáhl, jako již tradičně, jako útok na sebe. O nadbíhání Dany Lysákové i ostatních členů (respektive členek) KSČM (jindy přesvědčenému antikomunistovi) Michaeli Canovovi svědčí i jeho facebookový profil, kam sdílí Dana Lysáková a spol. jeden status za druhým.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém