Špinavosti předvolebních kampaní

Veřejnost je na pomlouvání, dezinformace, pošpinění politického protivníka, ale i na vyložené lži vlastně zvyklá. Nic nového pod sluncem. Je to taktika, která spolehlivě funguje. I když se vzápětí prokáže nesmyslnost podobných tvrzení, málokdo se to dozví a něco negativního zůstane v podvědomí vždy.

Toto je i případ mediálního výstupu liberecké jedničky za ČSSD Pavla Ploce.

Zajímalo by mě, z jakého zdroje čerpal své informace, podle kterých je Jan Korytář příkladem propojení byznysu a politiky, kdy politikovy organizace fungují z veřejných peněz. Pan Ploc by měl především vědět, že Čmelák, kterého má asi na mysli, je nezisková organizace zabývající se ochranou přírody a není jejím účelem generovat zisk. Propojení skutečného byznysu s politikou vypadá přece úplně jinak a trochu mě toto tvrzení z úst liberecké jedničky za ČSSD i překvapuje.

Překvapuje proto, že právě liberecká krajská organizace ČSSD  proslula v nedávné minulostí, mimo jiných zajímavých, i jednou mediálně známou kauzou, týkající se neoprávněného vyplácení odměn svých členů v dozorčí radě nemocnice a která vedla až k předání návrhu žaloby na státní zastupitelství. Martinu Rosenbergovou, dnes dvojku na kandidátce ČSSD hned za P. Plocem, v roce 2013 obvinila policie z porušování povinností při správě cizího majetku. V září 2011 se měla dopustit nezákonného jednání , kdy na valné hromadě Krajské nemocnice Liberec spolu s tehdejším ředitelem nemocnice Jiřím Veselkou(USZ)  a předsedou dozorčí rady Zdeňkem Bursou (ČSSD) schválila vyplácení odměn pro uvolněné členy krajského zastupitelstva, kteří zároveň zasedli do dozorčí rady liberecké nemocnice.

Odměny byly schváleny na 30 tisíc korun měsíčně pro člena dozorčí rady, Zdeněk Bursa jako její předseda pobíral dokonce 50 tisíc korun měsíčně. Státní zástupkyně ale nakonec rozhodla o zastavení stíhání primátorky Liberce i dalších obviněných. Podle státní zástupkyně pobírání odměn uvolněnými zastupiteli je v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Nicméně obviněné v kauze pobírání vysokých odměn v dozorčí radě Krajské nemocnice Liberec zachránil právní posudek, který si nechali na poslední chvíli vypracovat a dnes tvrdí, že o něj svá rozhodnutí opírali. Důležitou informací v této souvislosti je fakt, že tento posudek nevypracovali právníci kraje, nýbrž externí advokátní kancelář, která s výslednou obhajobou tohoto jednoznačně zákonu odporujícího  jednání evidentně neměla problém. 

Podle Pavla Ploce je ale zřejmě typickou ukázkou propojení byznysu a politiky hlasování Jana Korytáře pro třímilionovou dotaci z krajského rozpočtu jen pár dní po obsazení koaličního zastupitelského křesla.

Tento projekt se při hodnocení žádostí o grant umístil s nejvyšším bodovým ohodnocením na prvním místě již za vlády ČSSD v minulém volebním období. Že pak nebyla nikdy na zastupitelstvu politická vůle příslušné finanční prostředky i schválit, asi nikoho moc nepřekvapí. Hlasování o grantových projektech ze druhé výzvy pak bylo na programu zasedání zastupitelstva dne 18.12. 2012. Jedná se o Usnesení č. 57/IV/12/ZK, hlasování č. 78. Jan Korytář oznámil před vlastním hlasováním střet zájmů, jak mu ukládá i zákon a následně se hlasování k tomuto bodu zdržel. Pokud by si Pavel Ploc dal jen minimální práci se zjištěním tohoto faktu, místo šíření podobných smyšlenek, asi by si podobné výroky odpustil a nepoškozoval by zbytečně svou případnou důvěryhodnost u potenciálních voličů ČSSD.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ze zprávy ČTK: Policie odložila trestní oznámení, které podal jeden z kandidátů z loňských voleb do zastupitelstva v Libereckém kraji. Tvrdil, že nedal souhlas ke své kandidatuře ani
 V podstatě by stačilo, kdybych zde odkázal na svůj nedávný příspěvek, kde jsem to nejpodstatnější k problematice letošních voleb již uvedl. Doplněno o následující
Jsem zklamaný, ano jsem velmi zklamaný z předvolebních materiálů pro krajské volby. Máme výrazně méně veselých billboardů a odhlédnu-li od Starostů, ANO a ochránců
Hejtman nezaváhal a pospíšil si. Hned při první příležitosti sdělil prostřednictvím MFDnes voličům, že kampaň Změny bude hnusná (trefně o tom píše Jan Šebelka