Liberecký kraj musí zaplatit půl milionu za kontroverzní zakázku

496.720 korun. Takovou částku nařídilo zaplatit Libereckému kraji Generální finanční ředitelství za chyby v projektu na revitalizaci dětských hřišť, na které proběhlo výběrové řízení v roce 2008. Sankce byla výrazně ponížena, ještě na jaře Kraji hrozilo, že zaplatí podle tehdejšího rozhodnutí Nejvyššího kontrolního úřadu 8,6 milionů korun. Zakázku získala firma Tomovy parky patřící významnému členu ODS, která byla v té době v krajské vládní koalici.

Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty uspěl Kraj s námitkou, že nešlo o výrazné pochybení a že peníze z projektu šly, kam měly. Jednalo se o projekt Revitalizace školních hřišť a za vítěze byl prohlášen uchazeč – firma Tomovy parky, která nesplnila stanovené kvalifikační podmínky, a měla tak být proto hodnotící komisí ze soutěže vyřazena.

Liberecký kraj získal v roce 2009 z takzvaných norských fondů dotaci  na modernizaci dětských hřišť. Kraj samotný na akci přispěl zhruba dvěma miliony korun z celkové zakázky 10,8 milionu.  Podle rozhodnutí Nejvyššího kontrolního úřadu měl Kraj ještě na jaře vrátit 8,6 milionu korun. Nyní požadují státní orgány částku „pouze“ necelých půl milionu korun.

Společnost Tomovy parky nesplnila základní kvalifikační předpoklady, přesto s ní kraj v minulosti uzavřel smlouvu o dílo. U všech uchazečů navíc podle NKÚ chybělo prohlášení ke spotřební dani. Kraj proto letos za nového vedení podal žalobu na ty, kdo nesli za zakázku zodpovědnost, a vymáhá náhradu škody.

Problematické výběrové řízení proběhlo v roce 2008, kdy na kraji vládla ODS a ČSSD v jedné koalici. Koalice těchto stran není na Liberecku ničím zvláštním. Například v minulosti vládla ČSSD s ODS v koalici ve městě a podle dřívějších vyjádření představitelů ČSSD (např. Zdeněk Bursa) měly obě strany spolu vždy „korektní vztahy“. I nyní na liberecké radnici vládne ČSSD, Liberec občanům, nezávislí (ex-VV) a část USZ s ODS ve velké, tiché, opozičně smluvní koalici. Smlouva s firmou Tomovy parky byla podepsána těsně po krajských volbách 2008, které vyhrála ČSSD.

Firma Tomovy parky spolupatří Lukáši Bělohradskému, členu oblastní rady ODS . Lukáš Bělohradský ještě nedávno figuroval například i ve firmě zabývající se odbornou pomocí na shánění dotací Europ a.s. Zde je předsedou dozorčí rady Jaroslav Mejstřík, někdejší liberecký zastupitel za ODS a vysoký manažer firem navázaných na společnost Syner (Genus TV, S group Sport Facility Management atd..). S Jaroslavem Mejstříkem má zase opět vstřícné vztahy bývalý krajský radní a neúspěšný kandidát na hejtmana a pozdější skandály provázený šéf Pozemkového fondu Radim Zika. Ten zasedl v hodnotící komisi, jejíž rozhodnutí nyní NKÚ kritizuje.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17