Starostové představili kandidátku pro komunální volby. Liberečtí radní byli upozaděni

Starostové pro Liberecký kraj postavili kandidátku pro komunální volby 2014 na základě sesterské strany Liberec občanům. Tato značka se ale v předvolebním klání objevovat nebude. Důvodem může být neobliba některých představitelů Liberce občanům, kteří dnes tvoří libereckou vládu v opozičně-smluvní koalici s ODS. A skutečně radní David Václavík nebo náměstek Jiří Šolc z Liberce občanům (LO) na předních místech kandidátky chybí. Kandidátem na primátora za Starosty pro Liberecký kraj je dlouholetý liberecký politik Michal Hron.

Po úspěchu v krajských volbách chce uskupení Starostové pro Liberecký kraj (SLK) vyhrát i volby v samotném městě Liberci. Do čela liberecké kandidátky se postaví Michal Hron, který již v 90. letech vykonával funkci náměstka primátora města Liberce Jiřího Drdy (ODS) pro ekonomiku a bydlení a podílel se na privatizaci městského majetku. Do roku 1998 byl městským zastupitelem. O jeho nominaci rozhodlo hnutí SLK již na podzim 2013, tedy rok před komunálními volbami.

Podle hejtmana Libereckého kraje a předsedy SLK Martina Půty je Michal Hron je  garancí principů a cílů, s jde SLK do podzimních voleb, a současně garancí jejich naplňování během čtyřletého volebního období. „Kandidátka bude volně navazovat na projekt Liberec občanům, jehož zastupitelům se podařilo prosadit řadu protikorupčních opatření od směrnice na veřejné zakázky, přes zveřejňování zápisů z jednání rady města až po zveřejňování smluv.“, doplnil ke kandidátce Martin Půta.

„Chceme vrátit libereckým občanům, podnikům, neziskovkám a všem dalším, kteří patří do liberecké občanské společnosti, důvěru v to, že se naše město dá spravovat normálně. S respektem a úctou, bez nepřátelství jedněch k druhým. Bez toho, aby věcné argumenty byly odmítány jen proto, že je říká druhá strana,“ uvedl ke své kandidatuře na primátora Liberce Michal Hron.

Michal Hron pracuje jako daňový poradce ve společnosti KODAP. Je předsedou liberecké židovské obce a členem prezídia Federace židovských obcí. V roce 2010 kandidoval do zastupitelstva na čelném místě, ale byl voliči vykroužkován a do zastupitelstva se nakonec nedostal. V době tzv. Jarní krize roku 2011, kdy byla z radnice sesazena Změna pro Liberec v čele s primátorem Janem Korytářem a utvořena současná opozičně-smluvní menšinová koalice ČSSD, LO, ex-VV, části USZ a ODS patřil mezi přední vyjednavače odstranění Změny a vzniku stávající koalice. V poslední době na sebe upozornil, když byl přítomen jednání rady, která rozhodla o zadání zakázky bez výběrového řízení firmě, ve které působí.

Vedle politického matadora Michala Hrona sázejí Starostové především na nové tváře. Ekonomickým odborníkem pro Liberec je za Starosty zakládající člen zdejší ODS Jaroslav Zámečník. Ten působil v v letech 1994-98 jako městský zastupitel za ODS a v roce 2000-2004 byl za stejnou stranu radním pro kulturu, sport, cestovní ruch.  Zámečník opustil ODS v prosinci 2013, podle vlastních slov kvůli dlouholetému nesouhlasu s politikou ODS (vadily mu například projekty Regiotram nebo Centrum vzdělanosti Libereckého kraje, na kterých bohatla tehdejší dceřinka firmy Syner Investorsko inženýrská), když posledních zhruba deset let fandil právě Starostům. V případě zvolení chce prosazovat ekonomickou politiku „diety a utahování opasků“ nebo se zaměřit na navyšování počtu obyvatel Liberce.

Kandidaturu za Starosty přijala (dle svých slov po dlouhém rozvažování) i známá liberecká nakladatelka Květa Vinklátová, jedna z aktivistek iniciativy Je čas nemlčet, která vznikla během tzv. Jarní krize v Liberce, kdy byla jednou z vůdčích osobností zastupující veřejnost, která nesouhlasila s návratem ODS k moci v rámci tiché koalice. Paradoxně se tak sešla na kandidátce s Michalem Hronem, který byl jedním z hlavních vyjednavačů při jejím vzniku.

V první šestce kandidátky Starostů se také objevily tři mladé tváře. Je jí například člen obecně prospěšné společnosti Návrat dlouholetý ředitel azylového domu Speramus Robert Prade, který by se rád věnoval sociální oblasti a neziskovému sektoru. Dalším z představených je pedagog Jan Berki, který by rád do liberecké politiky přinesl ideály, se kterými se setkal a ztotožnil během dlouholetého působení ve skautském hnutí. Předseda občanského sdružení Liberecká občanská společnost a rovněž pedagog Antonín Ferdan původem z Třebíče by rád u Liberečanů posílil rozvoj identity se svým městem.

V rozporu s proklamacemi o návaznosti na projekt Liberec občanům budou současní liberečtí radní za LO, David Václavík a náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc, figurovat až na nižších místech. V tomto kroku se může zrcadlit možná aktuální neoblíbenost radních nebo jejich někdy až osobní animozita vůči liberecké opozici, zejména ke Změně pro Liberec. Manažerem kampaně Starostů pro komunální volby 2014 bude syn Michala Hrona David Hron.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se