Liberec bude hostit mistrovství světa v biatlonu

Do veseckého areálu, kde proběhlo Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, zavítá další šampionát. Na přelomu let 2016 a 2017 by zde mělo proběhnout mistrovství světa v tradičním českém sportu, biatlonu.  Akce má navázat na úspěch lyžařského šampionátu z roku 2009 a do Liberce přivézt investice i příležitosti pro místní živnostníky a firmy.Na prospěšnosti celé akce se shoduje téměř celá politická reprezentace města pod Ještědem.

O skutečnosti, že Liberečany oblíbený vesecký areál bude další hostit akci světového významu, informoval včera přední liberecká i světová média, předseda Mezinárodního biatlonistického svazu Ruuki Zläminen. Podle Zläminena svaz s městem i libereckým krajem intenzivně jedná několik let. „Liberec se stal po celé Evropě známým pro to, jakou perfektní práci zdejší politici a lidé z přípravného výboru odvedli v roce 2009. Bude nám ctí opět se moci podílet na velkém tomto sportovním svátku, který v Československu za dva roky proběhne,“ dodal Zläminen.

Pro radní města půjde vedle celosvětové slávy i pro vítanou dotační podporu, která Liberci může jenom prospět. „Myslím si, že podpora zejména zimních sportů má v Liberci velkou tradici. Máme tu Bílé tygry a vesecký areál. Jsem šťastná, že jako Liberečáci budeme znovu hrdí na naše město. Akce je taky důležitá pro naše děti i demokratické myšlení v nás samých“, uvedla v tiskovém prohlášení pro ČTK primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD).

„Osobně a jako ekonom vidím v biatlonistickém mistrovství velkou šanci, jak pomoci městu vyléčit jeho drobné finanční šrámky. Navíc s pořádáním podobných akcí máme, díky předchozím vedením města, dobré zkušenosti a věřím, že je zúročíme,“ odpověděl na dotaz naší redakce náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům/Starostové pro Liberecký kraj). Podle Šolce by akce prakticky neměla zatížit veřejné rozpočty. „Maximální částku bych odhadoval na 2,3 miliardy korun. Věřím, že se nám podaří získat i dotace s evropské unie. Jinak intenzivně jednáme o ekonomickém zajištění šampionátu s bankami,“ dodal náměstek Šolc.

Zástupci Liberce občanům/Starostů pro Liberecký kraj David Václavík a Michal Hron ale upozorňují, že bude třeba pečlivě dbát na to, aby všechny zakázky spojené s chystaným mistrovstvím v biatlonu proběhly transparentně a otevřeně. „Je také potřeba více komunikovat s občany a vrátit do politiky a správy věcí veřejných slušnost a zejména věcnost,“ uvedli Hron s Václavíkem na tiskové konferenci, která proběhla dnes ráno v zadním salonku Paláce Syner.

I předsedkyně libereckých komunistů Dana Lysáková vyzývá na svých facebookových profilech všechny, aby se k sobě chovali slušně. Změna pro Liberec ohlásila odchod do ilegality a podle nejmenovaného zdroje (redakce jeho jméno zná) se připravuje na querillovou válku. Poslanec za Liberecký kraj za hnutí ANO Martin Komárek na svém facebookovém profilu uvedl: „Areál v Lezci je přece parádní místo! Já jsem na 100% pro! Vyhrňme si rukávy a pojďme do toho! Tanvald si svou porci slávy zaslouží!“

Vedení města se už pustilo do příprav s plnou silou. Mediální podporu celé akci by měla zajišťovat společnost Kalendář Liberecka a zdejší TV Genus. Mluvčím MS v biatlonu 2016 byl zvolen místní nezávislý novinář a liberecký patriot Zdeněk Soudný. Po celou dobu šampionátu jej bude rovněž provázet bohatý kulturní program, kde vystoupí přední hvězdy českého šoubyznysu. Úvodní ceremoniál je naplánovaný na Mikuláše 2016 v Síni Jiřího Kittnera v libereckých lázních.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,