Obvinění z korupce jsou z vazby venku

Někdejší liberecký zastupitel za ODS Jiří Zeronik, dnes už bývalý ředitel liberecké pobočky ROP Severovýchod Bořek Machatý, šéf Metrostavu v Liberci Jan Petráň a další tři lidé obvinění z korupce a poškozování zájmů evropské unie jsou po dvou měsících venku z vazební věznice. Do ní byli vzati po policejní razii na začátku dubna, která se týkala dvou projektů, které měly získat desítky milionů z Evropské unie.

 

Policie obvinila v dubnu osm lidí, šest z nich vzala do vazby. Podle státního zástupce, který případ dozoruje, pominuly podmínky vazebního stíhání. Takové zná české právo de facto tři, a to když obvinění mohou pokračovat v trestné činnosti, ovlivňovat vyšetřování a svědky nebo že mohou uprchnout.

Obvinění jsou podezřelí z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplacení a návodu k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí jim jednotlivé tresty v sazbách od pěti do dvanácti let.

Policie zasahovala v dubnu tohoto roku. Podnětem byl, dle informací našeho serveru, změna dotačních podmínek pro rizikový projekt Centrum geotermální energie pro občany (v kostele sv. Máří Magdalény), který na doporučení hejtmana Martina Půty (STAN) odhlasovala rada ROP Severovýchod. Tato změna podmínek umožňovala proplácení evropských milionů v rozporu s dříve přijatými zpřísňujícími podmínkami.

Mezi obviněnými je i Bořek Machatý, někdejší ředitel liberecké pobočky ROP Severovýchod. Ten výše zmíněnou změnu podmínek čerpání dotací připravil. Machatý byl v souvislosti s obviněním ze svého zaměstnání propuštěn. Bořek Machatý byla například i objednavatelem třetího „posudku“ na další evropský projekt, Revitalizaci městských lázní, který měl posvětit, že stavba není předražená, což tvrdily dva předchozí znalecké posudky.

Obvinění souvisí s dvěma projekty: Centrum geotermální energie pro občany (v kostele sv. Máří Magdalény) a Oddychové zóny na Perštýně. Ty připravovala společnost Geotermální energie pro občany (GEPO), za kterou jednal obviněný Jiří Zeronik a které měly zhodnotit majetek firmy Iberus kryté anonymními akciemi. Na problémové projekty i samotnou společnost GEPO  a firmu Iberus upozorňuje náš web systematicky již 5 let, což liberecké politiky, kteří o přidělení dotací rozhodovali, nikdy (až na výjimky) nezajímalo.

Tím, kdo za firmou Iberus stojí by měl být někdejší náměstek bývalého primátora Liberce  Jiřího Kittnera (ODS) Pavel Krenk (ODS). Kittner, Krenk i Zeronik jsou dnes zároveň obžalováni v další kauzy nevýhodných směn, kdy město mělo přicházet o majetek skrze akciovou společnost Sportovní areál Ještěd. Zde bylo podnětem trestní oznámení, které v minulosti podali o.s. Čmelák-SPP a Oživení, o.s.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody