Bývalý primátor Kittner chce omluvu a odškodnění, město jej naopak žalovat nebude

Jiří Kittner (ODS) byl definitivně osvobozen v kauze nevýhodných směn pozemků, které za jeho primátorování, prosadili jeho straničtí kolegové náměstek Pavel Krenk a Jiří Zeronik. S těmito politiky dál běží soud, protože se státní zástupce na místě odvolal. Současné vedení města (ČSSD-Starostové pro Liberecký/Liberec občanům, Nový směr/VV-USZ), které je s ODS v tiché koalici, po Kittnerovi nebude ani vymáhat škodu v civilním řízení, ač by mohlo.

 

O čem se před pár dny na schůzce bavili bývalý primátor za ODS Jiří Kittner se současnou primátorkou za ČSSD Martinou Rosenbergovou sice kromě nich neví, ale dá se předpokládat, že jedno téma zaznělo: město nebude po Jiřím Kittnerovi vymáhat škoda zhruba 1,3 milionu, za které má být osobně odpovědný, ač se v minulosti liberecká radnice přihlásila, právě skrze primátorku Rosenbergovou, ke škodě v kauze směny pozemků na Ještědu.

Rada města poté vydala prohlášení, že „Vzhledem k tomu, že sám státní zástupce stáhl obžalobu na Jiřího Kittnera, a tedy on sám nebyl přesvědčen, že bývalý primátor prokazatelně způsobil městu škodu, přiklonila se rada města k tomu, že by v samostatném občansko-právním řízení s bývalým primátorem nebylo město úspěšné. Je více než pravděpodobné, že by se neprokázala žádná vina, tudíž by město těžko mohlo způsobenou škodu po Ing. Kittnerovi vymáhat.“

Toto rozhodnutí města není nijak překvapivé, protože na liberecké radnici vládne opozičně-smluvní tichá koalice ČSSD-Starostové pro Liberecký/Liberec občanům, Nový směr/VV, část USZ, která je sice menšinová, ale opírá se podporu na oko opoziční ODS. tato koalice vznikla na základě dohod a odvolání Změny pro Liberec v roce 2011 a výsledkem bylo rozdělení postů a moci ve městě (např. právě Jiří Kittner byl jmenován bez výběrového řízení do funkce ředitele liberecké nemocnice).

Jiří Kittner chce nyní naopak odškodné po ministerstvu spravedlnosti, ale například i po občanských sdruženích Čmelák-SPP, o.s. a Oživení, která v roce 2009 podala trestní oznámení ve věci nevýhodného vyvádění městského majetku skrze Sportovní areál Ještěd.

S trestním oznámením se poté ztotožnila policie, rozšířila jej, ke škodě se přihlásilo podpisem současné primátorky město Liberec i SAJ a státní zástupce zažaloval tři liberecké politiky ODS: Jiřího Kittnera, Pavla Krenka a Jiřího Zeronika (již jednou pro korupci pravomocně odsouzeného).

Liberecký soudce Petr Neumann ale v červnu tohoto roku zprostil obžaloby všechny tři žalované, když mimo jiné uvedl, že se v případech směn nemovitostí nepodařilo prokázat subjektivní stránku věci.

Přitom drtivá většina nemovitostí, u nichž město podle policie a státního zástupce tratilo milionové částky, končila u firem, které jsou prokazatelně spojeny s dalšími žalovanými, Kittnerovým náměstkem Krenkem a jeho tajemníkem a tehdejším zastupitelem Zeronikem.

Na to, že bude Jiří Kittner pravděpodobně ve finále zproštěn žaloby, jelikož se jednalo primárně o iniciativu Pavla Krenka a Jiřího Zeronika, upozorňoval náš server již v počátku soudního procesu, na jaře 2013.

Vedle toho stojí nezpochybnitelný fakt, že Jiří Kittner musel, coby nástupce Pavla Krenka v SAJ, o podezřelých smlouvách vědět, protože je sám posléze nechal upravovat, když z nich byly vypouštěny např. některé protizákonné články. Nicméně jako statutární orgán SAJ nijak dále nekonal. Podle soudu a dnes i státního zástupce toto ale k pokračování žaloby nestačilo.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,