Politická cenzura v Liberci?

Volební kampaň nabírá na obrátkách. Tradičně nejaktivnější politické uskupení v Liberci – Změna pro Liberec přišlo s kontroverzní kampaní, ve které připomíná některým svým politickým konkurentům jejich konkrétní kroky. Dopravní podnik, u kterého měla Změna kampaň smluvenou, zareagoval okamžitě – po čtyřech hodinách nechal všechny plakáty sundat. Tvrdí, že porušovaly obchodní podmínky, Změna kontruje, že na plakátech nebylo nic nepravdivého. Kde jsou hranice politické kampaně a kde začíná politická cenzura? Je tato kampaň neetická?

V pondělí 6.10. 2014 si občané Liberce mohli občané města na sloupech kolem tramvajové trati prohlédnout část kampaně Změny pro Liberec pojmenovanou „Kdo jsem?“  Ta mířila na vybrané politiky z řad ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj, Nového směru , Pro sport a zdraví a ODS, ale i KSČM. S nadsázkou připomínala konkrétní politické kroky dotyčných i kauzy, které jsou s nimi spojeny.  Viz galerie pod článkem.

Kampaň ale netrvala dlouho, po čtyřech hodinách začali pracovníci dopravního podniku plakáty ze sloupů odklízet. Podle odpovědí jednoho z pracovníků na urychlený příkaz „z vedení“.  V reakci na tento zásah do předvolební kampaně se na sociálních sítích strhla celkem velká diskuse. Dopravní podnik pak odpoledne vydal prohlášení, v němž uvádí, že se jednalo o nepovolenou akci a že nedošlo „k odsouhlasení grafického provedení reklamy, které je nutné, aby se předešlo případným zásahům do osobnostních práv označených nebo citovaných osob.“

Dále zástupci dopravního podniku tvrdí, že „nebyly před instalací řádně splněny obchodní podmínky – nebyla odsouhlasena objednávka a volební kampaň nebyla uhrazena před montáží,“. To ale odmítá Změna pro Liberec, která dle vlastního vyjádření disponuje maily, které dokládají, že akce byla s dopravním podnikem dohodnuta a platba měla být uhrazena až v pondělí ráno. Změna pro Liberec na sloupech DPMLJ propagovala již akci s otevřením libereckého zámku.

Podle vyjádření zástupce Změny problém nastal v pondělí ráno, kdy pracovnice dopravního podniku Věra Dostrašilová odpovědná za reklamu odmítla platbu převzít, jelikož měla stížnost na plakát, kde je současný radní Petr Černý za Nový směr. Paní Dostrašilová shodou okolností kandiduje na kandidátce Nového Směru na šestém místě.

DPMLJ si za kontroverzním zásahem do předvolební kampaně stojí. Radní David Václavík, který je členem představenstva dopravního podniku, na facebooku uvedl, že společnost má jasně stanovené podmínky. Mezi nimi je i to, že „příslušný zodpovědný zaměstnanec zkontroluje, jestli neodporuje zásadám stanoveným pro reklamu (nesmí být nenávistná, podněcovat násilí či extrémistická hnutí nebo zasahovat do práv třetích osob apod.).“ Na přímý dotaz, který z těchto plakátů byl nenávistný a či podněcoval k násilí atd., již ale radní Václavík (do vydání tohoto článku) neodpověděl.

Zdrženlivější byl ve vyjádření Václavíkův kolega z představenstva Roman Šotola z uskupení Liberec ještě žije. Podle jeho slov se situací není obeznámen a tyto kroky nemůže tedy komentovat. Podle Šotoly je za ně navíc plně odpovědný management dopravního podniku.

Na stranu obhájců zákazu předvolebních plakátů se postavil i kandidát na primátora za hnutí Andreje Babiše ANO Tibor Batthyány. Ten plakátovou kampaň Změny pro Liberec na svém facebookovém profilu komentoval takto: „Hnusná kampaň sekty. Jsme na morálním dně. Už chybí jen uliční výbory.“ Při té příležitosti Změně vyčetl i tvorbu příliš obsáhlého volebního programu.

Lídr Změny pro Liberec a kandidát na primátora Jan Korytář vidí situaci jinak:  „Nešlo o černý výlep. Sloupy jsme měli objednané a šli je v pondělí ráno, tak jak zněla dohoda, zaplatit. Nastal ale problém, prý jsou plakáty moc útočné a osobní. To, že by byly nepravdivé, ale nikdo netvrdí. Kampaň je na hraně, ale svůj účel splnila. Zmínka o této akci je na facebooku naším nejvíce sdíleným příspěvkem, viděli ji už tisíce lidí, všimla si ji i dalšíl média.“

Zde si můžete prohlédnout galerie plakátů Změny pro Liberec, které vedení DPMLJ sundalo.

[widgetkit id=77]

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17