Korupční kauza kolem kostela Máří Magdalény nabývá jasnějších rysů

Korupční aféra kolem zneužívání evropských dotací v Liberci, do které má být podle policie a státního zastupitelství namočen i hejtman Martin Půta se začíná více rýsovat a nabývat konkrétnějších podob. Hejtman Půta měl získat úplatek ve výši 800 tisíc korun, dalším obviněným je i neúspěšný liberecký podnikatel Jaromír Dolanský, který se na evropské peníze snažil dosáhnout už v minulosti.

 

Včera odvysílala Česká televize reportáž, kde čerpá z policejních spisů k jedné z největších korupčních kauz na Liberecku – čerpání evropských dotací společností GEPO, které mají zhodnocovat majetek anonymní firmy Iberus. Na tuto i další kauzy spojené s touto firmou upozorňuje náš web od počátku, řadu let a systematicky.

Reportér ČT Jiří Hynek čerpal z policejních spisů, které mu poskytly pravděpodobně lidé z okolí mediálního zázemí firmy Syner, kteří z nich na svých stránkách uvádějí informace také. Jedná se pravděpodobně o nezákonný únik informací, kdy se tyto materiály dostali ven pravděpodobně skrze advokáty některých z obviněných.

To ale neznamená, že v reportáži nezazněly zajímavé informace, byť je tato skutečnost zkalena tím, že média firmy Syner jsou přímo placena za dehonestaci  určitých politických stran a lidí a opakovaně se dopouští prokazatelných lží  a pomluv, což v minulosti konstatoval i soud.

Včera tak, podle sdělení ČT, vyšlo najevo, že hejtmanu Martinu Půtovi měl být doručen úplatek ve výši 800 tisíc korun za to, když uspíší financování projektu na rekonstrukci kostela sv. Máří magdalény v Liberci. Že hejtman již minulosti i dnes lhal, když se snažit zakrýt tuto svou iniciativu, o tom jsme informovali již dříve.

V reportáži rovněž zaznělo, že se hlavní aktéři korupční kauzy, manažeři firmy Metrostav, která rekonstrukci kostela prováděla, měli snažit uplatit i Jana Korytáře. Ten ale policií obviněn nebyl. Za to, jak vyšlo najevo, hejtman Půta měl s obviněnými manažery čilé vztahy, scházel se s nimi potajmu na benzínových pumpách a hovořil s nimi velice familiárně a kritizoval Korytářovu snahu zpřísnit podmínky pro čerpání dotací na tento kontroverzní projekt. Manažeři Metrostavu měli mít připravenou celou tabulku s názvem“Kostel“, kde byl seznam lidí určných k uplacení.

Dalším obviněným je i Jaromír Dolanský, bývalý spolumajitel bezpečnostní agentury D+D a zakladatel již zrušené nadace Hand for Help. Dolanský se dlouhodobě snažil pohybovat mezi kontroverzními politiky a ve zdejším mocenském zákulisí.

Jaromír Dolanský například chtěl spolu s Janem Vinduškou získat dotaci 25 milionů korun na podezřele rychle vzniknuvší projekt „historického parku“ Roland v Lidových sadech. Ten měl původně vzniknout na pozemcích Jiřího Zeronika, kterému ostatně Dolanský dělal správce jeho nemovitostí.  Jaromír Dolanský se pohyboval i v okolí sociálně demokratického bosse Roberta Duška, naposledy spolu trávili čas na předvolebním porcování prasete před libereckou radnicí, které pořádala ČSSD. Dobré vztahy udržoval i s médii firmy Syner, Genus TV a Týden v Libereckém kraji.

Jaromír Dolanský se rovněž opakovaně vyskytoval na stavbě v kostele sv. Máří Magdalény, kde tvrdil, že mu hejtman Martin Půta (s nímž měl Dolanský dobré a přátelské vztahy) slíbil, že zde bude zajišťovat bezpečnost. Dolanský by mohl být osobou, která měla Půtovi zprostředkovat úplatek.

Na reportáž České televize se můžete podívat zde:

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/293137-ct-puta-je-pry-mezi-deviti-lidmi-pro-nez-bylo-urceno-11-milionu/

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody