Syner konečně opraví Soukenné náměstí

Jedna z největších libereckých ostud současnosti snad dojde své, byť asi jen částečné, nápravy. Soukenné náměstí, které poještědská lidová tvořivost dávno pro svůj tristní stav překřtila na Lavičkové náměstí, Náměstí Syneru nebo Náměstí plovoucí dlažby, bude téměř po třech letech opraveno. Nekvalitní práce, kterou Syner odvedl a kterou se bývalá vedení radnice zdráhala reklamovat, působila nejen esteticky odpudivým dojmem, ale stala se i místem úrazů občanů.

Minulý týden podepsal liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO) smlouvu se zástupci stavební společnosti Syner smlouvu, která má zajistit opravu náměstí, kde se má vyměnit dlažba. Syner odmítal roky reklamaci uznat a uchyloval se k argumentům, že po náměstí jezdila technika odklízející sníh, což je v Liberci zřejmě něco, s čím se nemá počítat. Vinu měl, dle zástupců Syneru nést i architekt Radim Kousal, který náměstí navrhl, ten to ale zcela odmítá.

Podle primátora Batthyányho, který si ve své předvolební kampani na kritice vlivu Syneru na zdejší politiku vydobyl hlasy veřejnosti, šlo městu i firmě vždy o společný cíl, tedy o to, aby byl Liberec krásnější a funkční.

Nyní Syner ovšem „z patriotismu“ na své náklady zpackané náměstí s otřískanou a nebezpečnou dlažbou opraví. Svou roli hraje jistě i image u veřejnosti, se kterou si u této stavby, která stála dohromady neuvěřitelných 18 milionů, jistě nepolepšil. Reklamaci Syner i nadále odmítá, ale nakonec opravu provede na své náklady, byť město ustoupilo a zase na svoje náklady nainstaluje kolem náměstí mechanické zábrany, které zabrání poškozování nové dlažby těžkou technikou.

Soukenné náměstí bylo kolaudováno v prosinci 2012, ale už za několik málo týdnů byla vidět obrovská poškození a následky nekvalitního provedení díla. Situace se zhoršuje každým dnem a  na náměstí kvůli tomu došlo i ke zranění. Nejde o první problematickou stavbu, kterou pro veřejný sektor firma stavěla. Problémy byly například i s depozitářem Severočeského muzea.

Celá rekonstrukce Soukenného náměstí má vzrušené politické pozadí. Zakázku na poslední chvíli zadalo před volbami 2010 vedení města v čele s Jiřím Kittnerem. Během výběrového řízení bylo z důvodu nesplnění kvalifikačních požadavků zadavatele vyloučeno celkem pět firem, vítězem se stal liberecká společnost Syner, která proslula svými styky na čelné liberecké politiky. Původně měla rekonstrukce stát 17 milionů korun, ač po letech vládnutí ODS zůstaly městu obrovské dluhy a prázdná kasa.

Po volbách v roce 2010 zakázku zrušil nový primátor Jan Korytář ze Změny pro Liberec. Argumentoval tehdy katastrofálním stavem městské kasy i absencí skutečného plánu na revitalizaci všech libereckých náměstí. Nicméně firma Syner se odvolala u ÚOHS a ten městu za zrušení zakázky uštědřil pokutu zhruba 100 tisíc korun.

Po odvolání Korytáře a ZpL z rady města se nové vedení rozhodlo na rozhodnutí ÚOHS přistoupit, neodvolávat se a firmě zakázku zadat. Nicméně kvůli nedostatku financí ji bude splácet déle a Syner si bude účtovat penále. Nyní tedy zakázka vyšla na zhruba 18 milionů (vč. DPH), ač bylo avizováno, že její cena bude nižší.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se