Jiří Kittner dostal odškodné přes 200 tisíc korun

Někdejší kontroverzní liberecký primátor Liberce za ODS Jiří Kittner, dostal od státu odškodné 203 tisíc korun. Uspěl tak se svou žalobou za obžalobu ve věci tunelování městského majetku skrze městskou akciovku Sportovní areál Ještěd (SAJ), ve které byl souzen. Posléze byl ale osvobozen, ač prokazatelně věděl, že v SAJ jeho kolegové ze ODS konají podezřelé věci.

Ministerstvo spravedlnosti ČR přiznalo někdejšímu libereckému primátorovi Kittnerovi, který byl znám svými styky na zdejší podnikatelské prostředí a za jehož vlády se Liberec propadl do obřích dluhů, odškodné ve výši 203 tisíc korun. Kittner původně požadoval 214 tisíc a podal na stát žalobu. Podle vyjádření médií je ale s přístupem státu spokojený a žalobu stáhne.

Celá kauza se táhne od roku 2009 podalo našo občanské sdružení Čmelák-SPP, o.s. spolu s Oživením o.s. trestní oznámení kvůli sérii účelově nevýhodných obchodů skrze SAJ, ve které město Liberec tratilo několik milionů korun. Jednalo se většinou o směny pozemků, kteréměly omlouvat příprava na nechvalně proslulé MS v lyžování 2009 či údajně zamýšlený rozvoj lyžařskéhoareálu ve Vesci a na Ještědu.

Státní zástupce se rozhodl roku 2013 obžalovat bývalého primátora Liberce Jiřího Kittnera (ODS), jeho tehdejšího náměstka Pavla Krenka a někdejšího zastupitele za ODS Jiřího Zeronika. Kittnerovi  by mělo hrozit za porušení povinností při správě svěřeného majetku 8 let. Krenk  a Zeronik,  kteří se navíc budou zpovídat i z podvodu, mohou dostat až 12 let za mřížemi.
Policie obvinila tři liberecké politiky již v září 2011. Obvinění měli svou činností způsobit městu škodu v hodnotě zhruba 18 milionů korun, když se dopuštěli úmyslně nevýhodného vyvádění městského majetku skrze městskou akciovou společnost Sportovní areál Ještěd.

Liberecký státní zástupce Miloš Klátik navrhl zproštění obžaloby u Jiřího Kittnera již ve své závěrečné řeči na přelomu jara a léta loňského roku. Liberecký soudce Petr Neumann ale v červnu 2014 zprostil obžaloby všechny tři žalované, když mimo jiné uvedl, že se v případech směn nemovitostí nepodařilo prokázat subjektivní stránku věci.

Přitom drtivá většina nemovitostí, u nichž město podle policie a státního zástupce tratilo milionové částky, končila u firem, které jsou prokazatelně spojeny s dalšími žalovanými, Kittnerovým náměstkem Krenkem a jeho tajemníkem a tehdejším zastupitelem Zeronikem.

Na to, že bude Jiří Kittner pravděpodobně ve finále zproštěn žaloby, jelikož se jednalo primárně o iniciativu Pavla Krenka a Jiřího Zeronika, upozorňoval náš server již v počátku soudního procesu, na jaře 2013.

Vedle toho stojí nezpochybnitelný fakt, že Jiří Kittner musel, coby nástupce Pavla Krenka v SAJ, o podezřelých smlouvách vědět, protože je sám posléze nechal upravovat, když z nich byly vypouštěny např. některé protizákonné články. Nicméně jako statutární orgána SAJ nijak dále nekonal. Podle soudu a dnes i státního zástupce toto ale k pokračování žaloby nestačilo.

Ovšem Vrchní soud v Praze letos na jaře zrušil rok starý (a pro mnohé překvapující) rozsudek libereckého soudu, jehož předseda Petr Neumann osvobodil všechny tři přítomné žalované liberecké politiky. Soud s hlavními aktéry kauzy, bývalým Kittnerovým náměstkem Pavlem Krenkem a dalším někdejším členem liberecké ODS Jiřím Zeronikem by měl pokračovat letos ke konci roku.

Zeronik byl již jednou odsouzen pro korupci a figuruje i jako klíčová postava v kauze zneužívání evropských dotací při rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény, kde je obviněn i hejtman Martin Půta.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. první stání proběhlo koncem minulého týdne. Vrchní
Případ tunelování městského majetku skrze obecní akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ) se vrací před liberecký soud. Vrchní soud v Praze vrátil k novému projednání jednu
Kauza s machinacemi s četnými nemovitostmi v městské akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), které za podezřelých okolností končily u firem svázaných s politiky
Dnes rozhodl krajský soud v Liberci v čele s Petrem Neumannem o tom, že bývalý primátor Liberce Jiří Kittner, jeho náměstek Pavel Krenk a