Liberec vyvázl z nechvalně proslaveného MS v lyžování 2009 s pokutou 60 tisíc korun

Spor současného i bývalého vedení města s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) byl nakonec úspěšný. Liberec nakonec zaplatí pokutu pouhých 60 tisíc korun za dělení zakázek během příprav na MS v lyžování v roce 2009. Odvolávat se již nebude.  Původně městu hrozilo, že bude platit zhruba 5 milionů korun. Mistrovství světa skončilo mediálním fiaskem a stalo symbolem klientelismu a Liberec si kvůli jeho pořádání vysloužil ostudu po celé zemi.

Podle zástupců ÚOHS byla Liberci uložena sankce ve výši 60.000 Kč za neoprávněné využití jednacího řízení bez uveřejnění ve veřejné zakázce Parkoviště Ještědská – dodatečné práce. Liberecký náměstek pro ekonomiku Jan Korytář (Změna pro Liberec) se vyjádřil, že se Rada města shodla na tom, že se již v tomto případě odvolávat nebude a pokutu zaplatí. Úspěšně se tak dovršila práce, kterou ve sporu s ÚOHS započala již minulá vedení v čele s primátorem Janem Korytářem a později primátorkou Martinou Rosenbergovou (ČSSD).

Již v minulosti ale Liberec získal pokutu více jak tři  miliony korun za stavbu bytů v Zeleném údolí, které také sloužily při realizaci MS v lyžování. Původně ale městu hrozila obří pokuta až 400 milionů korun.

Temelín českého sportu

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Stálo zhruba dvě miliardy (původně nemělo stát veřejný sektor nic či minimum) a ujaly se pro něj názvy jako „mistrovství světa v tunelování“ či „Temelín českého sportu“.

Akce byla předem dlouho propagována až protlačována tehdejší libereckou politickou reprezentací, zejména občanskými demokraty. Zastánci mistrovství nejprve dokonce tvrdili, že na jeho pořádání nebudou potřeba žádné veřejné prostředky, akce bude zisková a když, tak bude stát daňové poplatníky malou částku, která se kvůli komerčnímu úspěchu vrátí.

Nakonec vše dopadlo jinak. Zmocněncem pro mistrovství se stal tehdejší liberecký poslanec za ODS a bývalý náměstek libereckého primátora Tomáš Hasil a ten spolu s Jiřím Kittnerem a Přemyslem Sobotkou (oba ODS) vylobbovali na premiérovi Mirkovi Topolánkovi razantní navýšení nákladů na mistrovství.  Z veřejných zdrojů pak šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů.

Veřejné zakázky spojené s mistrovstvím světa se staly terčem kritiky Nejvyššího kontrolního úřadu i Antimonopolního úřadu, který Liberci za účelové porcování zakázek udělil milionové pokuty. Naštěstí pro městskou kasu, soud v Brně tyto pokuty zrušil a kritizované zakázky vrátil k přešetření. Nyní se celé kolo odvolávání snad uzavírá a Liberec zaplatí pouze 60 tisíc Kč.

Stará známá liberecká režie

K soudu se dostali například i zástupci známé liberecké firmy Investing CZ, která často spolupracuje s ještě (díky svému napojení na zdejší politiky) známější firmou Syner a pro veřejný sektor dozoruje zakázky. Ve dvou případech byli lidé z Investing CZ obžalováni, že účelově špatně nakládali s veřejnými prostředky, například, aby tak byl obohacen dodavatel, firma Syner. V jednom případě soud zatím nepravomocně obžalované viny zprostil.

Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Častým argumentem propagátorů mistrovství byla údajná podpora místních podnikatelů. To se však splnilo jen těm napojeným na libereckou politickou reprezentaci, jako například firmě Kalendář Liberecka, které spoluvlastní právě Tomáš Hasil a která pár týdnů před šampionátem založila (dnes již zaniklé) rádio Dobrý den, aby získala licenci na vysílání ze šampionátu. Lidé z okruhu Hasila zbohatli i na spekulacích s pozemky, na kterých MS proběhlo.

Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 113 milionů korun bez penále. Ostrouhali většinou malí a střední podnikatelé, jejichž podpora byla jedním z klíčových argumentů pro pořádání této akce. Naopak: liberecké mistrovství se stalo rejdištěm i pro spoustu dalších „politických podnikatelů“, kteří díky němu získali miliony korun z veřejné kasy.

Také spousta vydaných veřejných prostředků na snobské, „doprovodné a kulturní“ akce kolem mistrovství šampionátu na oblibě mezi lidem nepřidala. Trochu zjednodušeným viníkem a terčem lidového hněvu se stala Kateřina Neumannová, proslulá lyžařka, která akci zaštiťovala. Toho využila liberecká oligarchie a pokusila se na ni svůj díl viny shodit.

Mistrovství světa v klasickém lyžování tak na konec přitáhlo více pozornosti ohledně korupce a klientelismu než ohledně sportovních výkonů. Jeho zastánci jej stále považují za vydařenou sportovní akci, ale ani liberečtí obyvatelé jej již před pěti lety nepřijali za své.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody