Vedení města odmítá masivní zástavbu „Papírového náměstí“

Památkářům i mnohým milovníkům liberecké historie svitla naděje. Rada města vyslovila nesouhlas s již jednou schválenou výstavbou obřího bytového domu v okolí Papírové ulice v Liberci. Zástavbu „Papíráku“ před lety schválilo vedení města pod primátorem Jiřím Kittnerem a potvrdili ji i jejich nástupci za primátorky Martiny Rosenbergové. Proti výstavbě vznikla petice, ohradili se proti ní odborníci z Národního památkového ústavu. Stavět se chystá španělská firma spojená v minulosti s libereckou ODS.

Okolí Papírové ulice, pro které se vžil název Papírové náměstí, je historické místo uprostřed Liberce, které dokumentuje přechod Liberce v 19. století z provinčního horského městečka v textilní metropoli Českého království. V  budoucnu zřejmě zásadně pozmění svou tvář, není ale jasné jak. O tuto, popravdě již od války městem zanedbávanou lokalitu nyní projevila zájem firma Papírové náměstí, a.s., zapsaná na samém sklonku roku 2007.

Firma spojená s libereckými politiky neměla na magistrátu problém

Vedle známé liberecké hospody Irská tak má vzniknout obří bytový dům, který by nahradil současnou proluku mezi ulicemi U Stoky a Na Příkopě. Dům by měl mít zhruba 107 bytů a několik komerčních ploch. Investor se do výstavby ještě nepustil, ale ani se svých plánů nevzdal.

Firma – investor je vlastněná španělskými podnikateli a v minulosti v ní figurovali lidé spjatí s libereckou ODS, která tehdy vládla na radnici. I to by mohlo vysvětlovat kladný přístup města, který například nerespektoval odmítavá stanoviska Národního památkového ústavu. Ve firmě v minulosti působil například Pavel Michal (ODS), spolumajitel firmy Kalendář Liberecka, kterou vlastní spolu s bývalým poslancem za ODS a náměstkem Jiřího Kittnera Tomášem Hasilem.

Manželka Pavla Michala, Martina, byla asistentkou předsedy Senátu České republiky Přemysla Sobotky (ODS). Vedle Pavla Michala v minulosti ve společnosti Papírové náměstí působil i architekt Filip Horatschke, který je i autorem navrženého bytového domu. Dnes je společnost zapsána na majitele ze Spojených států amerických, Španělska a Mexika.

Za vlády ODS a ČSSD na liberecké radnici šlo město investorovi ochotně vstříc, dostal povolení a veškerá kladná stanoviska. Nic nezmohlo ani odmítavé stanovisko Národního památkového ústavu. V letech 2011-2014, kdy na radnice úřadovala opozičně smluvní koalice ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj, VV, USZ a ODS, bylo povolení prodlouženo s podmínkou, že investor zafinancuje okolní komunikace. Na názor odnorníků ani veřejnosti se rovněž nikdo neptal.

Současná koalice, památkáři i aktivisté podobnou zástavbu odmítají

Situace se změnila až dnes, kdy městská rada složená ze Změny pro Liberec a ANO odmítla schválený koncept zástavby jako nevyhovující lokalitě. „Po poradě s odborníky jsme dospěli k názoru, že navržená zástavba není pro lokalitu vhodná a nevratně by porušila její ráz“, uvedla náměstkyně pro územní plánování Karolína Hrbková ze Změny pro Liberec. Rada města se proto rozhodla neprodloužit investorovi kladná stanoviska potřební k výstavbě.

Proti výstavbě dlouhodobě protestují i památkáři. „Národní památkový ústav vydal v březnu 2009 odborné vyjádření s výrokem, že navržená novostavba je neakceptovatelná. Zásadním nedostatkem projektu je předimenzované měřítko stavby, která nerespektuje okolní zástavbu. Popírá historickou parcelaci v místě stávající proluky, a namísto mnohem vhodnější skupiny drobnějších novostaveb počítá s výstavbou masivního monobloku, maximálně těžící z rozsahu pozemků, určených k zástavbě“, uvedl Petr Freiwillig, rada z Národního památkového ústavu v Liberci.

Památkáři i odpůrci výstavby jsou pro revitalizaci poničeného území v okolí „Papíráku“, ale odmítají podobnou zástavbu masivních monobloků. „Z hlediska památkové péče je pro jinak nanejvýš potřebnou zástavbu lokality inspirativní například řešení, rozpracované v diplomové práci architekta Jiřího Žida, předpokládající realizaci hmotově uměřených novostaveb, jakýchsi urbanistických plomb. Takové řešení by na rozdíl od navrženého monobloku zajistilo zachování charakteristické tvářnosti této části památkové zóny.“, doplnil rada Freiwillig.

Zástavba se nelíbí ani občanským aktivistům. Proti její realizaci protestuje například i občanské sdružení Zbytek, které se snaží zachránit mizející historické lokality v centru města. Kvůli možné výstavbě bytového domu vznikla i petice, kterou mohou občané podepisovat v knihkupectví U Fryče v Pražské ulici v Liberci.

Původní návrh obřího bytového domu v okolí Papírové ulice v sousedství  restaurace Irská, jak jej plánuje postavit investor:

 

 Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se