Postoj ANO může stopnout klíčové dotace pro kino Varšava

Liberec mohl získat 2 miliony euro z evropských fondů přeshraniční spolupráce. Díky nim by se opravila budova nejstaršího městského biografu, legendárního kina Varšava a vzniklo by zde i kvalitní zázemí, včetně promítacího sálu. Městský majetek by se tak za evropské peníze několikanásobně zhodnotil. Zástupci ANO ve vedení města ale odmítli přispívat na provoz Varšavy ročně zhruba milionem korun, a tak možnost získat zatím dotace padá.

Spolek Zachraňme kino Varšava funguje jako občanská iniciativa již několik let. Za tu dobu se jim podařilo zhodnotit nejstarší městský biograf, který málem podlehl zkáze, když na jeho podoru rezignovaly městské vlády za dob koalice ODS či později ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj,VV a USZ. Již třetím rokem, navzdory tomu, ve Varšavě běží kulturní program, který sem přivádí tisíce lidí ročně, opraveno bylo v původním stylu i foyer kina, kde vznikla dnes již oblíbená kavárna.

Výjimečná příležitost získat dotace

Kino Varšava je stále městským majetkem a veškeré investice do něj, které spolek realizuje, nadále budovu zhodnocují. Nyní se naskytla možnost získat skutečně velkou dotaci – zhruba 54 milinů korun, které by poničené kino pomohly obnovit vcelku. Projekt je napsán na 60 milionů a počítá s účastí 6 milionů korun města. Další podmínkou je udržitelnost, což v případě Varšavy nebude co do obsahu problém, protože je zde bohatý program koncertů, přednášek i dalších kulturních akcí každý měsíc.

Spolek Zachraňme kino Varšava si na většinu nákladů potřebných pro provoz objektu vydělá sám, ale zhruba 40% by rád získal od města jakopříspěvek na činnost. To dnes dělá zhruba 1,2 milionu korun. Navíc díky dalším penězům z evropských fondů by tuto částku bylo možno čerpat pod dobu pěti let příslušného programu přeshraniční spolupráce a Liberec by měl začít přispívat až v budoucnosti.

ANO a primátor jsou proti, dotace tím může padnout

V tomto ale Spolek Zachraňme kino Varšava  narazil u vedení liberecké radnice. Zástupci ANO v čele s primátorem Tiborem Batthyánym odmítají na provoz kulturního centra přispívat. Tím pádem se reálně vytrácí možnost získat zmíněné 2 miliony euro z evropských fondů. ANO se v tomto bodě dokonce dostalo do sporu se svý koaličním partnerem Změnou pro Liberec, která jako jediný politický subjekt (vyjma dalších jednotlivých politiků jako jsou např. Věra Skřivánková z KSČM či Květa Vinklátová ze Starostů pro Liberecký kraj) Spolek Zachraňme kino Varšava  v jeho úsilí historicky podporuje.

Zástupci spolku jsou z postoje radnice zklamaní: „Již několik měsíců pracujeme s našimi německými kolegy na projektu přeshraniční spolupráce. Liberec má příležitost zhodnotit svůj majetek v podobě všech výhod budovy kina Varšava o několik set procent. . Nestavíme stadion, ale jeho scénický ekvivalent. Příležitost pro město je příliš zásadní, než aby nebyl tento záměr uskutečněn. Ba co víc – ukažte nám jedinou občanskou společnost, která se svým neutuchajícím snažením i přes klacky pod nohama dostala v Liberci až do této fáze. Nenaleznete. A bohu dík v tom hodláme pokračovat.“, uvedl Petr Hubáček ze spolku Zachraňme kino Varšava.

Podivení nad postojem svého koaličního partnera vyjádřil i ekonomický náměstek a lídr Změny pro Liberec Jan Korytář: „Mrzí mne, že kolegové z ANO nechtějí projekt podpořit. Myslím, že je zde opravdu jedinačná šance získat zcela zásadní dotaci. Navíc se nám tak zhodnotí městský majetek. Ale nejde jen o opravu objektu samotného, ale je potřeba promyslet vizi a směr dalšího fungování, a to bez městského příspěvku půjde opravdu jen těžko.“

Z původně pevně odmítavého postoje nicméně primátor Tibor Batthyány slevil: „Nemáme nic proti projektu opravy kina Varšavy, s šesti milióny kofinancování města. Ale dávat roční příspěvek spolku ve výši 1,5 milionu se nám zdálo podivné. Takže jim podpoříme možná projekt, ale ta druhá fáze se musí ještě řešit.“  Nicméně skutečnost, že město od doby za pět let od rekonstrukce přispět částku 1,2 milony (nikoliv 1,5 milionu), ale reálně znamená, že město ani Varšava na dotaci nedosáhne.

Politici se Varšavě rádi zviditelňují, ale jinak moc nepomáhají

S politickou reprezentací má spolek Zachraňme kino Varšava smůlu již drahně let. Sice většina politiků k této aktivitě , zejména před volbami, hlasitě hlásí, ale se skutečnou podporu, většinou po volbách, je to ale horší.

V roce 2009/2010 běžela v rámci sdružení Čmelák -SPP kampaň na záchranu Varšavy, která i pomocí anket ukázala, že si rekonstrukci Varšavy občané přejí jako prioritu a že by na ní měly být vyhrazené evropské dotace. O něco málo později vznikl spolek Zachraňme kino Varšava, který se problémem začal zabývat profesionálně.

Přes všechny předvolební deklarace ale politici odmítli projekt záchrany Varšavy zařadit mezi evropskými fondy podpořené projekty a přednost dostaly kontroverzní akce jako Centrum geotermální energie pro občany, které se později ukázalo jako účelově předražený projekt, kvůli němuž policie nakonec obvinila celou řadu lidí z korupce včetně hejtmana Martina Půty.

Objekt kina je nejstarším biografem v Liberci. Postaven byl v roce 1908 jako „Jubilejní (k 60. výročí korunovace Františka Josefa I.) elekrifikovaný biograf“ v secesním slohu. Významnější přestavbou v duchu modernismu prošel začátkem 20.let minulého století. Jeho neopakovatelnou atmosféru a vůni si pamatuje snad každý obyvatel města. Promítací sál i samotný objekt byly v alarmujícím stavu, díky spolku se podařilo zastavit jeho devastaci,  ale i tak nadále potřebují nutnou opravu a rekonstrukci.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,