Mocenský boj v ČSSD nebo jen hra na voliče?

Krajský výkonný výbor (KVV) ČSSD pozastavil členství někdejšímu předsedovi krajské stranické organizace a bývalému europoslanci Robertu Duškovi. Dušek byl dlouhá léta mužem číslo jedna v zdejší ČSSD, minulý rok jej ale policie obvinila z korupčního jednání v souvislosti s čerpáním evropských dotací. Dušek sice naoko rezignoval, ale stále si ve straně udržuje vliv, ač mu podle libereckých sociálních demokratů vyrůstá nepříjemná konkurence v osobě Radka Polmy, partnera současné formální předsedkyně Lenky Kadlecové.

Zpráva o pozastavení členství Roberta Duška se objevila včera večer. Podle tiskového prohlášení libereckým sociálním demokratům vadí, že Dušek patřičně nereagoval na policejní obvinění z června tohoto roku.

„Liberecká ČSSD nechce mít ve svých řadách člověka, který by mohl být podle policie spojen s možnou trestnou činností. Robert Dušek měl dostatečnou možnost, aby pozastavil své členství sám, ale neučinil tak. Z tohoto důvodu dnešní rozhodnutí Krajského výkonného výboru chápu jako správný krok,“ sdělila předsedkyně KVV ČSSD Libereckého kraje a náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lenka Kadlecová. „Pokud bude Robert Dušek zbaven obvinění, má možnost se do řad sociální demokracie vrátit“, uvedla na závěr.

Situace s pozastavením členství Roberta Duška přišla poměrně náhle, protože například před necelým měsícem bylo zasedání KVV ČSSD v libereckém kulturním domě z velké části v jeho režii, byť se z vedení na oko stáhnul po policejním obvinění.

Podle zdrojů z ČSSD Libereckého kraje je vysvětlení dvojí. Buď se jedná jen o stínovou hru na voliče před krajskými volbami, kdy by Duškovo jméno nedělalo straně dobrou reklamu nebo se může jednat o otevřené vyhlášení války Duškovi ze strany dalšího zákulisního hráče, který si brousí zuby na jeho mocenskou pozici, a to Radka Polmy, současného partnera krajské předsedkyně Lenky Kadlecové.

Radek Polma na sebe upozornil již v roce 1989, kdy v revolučních listopadových dnech coby mladý příslušník ozbrojených složek účastnil na masakru studentů v den 17. listopadu v Praze. V roce 2010, když vše vyšlo najevo, musel opustit kandidátku ČSSD. Později pracoval jako policista, ale rozhodl se pro kariéru v ČSSD, kde to díky svým stykům dotáhl na ředitele Kanceláře Asociace krajů ČR pod významným představitelem strany Michalem Haškem. Předtím působil jako asistent poslance Cyrila Zapletala.

Samotná současná předsekyně ČSSD Lenka Kadlecová se přitom do politiky dostala jako přímý marketingový produkt právě Roberta Duška, který ji vyslal do krajských voleb 2012 jako kandidátku na hejtmana, kde ale zcela propadla. Robert Dušek a jeho věrní tehdy zopakovali stejnou strategii, která probíhala v roce 2010, kdy byla jako kandidátka na primátorku vybrána Martina Rosenbergová, která se jí později i stala. I Lence Kadlecové, která do té doby byla sekretářkou krajského náměstka a Duškovi zcela loajálního Pavla Petráčka, bylo pár měsíců před volbami vytvořeno politicky atraktivní místo v domově důchodců ve Velkých Hamrech, podobně jako Martina Rosenbergová byla za pomoci současného komunistického poslance Stanislava Mackovíka instalována v roce 2010 na chvíli před volbami na libereckou záchranku.

 

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek