Za libereckou ODS bude kandidovat majitelka firmy, která pro radnici zpracovávala kontroverzní zakázky

Přemysl Sobotka, tradiční tvář liberecké ODS a dlouholetý předseda Senátu Parlamentu ČR, již v nadcházejících senátních volbách kandidovat nehodlá. Nahradit ho má původně liberecká podnikatelka žijící v Praze a majitelka firmy Compet Consult, která pro město dlouhodobě zpracovává výběrová řízení. Liberecká ODS tak pokračuje v sepětí se zdejším  podnikatelským prostředím, které tak nechvalně proslavilo město.

Přemysl Sobotka byl dlouholetým předsedou Senátu Parlamentu ČR. Svou politickou kariéru ale začal v Liberci v osmdesátých letech v přípravce na vstup do KSČ, ve Večerní univerzitě marxismu-leninismu. Po revoluci se ale naopak stal bytostný antikomunismus pilířem Sobotkovy politické image.

Od roku 1989 se angažoval v Občanském fóru, o rok později byl zvolený jako liberecký zastupitel. Zde působil za ODS (do níž vstoupil v roce 1991) do roku 1996, kdy byl zvolen do Senátu. Zde působil celých 20 let, z toho mezi lety 1996-2004 a 2010-2016 jako jeho místopředseda, v letech 2004-2010 dokonce jako jeho předseda. V roce 2013 se pokusil kandidovat na prezidenta České republiky, ale zcela propadl, v jeho domovském Liberci jej volilo zanedbatelné procento lidí.

Přemysl Sobotka je spojen s libereckou „modrou érou“, podobně jako někdejší primátor Jiří Kittner. Sobotka vždy patřil mezi zastánce zdejšího propojení politiky a a zejména stavebního byznysu, byl například velkým propagátorem pořádání MS v lyžování 2009 a často se objevoval na akcích společnosti Syner.

Sobotkovou nástupkyní a uchazečkou o senátorský post v roce 2016 se má stát sedmačtyřicetiletá majitelka firmy Compet consult Martina Bufková Rychecká. Ta pracovala v minulosti na libereckém magistrátu, odkud odešla, aby si založila vlastní byznys do velké míry postavený na outsourcingu a spolupráci s veřejným sektorem, zejména městem Liberec.

Společnost Compet consult se za primátorování Jiřího Kittnera i Martiny Rosenbergové stala de facto součástí magistrátního chodu, kdy dostávala zaplacena za práci, kterou dříve dělali úředníci. Kritici této spolupráce města a Compet Consult poukazují, že výběrová řízení zpracovaná firmou velice často vedla k předem určenému vítězi, zejména stavební společnosti Syner. Compet consult má tak hrát roli v pečlivě organizovaném soukolí klientelistického systému, který roky svíral Liberec.

Jako paralelu uvádějí případ společnosti Investing CZ, kterou vlastní rovněž někdejší zaměstnanec magistrátu a dokonce radní Josef Nadrchal. Investing CZ měl zase pro město či jiný veřejný sektor zakázky, které Syner vyhrál kontrolovat, což se častokrát dělo kontroverzním způsobem, jako například u staveb spojených s MS v lyžování 2009.

Další klasický je příklad lázní. Zakázku na oko vyhrála Chládek a Tintěra, stavěl ji Syner (o čemž kontrolor město nějak zapomněl informovat), výběrové řízení, za které má nyní město platit sedmimilionovou pokutu, zpracovávala Compet consult (Investing CZ zase v roli dozoru ani vedení nesdělil, že zde staví Syner). V případě zakázky na rekonstrukci bazénu, kterou vyhrál Syner, zase kritici např. z řad liberecké opozice ukazovali, že kritéria ve výběrovém řízení, které zpracovávala Compet consult, jsou ušita na míru právě Syneru. Podobných příkladů je ale více.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,