Kateřina Absolonová: je řada situací, kdy najdeme s opozicí shodu

Lékařka Kateřina Absolonová je městskou zastupitelkou od roku 2006. Druhdy v dresu Zelených, od roku 2010 za Změnu pro Liberec, kde předsedá i libereckému zastupitelskému klubu. Její občanské angažmá ale sahá ještě dále do minulosti, kdy se věnovala například boji za dioxinové filtry na zdejší spalovně. Dnes jsme ale chtěli vědět a znát, jak je to s předvolebními sliby Změny, její prací na radnici, jak funguje koalice na městě i vztahy s opozicí a kde je možné čekat nějaké nové kroky či  zlepšení.

Předvolebním šlágrem Změny pro Liberec byl nákup vytvoření velkého „central parku“, případně spojeného s koupí libereckého zámku. Volební období se pomalu, ale jistě posouvá do své půlky a kde nic tu nic? Jak s tímto předvolebním slibem naložíte?

V lokalitě kolem libereckého Zámku je řada dalších věcí k řešení. Město by se mělo primárně postarat o svůj majetek, a tak se nyní intenzivně pracuje na projektu rekonstrukce budovy bývalé galerie a na zlepšení jejího okolí, především parků. Tato budova by se měla stát místem komunitních aktivit. Stran zámku se situace bude odvíjet od ekonomické situace města, myšlenku koupě jsme ještě neopustili, ale není to t.č. priorita.

Dalším nenaplněným (nebo alespoň zatím nenaplněným) předvolebním slibem, který Změně jistě získal řadu voličů, byl rázný postup proti hazardu. Kde je Vaše nulová tolerance? V Liberci je heren stále jako máku a to příliš městu a zejména jeho centru neprospívá.

Hazard se ze spektra aktivit Změny vůbec nevytratil. Pracuje se na něm dál, jen to tempo vyjednávání je opravdu pomalejší, než jsme čekali. Předpoklad, že když některé politické subjekty budou zastupovat při projednávání problematiky noví lidé, tak budou postupovat racionálně a pracovat s věcnými argumenty tak, že to v brzké době povede k razantnímu úbytku heren se nenaplnil. Jakoby za špagátky těch nových postav tahaly staré struktury, co si pořád rády zahrají…..Ale aspoň trochu pozitivněji: myslím, že do letošních letních prázdnin bychom měli být dál.

Často se kritizuje umanutost opozice, její lpění na detailech a puntičkářství, které protahuje jednání zastupitelstva. Jak vidíte její práci?

Sama za sebe musím říci, že exemplárním příkladem toho, jak funguje opozice, bylo dubnové jednání zastupitelstva, konkrétně debata o projektu, který se týká vývoje substrátu pro stromy v prostředí, kde jsou ohroženy de facto městským prostředím a jejich následná výsadba. Ideální by bylo si to poslechnout na záznamu, ale ne každý na to má čas. Obecně tedy – debata je leckdy o ničem, opozice- povětšinou Starostové…co vlastně nikdy starosty nikde nebyli – se ptá 5x na stejnou věc. Leckdy je podezřívám, že je to ne proto, aby se něco vyřešilo, ale aby byli co nejvíc vidět. Většinou se věc stejně nikam neposune.

Na druhou stranu je řada situací, povětšinou na jednání různých komisí a skupin, kde když se jedná o konkrétní věci, tak shoda se najde. 39 lidí nikdy nebude mít na jednu věc stejný názor, i v našem zastupitelském klubu je řada věcí až výsledkem někdy kratší jindy delší debaty.

Jak hodnotíte práci současné koalice? Povedlo se Vám něco?

Je třeba se dívat kolem sebe, i když řada věcí se třeba teprve rozjíždí, třeba zlepšení okolí přehrady- kolegyně Hrbková s primátorem tomu věnovali spoustu času, ale prvotní momenty nebývají vidět. Příprava územního plánu postupuje. Chystá se rekonstrukce budovy bývalé galerie, projekt na nové autobusové nádraží, na obnovu Lesního koupaliště, kultivace parčíku u budovy Krajského úřadu LK- což je m.j. věc vzniklá z podnětu kolegyně Tachovské. Kino Varšava už také není tou ruinou plnou plísní / tam ale díky především lidem ze spolku Zachraňme kino Varšava/.

Kolega Langr pracuje nejen na řadě věcí ve školské oblasti – m.j. na srovnávací analýze kvality ZŠ ve městě, bojuje proti spádovým oblastem MŠ na parlamentní úrovni, s kolegy z odboru připravil a rozběhl systém prostupného bydlení. Kolegové z ANO se věnují městským komunikacím a společně řešíme i problematiku zásobování města teplem, u nás konkrétně pan zastupitel Petrovský.

Sama nejste v radě města, vidíte ale nějaké chyby současných radních?

Nemám ve zvyku prát špinavé prádlo v médiích nebo na veřejnosti :), nedělám to ani jinde. Takže sorry. Na druhou stranu, pokud se něco děje na Radě, oni si to vyřeší sami, důležité je, že se věci posouvají dál  k lepšímu. Je třeba říci, že práci se věnují na sto procent i neuvolnění radní, například do budoucna chystáme zápisy z jednání Rady.

Jaké jsou Vaše politické priority v libereckém zastupitelstvu?

Věnuji se sociální a zdravotní oblasti, je to spousta menších věcí.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32