Jan Korytář: za dotace se snažíme zvelebit veřejný, nikoliv soukromý majetek

Integrovaný plán rozvoje území (IPRÚ) představuje obrovskou možnost pro pozdvihnutí aglomerace Liberce a sousedního Jablonce nad Nisou a přilehlých obcí. Je zde možnost získa 2,6 miliardy korun z evropských fondů. Na co peníze půjdou, v jakém stavu jsou dnes přípravy projektů, které mají podporu získat, jaká jsou možnosti i rizika, jsme se zeptali odpovědného náměstka Jana Korytáře (Změna pro Liberec). Prostor jsme chtěli dát i nejsilnější opoziční straně – Starostům pro Liberecký kraj. Ti ale podobný souboj názorů a argumentů odmítli.

Kolem IPRÚ bylo loňské léto pěkné horko. Po návštěvě ministryně Karly Šlechtové (ANO) to vypadalo, že Liberec je s přípravou na čerpání dotací v rámci IPRÚ pěkně pozadu. Opozice dokonce požadovala Vaši hlavu. Jaká je situace téměř po roce?

Strategie je ve schvalovacím procesu podobně jako strategie dalších měst, ale žádné podstatné zásadní problémy nemáme a vše běží dobře. To ostatně potvrdili i zástupci ministerstva, které zmiňujete.

Jak probíhají jednání s dalšími obcemi,zejména s Jabloncem nad Nisou? V minulosti, při začátku příprav, se starostové některých menších obcí dali slyšet, že je spolu s Jabloncem přehlížíte…

Při diskuzi nad budoucností projektů jsme se domluvili se zástupci menších obcích na kterých menších projektech, se kterými počítáme.  Klíčová je samozřejmě spolupráce s Jabloncem a zde musím říci, že ta funguje dobře, věcně a profesionálně.

Které jsou současné priority – respektive, co všechno máte v plánu za projekty v rámci IPRÚ prosadit? Napadá mě, zda chcete skrze IPRÚ realizovat nějaké Vaše předvolební vize, jako první se nabízí koupě a rekonstrukce libereckého zámku…

Zámek není v majetku města a na jeho koupi zatím, zejména kvůli stavu městské kasy, který jsme zdědili, bohužel peníze nemáme, i když věřím, že se to jednou povede.

Co se týče dalších  hlavních projektů, na které bychom rádi čerpali dotace v IPRÚ, jsou to zejména nový terminál u autobusového nádraží, výstavba nových sociálních  bytů (moc jich městu díky politice Liberce za posledních 25 let také nezůstalo), rekonstrukce libereckých škol a školek a v neposlední řadě bychom rádi zahájili modernizaci tramvajových tratí.

Snažíme se, aby všechny peníze v rámci IPRÚ zvelebily zejména veřejný, nikoliv něčí soukromý majetek. Peníze z Evropské unie by měly posloužit ponejvíce městu a jeho občanům.

Často se mluví o tom, kolik jste si přivedli na radnici úředníků. Opozice mluví o dalších zbytečných místech, Vy naopak o potřebě tvorby týmu profesionálních „lovců dotací“. Jak tento tým dnes vypadá a kdo všechno na radnici přišel?

Je to několik málo lidí – profesionálů, do budoucna počítáme ale s dalším nárůstem. Je třeba si uvědomit jednu zásadní věc – projekty za několik desítek milionů se sami neudělají a já nechci připustit,  aby město dotace nevyčerpalo jako v minulosti jen proto, že nemělo dobře připravené projekty, na což pak doplácel celý Liberec.

Investice do schopných lidí, kteří pomohou získat dotace na projekty města, se rychle a bohatě vrátí.

Opozice Vám vyčítá, že projekty neprojednáváte s veřejností, ani s opozicí. To je prý jednak v rozporu s Vašimi předvolebními sliby, ale ještě důležitější dopad to má prý v tom, že Vám pak chybějí skutečné ideje ani reálné struktury projektů. Pokud si dobře pamatuji, pro veřejnost byla startegie IPRÚ představena jednou v zimě, plánujete ještě něco dalšího?

To je opoziční rétorika, nemám jim to za zlé, ale realita je jiná. V rámci radnice představení projektů již proběhlo – konkrétně pro zastupitele proběhly na radnice již dvě představení proběhla a budou následovat další. Navíc připravujeme i jejich (zejména těch největších, zásadních) další  projednávání s veřejností, to je stále naše priorita, na tom se nic nemění.

Některým opozičním zastupitelům, zejména z Starostů pro Liberecký kraj,  jejich názor neberu, ale myslím, že sami voliči uvidí na konci volebního období, zda se Liberec mění nebo ne. Já věřím a jsem si jistý, že ano.

Co se týče zapojování veřejnosti, tak to je postupný proces, ale určitě s tím počítáme. Funguje to i jinde, například u územního plánu. Je to pro nás neocenitelná zpětná vazba a pomoc.

Minulé vedení muselo ze dvou fází Integrovaného plánu rozvoje města – Atraktivní a kvalitní život v Liberci a Zóny Lidové sady vracet celých 200 milionů. Jak se chcete vyvarovat podobným scénářům?

Ano, to je bohužel pravda a těch 200 milionů, které mohly Liberci posloužit, už zpátky nedostaneme.  Jak jsem již řekl:  musíme mít dostatek schopných lidí a profesionálů, peníze na kofinancování patnáctiprocentní spoluúčasti a dobře připravené projekty, které pomůžou zejména městu a veřejnému zájmu.

Na tom všem pracujeme, získávání dotací je ale běh na dlouhou trať, věřím ale, že jsme dobře vybaveni a máme stejně dobře nastartováno.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Projekt Garantovaného bydlení má za sebou první rok fungování, ptáme se proto jeho ředitele Roberta Pradeho na průběh tohoto roku.
Bydlení se dnes, více než po třiceti letech fungování svobodného trhu, stává neustále naléhavějším problémem pro stále větší část společnosti. Do sociální pasti, která
V českém zákonodárství se letos udál jeden významný krok, který by mohl pomoci boji s korupcí, která českou společnost stále svazuje a táhne ke dnu. Na
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody slaví v těchto dnech 30. výročí od svého založení. Od té doby rozdělila na pomoc životnímu prostředí přes 32