Jiří Kittner byl znovu zvolen do orgánů Severočeské vodárenské, politici si za to přehazují odpovědnost jeden na druhého

Někdejší dlouholetý kontroverzní primátor Liberce za ODS Jiří Kittner byl včera zvolen dozorčí rady Severočeské vodárenské společnosti (SVS), kde působí již od roku 2000. Společnost je známá zejména ze dvou důvodů: účtuje občanům  Libereckého a Ústeckého kraje jedny z daleko nejvyšších cen v republice a zadává veřejné zakázky v řádech miliard z těchto zisků plynoucích firmám spojeným s politiky jako je Jiří Kittner (např. liberecké společnosti Syner). Politici, kteří Jiřího Kittnera zvolili, ale dnes kličkují a vyhýbají se otázkám i odpovědnosti.

O celém podezřelém penězovodu, který z SVS vede k firmám spojeným na severu České republiky  s politickou scénou, jsme na našem webu psali několikrát. Ve zkratce to vypadá, že nejdražší ceny vody ze společnosti, která spravuje vodu v Libereckém a Ústeckém kraji, se promítají do veřejných, zejména stavebních zakázek, které ale ve své absolutně drtivé většině SVS přihrává stavebním společnostem, které jsou zase spojené s politickými stranami a politiky, kteří v SVS rozhodují.

Miliardy z kapes občanů mezi kmotry

V Ústeckém kraji jde zejména o firmy spojené s tamními kmotry vzešlými z ODS. Například společnost Severočeská stavební, kde v dozorčí radě zasedá manželka známého vlivného podnikatele a muže s rozhodujícím vlivem v ústecké ODS, Patrika Oulického. Další známý a vlivný byznysmen a občanský demokrat, pravomocně  odsouzený i vězněný za korupci, Alexandr Novák má zase vliv v další vítězné firmě AMP Chomutov, kde pro změnu figuruje zase jeho manželka i obchodní partner.

V Ústeckém kraji bude mezi realizátory zakázek pro SVS i firma Viamont, která je spojená s někdejším ministrem dopravy a zázračně zbohatnuvším politikem Alešem Řebíčkem z ODS. Jednatelem další úspěšné stavební firmy  – FRK je člen ústecké regionální rady ODS, spojený s dotačními kauzami, Ahmad Raad. V Libereckém kraji získává zakázky zase společnost S group holding – Syner, která je pupeční šňůrou spojená se zdejší ODS a Jiřím Kittnerem.

Jiří Kittner v orgánech SVS zasedá nepřetržitě od roku 2000, poprvé tam byl zvolen jen několik měsíců poté, co se stal libereckým primátorem, když byl za nestandardních okolností odvolán jeho předchůdce Jiří Ježek (ODS). Během jeho zastupování Liberce v SVS se ceny vody pro liberecké občany vyšplhaly na maximum a Syner získával jednu zakázku za druhou. A nešlo o malé částky. Například mezi lety 2006 – 2012 šlo o 1,1 miliardy korun.

Způsob netransparentního zadávání zakázek v SVS pro vybraný počet uchazečů vedl k velké mediální kritice, která ale tímto systém moc neotřásla. V roce 2013 si výše zmíněné firmy pojistily svou pozici, když s SVS podepsaly exkluzivní smlouvy na budování kanalizací, vodovodů či jiných staveb v celém Ústeckém a části Libereckého kraje na celé na čtyři roky. Stejně tak jsou i nadále do orgánů vodárenské společnosti voleni politici spjatí se „zlatou érou“ liberecké a ústecké ODS, jako je například i Jiří Kittner.

Tak kdo Jiřího Kittnera vlastně volil?

Jiří Kittner byl ve funkci v orgánech SVS i po roce 2010, tedy v době, kdy již primátorem nebyl a byl pouhým libereckým opozičním zastupitelem. Podržela jej tam vláda ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj, VV a USZ. Dnes byl zvolen znovu, proti jeho volbě aktivně vystoupila jen Změna pro Liberec, která podala protinávrh, kterým by primátora Tibora Batthyányho zastupitelstvo, jakožto jediný k tomu oprávněný orgán, zavazovalo, aby Jiřího Kittnera za Liberec do SVS nevolil, ale neuspěla. Jak kdo hlasoval o tomto protinávrhu, si přečtete ZDE. Zástupci Změny později i obeslali další kandidáty valné hromady SVS – starosty ostatních obcí, aby Jiřího Kittnera nepodporovali – neúspěšně.

Paradoxně se dnes vede debata o tom, zda to byl dostatečný krok ze strany Změny či jen alibistické gesto. Debatu nejvíce vedou i ti, kteří Jiřího Kittnera aktivně podpořili (například zástupci ČSSD a Starostů pro Liberecký kraj). Jiří Kittner byl tedy posvěcen jako liberecký kandidát do SVS hlasy ODS, ČSSD a KSČM. Svůj hlas mu dali i někteří zástupci zvolení za Starosty pro Liberecký kraj a TOP 09. Pro Jiřího Kittnera hlasovalo ale i ANO, které se Změnou na radnici vládne. Samotné hlasování je ZDE. Primátor Tibor Batthyány, před volbami tvrdě vystupující proti klientelistické síti kolem Syneru,  pro něj aktivně na valné hromadě SVS hlasoval.

Ze strany ANO jde ale o porušení koaličního prohlášení, ve kterém se jasně píše: „Ve spolupráci s dalšími městy budeme prosazovat změny v orgánech Severočeské vodárenské společnosti (SVS), nezávislý forenzní audit smluv mezi společnostmi SVS a Veolia a audit zadávání veřejných zakázek v SVS. Budeme usilovat o to, aby zisk SVS neproudil v podobě dividend do zahraničí, ale byl reinvestován a využit ke snížení ceny vodného a stočného.“

Debata se vede i k tomu, jaký měl primátor již před jednáním zastupitelstva mandát k tomu, aby navrhl nebo souhlasil s Jiřím Kittnerem jakožto zástupcem libereckého okresu na tzv. aktivu starostů, který sice není žádným rozhodovacím, ale i přesto poradním orgánem. Na otázky pro primátora, zda si je vědom, že porušil koaliční prohlášení, co jej k tomu vedlo a zda jednal s mandátem Rady města, ale Tibor Batthyány odpovídal vyhýbavě nebo vůbec, a to i po jejich zopakování. Vyzdvihl jím oceňované kvality Jiřího Kittnera, k otázce svého mandátu se vůbec (ani po opakované výzvě) nevyjádřil (korespondence s Tiborem Batthyánym  ve věci volby Jiřího Kittnera do orgánů SVS – ZDE). 

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.