Černé stavby v Liberci – v srdci památkové zóny roste dům bez povolení

Minulý týden jsme se věnovali problematice černých staveb v Liberci. Dalším aktuální černou stavbou je příklad výstavby činžovního domu/ubytovny ve dvoře klasicistního zájezdního domu v centru liberecké památkové zóny v ulici Na kopečku v těsné blízkosti Nerudova náměstí.

Nový majitel objektu, liberecký podnikatel David Polan, se bez příslušného oznámení úřadům rozhodl realizovat svůj podnikatelský plán a na dvoře domu začal stavět dům/ubytovnu s několika malými bytovými jednotkami. Jedná se přitom o historicky cennou lokalitu původní klasicistní zástavby, která dokumentuje rozvoj Liberce na přelomu 18. a 19. století. Budova rozestavěného domu stojí ve dvoře klasicistní usedlosti s jedním nejlépe dochovaných kamenných portálů, který byl pro liberecké stavby té doby typický.

Na případ upozornili místní občané, až po nich památkáři a stavební úřad vydal alespoň rozhodnutí o zastavení stavebních prací. „Na stavební úpravy a změny objektu č.p. 89, Liberec I, Na Kopečku 2, prováděné na pozemku p.č. 659 v k.ú. Liberec, nebyla zřejmě vydána potřebná opatření stavebního úřadu. Na základě tohoto zjištění byla nařízena kontrolní prohlídka stavby podle § 134 stavebního zákona za účelem řádného zjištění subjektů a objektů předpokládatelných řízení z moci úřední ve věcech nařízení odstranění provedených nepovolených staveb či změn staveb a s tím spojených řízení o deliktech proti stavebnímu zákonu. Výsledky průkazných zjištění ani následných řízení nelze předjímat,“ uvedli zástupci stavebního úřadu v Liberci.

Černá stavba vzniká v ulici Na kopečku, ve dvoře klasicistního domu

Současně s výzvou ke kontrolní prohlídce byli vlastník stavby a pravděpodobný zhotovitel vyzváni k bezodkladnému zastavení prací prováděných bez řádného opatření stavebního úřadu. Podle památkářů se jedná o velmi cennou lokalitu a podobné chování je zcela nepřípustné.

„Lokalita v okolí Nerudova náměstí, tzv. Filipovo město, patří – i když to nemusí být na první pohled zřejmé – v rámci Liberce k velmi cenným územím. Jedná se, podobně jako v případě honosnějšího Kristiánova, o klasicistní založení z přelomu 18. a 19. století. Nová čtvrť vznikla ve dvou fázích, mezi lety 1784 – 1799 a pak mezi lety 1800-1820. Čtvrť je cenná  zejména z hlediska urbanismu, ale nalezneme zde i architektonicky hodnotné objekty. Patří k nim například dům čp. 89-I v ulici Na Kopečku z roku 1812 s pozoruhodným portálem, nebo hostinec U Černého koně čp.108-I, postavený již v roce 1782 Johannem Josefem Kuntzem jako vůbec první dům v „developersky“ zastavované lokalitě,“ uvedl k problematice památkový rada Národního památkového ústavu v Liberci Petr Freiwillig.

Postava podnikatele Davida Polana není veřejnosti úplně neznámá i na našem webu jsme Vás informovali o provozování ubytovny v Lidových sadech, v budově bývalého léčebného ústavu, která patřila Davidu Polanovi. Ubytovna se stala noční můrou obyvatel Lidových sadů, kde kvůli ní vzrostla kriminalita a problémy s občanským soužitím. Úroveň služeb, které ubytovna nabízela byla rovněž velice často kritizována sociálními pracovníky, kteří poukazovali na skutečnost, že podnikatel na ubytované pobírá nemalé příspěvky od státu, ti ale zde musí žít v otřesných podmínkách.

Loni se do médií zase dostala zpráva, že David Polan chce stavět bytový dům v těsné blízkosti libereckého zámku, respektive Liebiegovy vily, kde památkáři nejprve jeho žádost odmítly , ale za podivných okolností později svůj postoj, na zásah vedení, museli přehodnotit. V místě také kdosi otrávil památný strom, které stavbě překážely a nemohly být pokáceny legální cestou. Podobný případ trávení byl zaznamenán i v Lidových sadech, kde podnikatel rovněž realizuje výstavbu.

Subscribe
Upozornit na
104 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,