Město chce rozšířit památkovou zónu, veřejnost se k ní může vyjádřit

Současné vedení města plánuje rozšířit památkovou zónu. Ve spolupráci s odborníky z Národního památkového úřadu chystá posunout její hranice o tzv. Libiegovo městečko a čtvrť Domovina. Lidé se k návrhu budou moci vyjádřit během června.

Návrh bude poté případně upraven či doplněn a konečná verze bude předložena ke schválení červnovému zastupitelstvu města.

Nová památková zóna ponese název „Liebiegovo město a Domovina“. Lokalita městečka, které vyrostlo mezi lety 1853–1929 jako zaměstnanecké sídliště firmy Johann Liebieg & Co., se tedy rozšíří o navazující lokalitu zvanou Domovina, která se rozprostírá v bezprostřední blízkosti na jižním svahu Monstrančního vrchu. Jednalo se rovněž o sídliště, které bylo určeno primárně pro válečné vysloužilce z Liebiegovy továrny.

Návrh zpracoval kolektiv autorů Národního památkového ústavu v Liberci a projednala ho Pracovní skupina pro regeneraci městské památkové zóny. Hranice navrhované památkové zóny respektují zástavbu Liebiegova města a navazujícího sídliště Domovina.

Prohlášení památkové zóny má mimo jiné zamezit postupnému znehodnocování domů především nevhodnými stavebními úpravami. Památkářům se nelíbí necitlivé úpravy na některých domech, ať už jde o zateplení a znehodnocení fasády, nahrazování střešních pálených tašek nebo třeba o odstraňování typických dřevěných okenic a dalších charakteristických prvků.

Tato historicky významná a památkově cenná lokalita by tak získala dohled památkářů, který by zamezil provádění nevhodných úprav na objektech a dalšímu celkovému znehodnocování lokality. Zvýšené náklady na opravy podle požadavků památkářů by majitelům nemovitostí částečně kompenzovaly příspěvky z připravovaného nového dotačního fondu na opravy památek.

Tisková zpráva SML

Subscribe
Upozornit na
48 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Na konferenci Novinářské fórum byly v pondělí 6. května vyhlášeni první výherci nového programu na podporu lokální žurnalistiky. Nadační fond nezávislé žurnalistiky ve spolupráci
Zastupitelstvo města Liberce na svém dnešním jednání zvolilo nového náměstka primátora s gescí pro energetiku a Smart City. Na návrh městské rady se jím
Nikdy nekouká na barvu politického trička, když jde o dobrou věc, domluví se se všemi. Má zkušenosti ze sněmovny i z vedení města, umí
„Před dnešním zasedáním krajského zastupitelstva jsem médiím poskytl vyjádření k aktuálnímu dění v tzv. kauze „Liberec“. S kauzou Liberec, ani s žádnou její medializovanou větví,