Podnikatelé podvedení při MS v lyžování stále čekají na spravedlnost

Na konci minulého týdne proběhlo v Praze jednání soudu, který řešil dluhy po neblaze proslulém Mistrovství světa v klasickém lyžování, které v Liberci proběhlo v roce 2009. Nákladná akce, která se nakonec projevila jako téměř bezedná díra na veřejné finance, po sobě nechala i stovky milionů dluhů, na které doplatili zejména střední a drobní podnikatelé.

U soudu vypovídala i olympionička Kateřina Neumannová, tehdejší předsedkyně sdružení OC FIS NORDIC WSC 2009, které šampionát pořádalo. Ačkoliv jedním z odůvodnění, proč tehdy v Liberci mistrovství pořádat byl argument, že pomůže zdejším menším podnikatelům, opak se ukázal pravdou.

Podvedené firmy se zatím práva ani peněz nedočkaly

Do dnešního dne nikdo z pořadatelů nezaplatil řadě firem, které na přípravě šampionátu podílely. Poškození podnikatelé proto založili osmnáctičlenné sdružení Oprávnění věřitelé MS v klasickém lyžování v Liberci 2009 a před šesti lety zažalovali Svaz lyžařů a město Liberec o 37 milionů korun. Dodnes se o své peníze soudí.

Jak se stalo MS v lyžování pro malé a střední podnikatele noční můrou, vydělaly na něm naopak firmy velké, zejména stavební. To také u soudu potvrdila samotná Neumannová, která označila za největší finanční problém budování staveb na Ještědu a ve Vesci. Tyto stavby stavělo město Liberec pomocí peněz od státu, sdružení muselo podle Neumannové zajistit například stavbu tribun, schodiště ve skokanském areálu nebo věží pro fotografy.

Sdružení poškozených firem viní ze své situace i město Liberec. Za to podepsal hostitelskou smlouvu někdejší primátor města Jiří Kittner (ODS), ale nenechal si jí posvětit zastupitelstvem. Právě z tohoto důvodu nyní město odmítá hradit závazky vůči podnikatelům, kteří nedostali zaplaceno. Soud se zatím k výsledku nedobral.

Nešťastné mistrovství v tunelování veřejných prostředků

Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 113 milionů korun bez penále. Častým argumentem propagátorů mistrovství byla údajná podpora místních podnikatelů. To se však splnilo jen těm napojeným na libereckou politickou reprezentaci, jako například firmě Kalendář Liberecka, které spoluvlastní právě Tomáš Hasil a která pár týdnů před šampionátem založila (dnes již zaniklé) rádio Dobrý den, aby získala licenci na vysílání ze šampionátu. Lidé z okruhu Hasila zbohatli i na spekulacích s pozemky, na kterých MS proběhlo.

Organizační tým vedený Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy za bezmála 113 milionů korun bez penále. Ostrouhali většinou malí a střední podnikatelé, jejichž podpora byla jedním z klíčových argumentů pro pořádání této akce. Naopak: liberecké mistrovství se stalo rejdištěm i pro spoustu dalších „politických podnikatelů“, kteří díky němu získali miliony korun z veřejné kasy.

Také spousta vydaných veřejných prostředků na snobské, „doprovodné a kulturní“ akce kolem mistrovství šampionátu na oblibě mezi lidem nepřidala. Trochu zjednodušeným viníkem a terčem lidového hněvu se stala Kateřina Neumannová, proslulá lyžařka, která akci zaštiťovala. Toho využila liberecká oligarchie a pokusila se na ni svůj díl viny shodit.

Mistrovství světa v klasickém lyžování tak na konec přitáhlo více pozornosti ohledně korupce a klientelismu než ohledně sportovních výkonů. Jeho zastánci jej stále považují za vydařenou sportovní akci, ale ani liberečtí obyvatelé jej již před pěti lety nepřijali za své.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šlo na jeho uspořádání přes dvě miliardy korun – ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů. Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Původně ovšem nemělo stát státní kasu nic.

Mezi největší propagátory zadluženého mistrovství patřila liberecká ODS, přičemž někteří její politici na něm buď přímo vydělali, nebo zakázky získaly firmy, se kterými je tato strana ponejvíce spojována, jako například stavební společnost Syner.

 

 

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se