nášLiberec

Search

Video NL: bude Liebiegovo městečko nakonec památkovou zónou?

Na padesát lidí přilákalo veřejné projednání záměru prohlásit Liebiegovo městečko a přilehlou čtvrť Domovina novou památkovou zónou. Projednání proběhlo v srdci lokality, na náměstí Pod branou a za město se jí účastnil náměstek Jan Korytář (Změna pro Liberec) a zástupci Národního památkového úřadu v čele s jeho ředitelem Milošem Krčmářem.

Po úvodní procházce po celé čtvrti, odborným výkladem vedla Petra Šternová z Národního památkového ústavu a Jan Mohr ze Severočeského muzea, přišlo na řadu samotné projednání. Občanům na jejich otázky ohledně vyhlášení památkové zóny, odpovídali přítomní památkáři i zástupci města.

Nová památková zóna by měla nést název „Liebiegovo město a Domovina“. Lokalita městečka, které vyrostlo mezi lety 1853–1929 jako zaměstnanecké sídliště firmy Johann Liebieg & Co., se tedy rozšíří o navazující lokalitu zvanou Domovina, která se rozprostírá v bezprostřední blízkosti na jižním svahu Monstrančního vrchu. Jednalo se rovněž o sídliště, které bylo určeno primárně pro válečné vysloužilce z Liebiegovy továrny.

Návrh zpracoval kolektiv autorů Národního památkového ústavu v Liberci a projednala ho Pracovní skupina pro regeneraci městské památkové zóny. Hranice navrhované památkové zóny respektují zástavbu Liebiegova města a navazujícího sídliště Domovina.

Prohlášení památkové zóny má mimo jiné zamezit postupnému znehodnocování domů především nevhodnými stavebními úpravami. Památkářům se nelíbí necitlivé úpravy na některých domech, ať už jde o zateplení a znehodnocení fasády, nahrazování střešních pálených tašek nebo třeba o odstraňování typických dřevěných okenic a dalších charakteristických prvků.

Tato historicky významná a památkově cenná lokalita by tak získala dohled památkářů, který by zamezil provádění nevhodných úprav na objektech a dalšímu celkovému znehodnocování lokality. Zvýšené náklady na opravy podle požadavků památkářů by majitelům nemovitostí částečně kompenzovaly příspěvky z připravovaného nového dotačního fondu na opravy památek.

A jaký je Váš názor? Má být lokalita novou památkovou zónou?

Subscribe
Upozornit na
37 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém