nášLiberec

Search

Zastupitelský zápisník Jana Korytáře

Poslední zastupitelstvo změnu k lepšímu, jak jsem si myslel, nepřineslo. To nic ale nemění na mém přesvědčení, že je potřeba dál se všemi jednat a zkoušet se domluvit. Zejména s těmi, kdo budou v zastupitelstvu i po příštích volbách. Některé projekty, které se nyní rozjíždějí, jsou totiž během na dlouhou trať.

Primátor Batthyány prosadil návrat hazardu, bohužel v podobě bez jakékoliv regulace. Změna měla v programu několik málo kasin, jako rozumný kompromis z hlediska rozpočtu i regulace hazardu se mě osobně jevil počet kasin v řádu jednotek, maximálně do deseti. Politika jsou někdy i těžké kompromisy. Bohužel primátor, tak jako po několikáté, nezvládl proces přípravy takové vyhlášky a tak kompromisní verze spadla pod stůl, protože v den jednání zastupitelstva přišlo negativní stanovisko MV ČR. To, co se pak dělo na zastupitelstvu, byla fraška, za kterou je osobně odpovědný právě primátor. Nutno ale uznat, že klub má v tomto ohledu pod kontrolou – právnička, učitelka, skauti, všichni byli pro hazard bez omezení.

Ještě jeden bod primátorovi prošel a to pokračování jednání s TMR ve věci rozvoje sportovního areálu Ještěd. Přesto, že nabídku TMR jedna z oslovených firem odmítla hodnotit (Nexia), přesto, že další firma (BDO) doporučila výběrové řízení opakovat znovu a pokračování jednání jen s firmou TMR nakonec doporučila až firma Grand Thorton, kterou vybral nejspíš sám primátor. Původně byla totiž dohoda, že hodnocení provedou firmy Nexia a BDO. Jenže asi nedodaly to, co se očekávalo. Pikantní jsou také primátorova vyjádření v médiích, že renomovaná společnost neví, kolik by si město mělo za nájem areálu říct a že je to na TMR moc peněz. Až jeden neví, koho při těchto jednáních Batthyány vlastně zastupuje.

Osobně mám radost, že napotřetí prošel záměr výkupu či směny hráze Veseckého rybníka, který vlastní Povodí. Pozemek je města, stejně jako celý rybník, jen těleso hráze není naše. Udělám maximum, aby v příštím roce měli Liberečáci zkultivované Lesní koupaliště, přehradu i Tajch. Zelenou dostal také záměr výkupu pozemků na autobusovém nádraží, aby zde mohl vyrůst za evropské dotace nový parkovací dům a nádraží ČSAD. Po jejich dostavbě se z velké části dnešního autobusového nádraží může stát nový park.

Ne vše se ale podařilo. Můj návrh na zřízení agentury, která by pomohla se získáváním dotací, zatím neprošel. Z každé koruny, kterou by město investovalo, by přitom získalo podle plánu korun sedm. Dotací je hodně a na odboru strategického rozvoje vše nestíháme. Agenturu by mohl řídit renomovaný odborník na dotace, Ing. Martin Dušek, bývalý dlouholetý ředitel krajské Agentury regionálního rozvoje. Vstřícný návrh SLK, že je možné o tom ještě jednat, ale vítám. Peněz pro rozvoj Liberce není nikdy dost a byla by rozhodně chyba nevyužívat možnosti a zdroje, které se nám nabízejí.

Trochu mě pak zarazilo vyjádření kolegy Hrona, aby se město chovalo sebevědomě a nebažilo po dotacích. Za mě by bylo město ne sebevědomé, ale spíš hloupé. Vždyť jen to, pokud získáme např. dotaci na sanaci, hroutících se skalních masivů u ulice Dr. Horákové, nám ušetří 3,6 mil. Kč z rozpočtu města. Že je to malá částka? Jak se to vezme. Takováto částka se rovná například dvojnásobku ročního rozpočtu kulturního fondu. A nevyužívaných dotačních zdrojů pro město je stále dost, i když počet žádostí o dotace každým rokem zvětšujeme. Jako by někteří zastupitelé neuměli počítat.

Dotaz ředitele Euroregionu kolegy Zámečníka, proč město podává žádost o dotaci na sanaci skládky soukromé firmy Ligranit (Lom Ruprechtice), a nevěnuje se potřebnějším věcem, ukázal, jak někteří zastupitelé přistupují k projednávaným materiálům. Skládka totiž neleží z většiny na pozemcích této firmy, jak tvrdil, ale na pozemcích města. Pokud dotaci získáme, můžeme získat i peníze na vybudování nové komunikace, aby těžká technika do lomu nejezdila přes obytnou zástavbu v Ruprechticích. Po rekultivaci pozemky získají městské lesy.

A hlavně – odstraněním nebezpečných odpadů odstraníme riziko, že potok, který zde pramení a který teče přes lesní koupaliště do ZOO, bude v budoucnu obohacen o obsah sudů a dalšího potenciálně nebezpečného materiálu, který se ve skládce nacházejí. A ještě jedna „drobnost“ nakonec – s Ligranit se podařilo domluvit, že za město zaplatí 15% kofinancování celé dotace. Zrovna u kolegy Zámečníka, který se dlouhodobě profesně věnuje dotacím, bych čekal trochu profesionálnější přístup.

A liberecký zámek a centrální park? Nedostal se ani na program,  je ale třeba říci, že je to bohužel i díky absencím a pozdním příchodům našich zastupitelů ze Změny. Nevadí, na záměru budu dál pracovat, předložím ho znovu v září a pokud by se mi ani pak nepodařilo pro něj získat potřebnou většinu, nezbyde nic jiného, než si tento nápad ověřit v referendu. Ať o něm rozhodnou sami Liberečáci.

Pěkné léto

Jan Korytář 

 

Subscribe
Upozornit na
28 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nechci na Ještědu nové sjezdovky, kvůli kterým by padlo 7× víc lesa než na Novou skalku. Tohle kácení ale bezohledně prosazuje provozovatel areálu, společnost
Náměstek Jiří Šolc (ANO) a primátor Zámečník (Starostové) v aktuální zprávě straší obyvatele Liberce černými scénáři kvůli zdražujícím se cenám energie. Vedení města odhaduje,
Na tiskové konferenci libereckých radních dne 17. 8. zazněly informace o několika nových plánech a záměrech. Jelikož se toto volební období chýlí ke konci,
Opozice zvedla staronové téma vlastní městské developersko/inženýrské společnosti a tak se tedy sluší na toto výsostně politické téma reagovat a vést polemiku. Myslím si,