nášLiberec

Search

Vyroste u PKO místo amfiteátru nové parkoviště?

V místě bývalého lesního amfiteátru, který desítky let sloužil kultuře a jako oddychová zóna, má vyrůst parkoviště až pro 350 aut, které by sloužilo zejména pro místní ZOO. S nápadem přišla část vedení radnice, ale jeho druhá část se staví proti. Někteří obyvatelé Lidových sadů uvažují o protestní petici.

Amfiteátr byl kdysi součástí Lidových sadů, vznikl v padesátých letech v rámci poválečného budování svépomocí tisícovek brigádníků a byl určen až pro 30 tisíc lidí. V místě se odehrávala divadelní i filmová představení, kulturní akce, koncerty českých i zahraničních umělců i program v rámci tehdy věhlasných Libereckých výstavních trhů.

Naposledy prošel renovací v osmdesátých letech. Součástí byl i dům pro správce, který zde bydlel a o areál se staral. Ještě v první polovině 90. let zde probíhaly kulturní akce a koncerty hudebních skupin i školní promítání. Za dob vlád ODS ale město o kdysi tolik oblíbené místo přestalo míst zájem, areál celý pak neuvěřitelně zchátral. Dnes je již zcela zničený a zarostlý náletem.

Současný stav kdysi oblíbeného místa Liberečanů

Parkoviště místo kultury?

Dozorčí rada liberecké ZOO odsouhlasila, že na místě má vzniknout parkoviště až pro 350 aut. Nyní jde o rozhodnutí města, zda se do projektu pustí. Stavět by se mohlo začít příští rok, pokud se kladně vyřídí žádost o prostředky z fondů EU, kterou chce město podat. Vedení města ale není ve svém názoru na to, co má na místě zničeného areálu vzniknout, zcela jednotné.

Maximální variantu s kapacitou až 350 aut podporují radní zvoleni za Babišovo hnutí ANO, mezi nimi i náměstek pro infrastrukturu Tomáš Kysela. Proti tomuto modelu se ale staví zástupci Změny pro Liberec, nikoliv však všichni. Pro maximální variantu je například náměstek za Změnu Ivan Langr, který byl sám v minulosti dlouholetým mluvčím ZOO a situaci kolem ní dobře zná.

Ve využití bývalého amfiteátru se podle mě potkávají dva druhy veřejného zájmu, jejichž průnik ale vidím jako velmi obtížný. Jako podstatnější vnímám ten, který zahrnuje město 1. jako aktivního aktéra cestovního ruchu (a druhotně tedy i místní ekonomiky) na principu family-friendly, 2. jako zřizovatele ZOO Liberec, tedy region přesahující environmentální, vědecké a vzdělávací organizace a nejvýznamnější turistické atrakce s reálným potenciálem 0,5 – 0,6 miliónu lidí/ rok, a jako garanta kvality života v jednotlivých lokalitách města.

Projekt města (nikoli zoo, jak je mylně interpretováno) v tomto případě počítá jak s environmentálně citlivou a udržitelnou rekultivací jednoho z dlouhodobých zapomenutých brownfieldů – nejde v žádném případě o zeleň, ale fakticky o zpustošený betonový skelet zarostlý nálety, tak s významnou regulací divokého parkování, které už několik let zatěžuje část oblasti Lidových sadů “, uvedl pro náš web náměstek Ivan Langr.

Nebo kultura s parkovištěm?

Proti tomu ale stojí názory dalších radních ze Změny pro Liberec, kteří vnímají nabízenou variantu jako moc velikášskou. Počítají sice také s parkovištěm, ale v menším rozsahu, a to zhruba pro 150 míst s tím, že by v areálu amfiteátru z dotace rádi obnovili i plochy pro oddychovou a kulturní činnost, která by navázala na vedlejší dětský koutek. Vzniknout by mohlo i letní kino.

Zástupci Změny by rádi zachovali klidovou zónu, kterou by rádi spojili s právě rekonstruujícím se Lesním koupalištěm. To díky nečinnosti předchozích vedení došlo rovněž zkáze, ale nyní město vyčlenilo zhruba 8 milionů a celý areál revitalizuje. Otevřeno má být za rok.

Navíc Změna pro Liberec prosazuje například i vytvoření velkého dopravního terminálu v místě současného autobusového parkoviště pod libereckým nádražím. Slibuje si od něj to, že svede automobilovou dopravu z centra a klidových zón, zejména Lidových sadů a okolí ZOO.

Byli to také zástupci Změny pro Liberec, kdo v minulosti vystupovali na plány tehdejšího vedení Liberce na vytvoření obřích parkovacích domů u PKO i proti tomu, aby se do lokality, která na to nemá vybudovanou příslušnou infrastrukturu, stahovaly tisíce aut.

Náměstek Jan Korytář, zástupce varianty parkoviště s menším počtem aut k tomu říká: „ Amfiteátr ukáže, jak bude nadále probíhat rozvoj našeho města. Buď budou vítězit jednostranná řešení dílčích problémů, nebo začneme o jednotlivých lokalitách přemýšlet koncepčněji. V prostoru amfiteátru přitom mohou vzniknout i potřebná parkovací místa, ale v takovém rozsahu, aby bylo možné obnovit i samotný amfiteátr, podobně jako již obnovujeme Lesní koupaliště.“

Více jak 20 let nezájmu ze strany vedení města dokázalo své, místo kulturního stánku je džungle

Lokalita i ZOO si podporu zaslouží, jde o to ale jak

Oba dva náměstci se také shodují, že Liberec musí podporovat celou lokalitu včetně ZOO, která jí přirozeně dominuje a je hlavním lákadlem pro návštěvníky města. Oba však mají na problém rozdílný pohled na věc.

Chce-li město nadále provozovat a podporovat svou zoologickou zahradu v jejích současných parametrech a požadavcích jejích návštěvníků a zároveň maximálně umravnit řidiče parkující na úkor našich občanů, pak projekt amfiteátr – parkoviště vidím jako jedno z reálných řešení, “ říká Ivan Langr.

„Města s vysokou kvalitou života již dávno pochopila, že je nutné automobilový provoz rozumně regulovat. I proto připravujeme projekt parkovacího domu u nádraží ČSAD, který by mohl část návštěvníků Liberce stáhnout sem. Jen proto musíme vytvořit vhodné podmínky a motivaci v podobě cen parkovaného v jednotlivých částech města a slev pro turisty na MHD a vstupné,“ uvádí svůj pohled na věc Jan Korytář a dodává: „Navíc vidím to, že opravený amfiteátr může být ideálním místem pro letní kino, které v Liberci chybí. Během října chci přestavit veřejnosti alternativní projekt na využití celého prostoru, přece jen jde o část „rodinného stříbra“, byť nyní notně zašedlého.“

Část místních obyvatel je proti velkému parkovišti

Parkování návštěvníků ZOO je pro místní obyvatele velikým problémem. Avšak plány na vybudování obřích betonových parkovacích domů (a dokonce přemostění údolí „ U lukostřelců“), se kterými přicházely v minulosti vlády ODS, narazily u obyvatel Lidových sadů na tuhý odpor. Vznikaly petice, občané vystupovali na zastupitelstvu, bylo založeno občanské sdružení Staré město Liberec, který této a podobným snahám bránilo.

Ani dnes to nevypadá, že by všichni místní obyvatelé byli plány na vybudování velkého parkoviště nadšeni. Místní lidé v obavách o osud výjimečné lokality dokonce přemýšlejí o sepsání petice.

„Je jasné, že parkoviště je potřeba, ale jednak moc nerozumím tomu proč má být tak velké, a také mi přijde nesmyslné stavět ho zrovna za dětským koutkem, kam maminky rády berou své děti. Podle mého názoru to bude nemalý zásah do přírody a betonu už je v našem okolí dost. Bude – li sepsána petice proti parkovišti, ráda ji podepíšu a určitě nebudu sama..“, uvedla pro náš web Kateřina Košová, která bydlí v bezprostředním sousedství s libereckou ZOO.

Situace s využitím zchátralého areálu je zatím nejasná, už jen proto, že je závislá na evropské dotaci. O tom, jaká koncepce zvítězí, se ještě bude vést politická debata.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
62 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém