Stavební úřad obešel památkáře a město, to se chce nyní bránit

Kontroverzní výstavba rozsáhlého sídliště, které u Masarykovy ulice v Liberci realizuje společnost Syner, bude mít další dohru. Radě města se nelíbí, že stavební úřad pravděpodobně na jaře tohoto roku obešel zákon, když odsouhlasil další navýšení bytů na sídlišti na 161 a neseznámil s tím ani město ani památkáře. Chce se odvolat.

Jak jsme Vás jako první informovali, stavební úřad v únoru tohoto roku rozhodl o tom, že stavebník, společnost Syner, může na sídlišti u Masarykovy ulice navýšit počet bytů ze 126 na 161. Stalo se tak povolením „změny stavby před ukončením“, byť tato stavba de facto ještě nezačala. Stavební úřad tak nepokrytě vyšel vstříc zájmům investora, který se tak snaží maximalizovat svůj zisk navýšením počtu bytů v objektu.

Takové rozhodnutí ale s sebou nese spoustu dalších komplikací. Jednak se jedná o zásah do schválené podoby domů, ale také o další dopravní zatížení, které už samotné je u celého projektu kritizováno s tím, že výstavba sídliště způsobí dopravní kolaps v již tak dopravně exponované lokalitě.

Většina radních se chce bránit, primátor stojí za sídlištěm

A co víc, o takto výrazné změně počtu bytů stavební úřad nejen neinformoval památkáře z Národního památkového ústavu, což ze zákona musí, ale neoslovil ani město, které mělo být podle zákona účastníkem stavebního řízení. To se většině radních nelíbilo a na zasedání rady v září tohoto roku (o svévolném postupu stavebního úřadu se dozvěděli až v létě) rozhodli, že se proti takovému konání odvolají.

Na zasedání rady byly pro odvolání se proti postupu stavebního úřadu radní za Změnu pro Liberec, kteří v radě mají většinu. Na stranu jejich argumentů se ale přidali i někteří radní zvolení za ANO. Naopak největším zastáncem stavebního úřadu a výstavby sídliště společností Syner byl a dlouhodobě je liberecký primátor Tibor Battthyány (exANO). Batthyány již v minulosti sídliště, které staví Syner v možná nejcennější liberecké lokalitě, hájil již v minulosti, např. na sociálních sítích. Před třemi roky, když byl zvolen, ale byla krititika postupu právě a konkrétně stavební společnosti Syner hlavním tématem jeho předvolební kampaně.

„Město musí trvat na tom, aby detailní ztvárnění staveb bylo pečlivě posouzeno památkáři. Jinak jde o hazardování s podobou celé této lokality, kterou vytvářely za uplynulé více než století generace našich předchůdců,“ uvedl k problematice radní za Změnu pro Liberec Josef Šedlbauer.

Někteří další politici upozorňují, že stavební úřad de facto potichu připustil rozsáhlé změny v projektu. „Namísto keramického obkladu fasády byla povolena omítka. Zmenšil se počet balkonů a dokonce se namísto dřevěných rámů oken připustily i rámy plastové. Zvýšení počtu bytů přispěje k nárůstu dopravy kolem už dnes silně zatížené Vítězné ulice, “ kritizuje rozhodnutí zastupitelka za Změnu Marie Pavlová.

Proti jsou i odborníci

Další rozšiřování sídliště, s ním ruku v ruce jdoucí problémy jako navýšení dopravy i vzhledu samotných budov, ale dělají vrásky i ostatním. „Sledujeme tady obdobný postup jako např. u obchodního domu Central v Jablonci nad Nisou nebo Forum v Liberci směrem k Soukennému náměstí. Původní vizualizace slibovaly kvalitní architekturu a postupně dochází k růstu objemů a volbě stále lacinějších řešení“, upozorňuje Jindřich Felcman (Strana Zelených), člen výboru pro rozvoj a územní plánování.

Proti zástavbě lokality sídlištěm již dříve (a i na našem webu) protestovali liberečtí památkáři. „Osobně považuji umístění této výstavby do daného území za zcela nevhodné. Oblast byla historicky řešena jako území s vilovou zástavbou, a to jak podél ulice Masarykova, tak podél ulice Vítězná. Nová výstavba v daném území naruší historický ráz a urbanistický koncept území,“ uvedl pro náš web  v květnu tohoto roku ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Krčmář.

O tom, jaké mají výhrady památkáři k projektu a jakým způsobem s nimi v minulosti město ani stavební úřad nekomunikovali, jsme již počátkem léto natočili video s Alenou Říčánkovou, odbornou garantkou území, kde sídliště nyní má vzniknout.

Zelená za Kittnera

Projekt na kontroverzní zástavbu bydlením sídlištního typu ve vilové čtvrti je staršího data. Všechna povolení dostala za vlád liberecké ODS, se kterou byly a jsou společnosti jako Syner, Investorsko inženýrská nebo Develop Indrustry spojeny pupeční šňůrou.

Tehdy, okolo roku 2009, se projekt jmenoval ale Viladomy DREAMS, byť se jedná o úplně jiný typ bydlení, který ze zákona nesplňuje pojen viladům. Proti plánované výstavbě „viladomů“, které navždy změní urbanisticky hodnotné zahradní město Lidové sady vznikla tehdy vlna nevole, kterou organizovalo občanské sdružení Staré město Liberec.

Liberecké zastupitelstvo, kterému tehdy dominovala ODS, dokonce posvětilo změnu usnesení, se kterým firma Developer Industry přišla. Původní projekt totiž počítal s pěti domy a 87 byty. Tehdy sebejistý investor ale přišel na radnici s důrazným rozšířením projektu na 6 domů a 126 bytů.

Byť bylo toto navýšení v rozporu s obecně závaznou vyhláškou, zastupitelstvo pod primátorem Jiřím Kittnerem s ním nemělo problém. Opozici tehdy hlasy nestačily.

Projekt usnul s opadnutím stavebního boomu okolo roku 2009, nyní se však vrací v plné síle a současné vedení města má jen málo pák, jak jej ovlivnit. Na vině jsou všechna povolení a ústupky developerovi z doby vlád Jiřího Kittnera.

V únoru 2017 pak stavební úřad, jehož vedení již dlouhodobě mnozí politici kritizují, povolil společnosti Syner „změnu stavby před dokončením“ a s tím další navýšení počtu bytů. Radní se o tom dozvěděli až v létě, stavební úřad jim , dle jejich vyjádření, vůbec nedal vědět. Nyní jich může vzniknout až 161, což je téměř o 100 % více, než bylo povoleno v původní verzi.

 

Subscribe
Upozornit na
93 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Možná nejambicióznější projekt Libereckého kraje za posledních deset není v dobré kondici. Kolem plánů na vybudování obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku krouží lobbisté i
Politické vedení města Liberce je v krizi kvůli rozsáhlé policejní akci, která vypovídá o nebývalé korupci na zdejším magistrátu. Primátor dnes představil kroky, kterými
Mohutná korupční aféra, která ukazuje nebývalé klientelistické prostředí na liberecké radnici, má přesah i na Liberecký kraj. Jak zjistil jako první Náš Liberec, policie
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.