nášLiberec

Search

Co má být na Lesáku? Sauna nebo příroda? Radnice se ptala lidí

Na čtyřicet lidí se minulý týden setkalo v libereckých Lidových sadech, aby přišli s vedením radnice diskutovat o budoucí podobně Lesního koupaliště. Na debatě, kterou vedl náměstek Jan Korytář, padaly rozdílné i souhlasné názory o využití kdysi populárního rekreačního areálu.

Podle Jana Korytáře nyní končí první etapa oprava, která zahrnovala záchranu především koupací vany, která byla poškozená zejména z let 2010, kdy ji zasáhly ničivé povodně, ale na jejím dezolátním stavu se podepsala i nečinnost ze strany města v minulosti.

Oprava žulové vany se stihla v plánu a další práce přijdou po zimě. Podle Korytáře už půjde zejména o finální a terénní úpravy. Lesní koupaliště se veřejnosti otevře již příští léto. Radnice zde plánuje i několik dalších prvků, které s lidmi probírala právě na včerejším projednání.

Na debatě bylo představeno několik možností, které radnice spolu s ateliérem David plánuje. V areálu by mohla vzniknout například sauna, ale obnovit by se mohlo i původní volejbalové hřiště a převlékárny. Část diskutujících z řad veřejnosti se ale kloní k minimalistické variantě, tedy co k největšímu zachování přírodního rázu místa.

K tomu se kloní i náměstek Korytář i zpracovatel návrhů, atelier David. Podle nich jde zejména o to, aby vyniklo výjimečné místo, kterým Lesní koupaliště je. Pravděpodobně nejznámější liberecké koupaliště sloužilo veřejnosti od čtyřicátých let do roku 2001, kdy jej město pronajalo a přestalo se o něj, přes tehdejší předvolební sliby politiků, starat. Podobně jako o další areály ve městě, včetně Lidových sadů. V minulosti město dokonce odmítlo, ač mohlo vyčlenit na obnovu Lesního koupaliště peníze z evropských fondů, kde se pak stejně 200 milionů muselo vracet zpět jako nevyčerpaná příležitost.

Obnova Lesního koupaliště byla dlouho předvolebním tahákem Změny pro Liberec, která před třemi lety vyhrála v Liberci volby. Poměrně dlouhou dobu se s ním nic nedělo, radní ze Změny totiž naráželi na odpor svých koaličních kolegů z ANO a zejména primátora Tibora Batthyányho, který na rekonstrukci koupališti odmítal vyčlenit prostředky.

Nakonec ale uspěli a od začátku letošního srpna do prostoru koupaliště vjela stavební technika. Radní města na svém červnovém zasedání schválili výběr firmy, která zajišťuje především celkovou opravu původní bazénové vany. Ta je několik let v bez vody a postupně se rozpadala. Radnice oslovila v poptávkovém řízení 12 firem a obdržela tři nabídky, přičemž byla zvolena nabídka firmy EVOSA spol. s r.o. s nejlepší nabídkovou cenou 4 435 860 Kč včetně DPH.

Subscribe
Upozornit na
68 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém