Co má být na Lesáku? Sauna nebo příroda? Radnice se ptala lidí

Na čtyřicet lidí se minulý týden setkalo v libereckých Lidových sadech, aby přišli s vedením radnice diskutovat o budoucí podobně Lesního koupaliště. Na debatě, kterou vedl náměstek Jan Korytář, padaly rozdílné i souhlasné názory o využití kdysi populárního rekreačního areálu.

Podle Jana Korytáře nyní končí první etapa oprava, která zahrnovala záchranu především koupací vany, která byla poškozená zejména z let 2010, kdy ji zasáhly ničivé povodně, ale na jejím dezolátním stavu se podepsala i nečinnost ze strany města v minulosti.

Oprava žulové vany se stihla v plánu a další práce přijdou po zimě. Podle Korytáře už půjde zejména o finální a terénní úpravy. Lesní koupaliště se veřejnosti otevře již příští léto. Radnice zde plánuje i několik dalších prvků, které s lidmi probírala právě na včerejším projednání.

Na debatě bylo představeno několik možností, které radnice spolu s ateliérem David plánuje. V areálu by mohla vzniknout například sauna, ale obnovit by se mohlo i původní volejbalové hřiště a převlékárny. Část diskutujících z řad veřejnosti se ale kloní k minimalistické variantě, tedy co k největšímu zachování přírodního rázu místa.

K tomu se kloní i náměstek Korytář i zpracovatel návrhů, atelier David. Podle nich jde zejména o to, aby vyniklo výjimečné místo, kterým Lesní koupaliště je. Pravděpodobně nejznámější liberecké koupaliště sloužilo veřejnosti od čtyřicátých let do roku 2001, kdy jej město pronajalo a přestalo se o něj, přes tehdejší předvolební sliby politiků, starat. Podobně jako o další areály ve městě, včetně Lidových sadů. V minulosti město dokonce odmítlo, ač mohlo vyčlenit na obnovu Lesního koupaliště peníze z evropských fondů, kde se pak stejně 200 milionů muselo vracet zpět jako nevyčerpaná příležitost.

Obnova Lesního koupaliště byla dlouho předvolebním tahákem Změny pro Liberec, která před třemi lety vyhrála v Liberci volby. Poměrně dlouhou dobu se s ním nic nedělo, radní ze Změny totiž naráželi na odpor svých koaličních kolegů z ANO a zejména primátora Tibora Batthyányho, který na rekonstrukci koupališti odmítal vyčlenit prostředky.

Nakonec ale uspěli a od začátku letošního srpna do prostoru koupaliště vjela stavební technika. Radní města na svém červnovém zasedání schválili výběr firmy, která zajišťuje především celkovou opravu původní bazénové vany. Ta je několik let v bez vody a postupně se rozpadala. Radnice oslovila v poptávkovém řízení 12 firem a obdržela tři nabídky, přičemž byla zvolena nabídka firmy EVOSA spol. s r.o. s nejlepší nabídkovou cenou 4 435 860 Kč včetně DPH.

Subscribe
Upozornit na
68 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává