Liberecký soudce opět zprostil obžaloby politiky žalované za tunelování městského majetku

Soudce libereckého soudu Petr Neumann již podruhé zprostil žaloby bývalého náměstka primátora Pavla Krenka (ODS) a jeho tajemníka a zastupitele za stejnou stranu Jiřího Zeronika v případu nevýhodných směn v rámci městské akciovky Sportovní areál Ještěd (SAJ).

Soudce Petr Neumann stejně rozhodl již v roce 2014. S jeho výrokem ale nesouhlasil Vrchní soud, a tak se mu případ vrátil znova. Ani dnes ale námitky a teze Vrchního soudu nepřiměly Petra Neumanna ke změně stanoviska a oba bývalé politiky opět zprostil žaloby.

Stejně jako před třemi lety soudce Neumanna důkazy nashromážděné policií a státním zástupcem nepřesvědčily o tom, že se u uvedených transakcí jednalo o „subjektivní stránku“. Tedy, že cílem vyvádění majetku ze společnosti bylo osobní obohacení, ani to, že se podařilo prokázat spojení mezi příjemci nemovitostí a obžalovanými politiky.

Soudce uvěřil obžalovaným, že jejich motivem byla příprava na lyžařský šampionát, který v Liberci proběhl v roce 2009, stejně jako modernizace celého lyžařského areálu. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. U obou žalovaných požadoval trest na spodní hranici, tedy pětileté tresty. Pokud by v případě odvolání Vrchní soud znovu zrušil rozsudek libereckého soudce Neumanna, mohl by mu případ i odebrat.

Celá kauza začala v roce 2009,kdy Čmelák-SPP, o.s. spolu s Oživení , o.s. podaly trestní oznámení. Posléze se s jeho závěry ztotožnila policie, ke škodě se skrze primátorku Martinu Rosenbergovou (ČSSD) přihlásilo město Liberec a nakonec státní zástupce vznesl obžalobu.

Obžalován byl i bývalý primátor Jiří Kittner, který do Sportovního areálu Ještěd nastoupil po Pavlu Krenkovi a který byl podepsán pod některými nevýhodnými smlouvami. Na našem webu jsme již před lety upozorňovali ale, že i on se mohl stát obětí podvodného jednání, byť později na takové praktiky v SAJ neupozornil, ač o nich věděl. Kittner ale byl obžaloby zproštěn, což nakonec navrhl i samotný státní zástupce. Jiřímu Kittnerovi soud poté dokonce uznal náhradu škody ve výši 200 tisíc korun. 

V rozporu s tvrzením obhajoby i soudu Drtivá většina směňovaných nemovitostí, která měla sloužit SAJ nakonec  skončila u podnikatelských subjektů nebo jedinců, kteří jsou buď přímo nebo přes své nejbližší rodinné příslušníky zcela jasně a prokazatelně spojeni s obžalovanými, respektive s bývalým náměstkem primátora Ing. Pavlem Krenkem (ODS) a zastupitelem Jiřím Zeronikem (tehdy ODS), kteří byli zároveň čelnými funkcionáři SAJ.

U koho tedy končil majetek? Vedle mediálně známé směny obrovského majetku za kiosek bez pozemku Mošner, to jsou:

Ing. Andrea Hoffmannová – v jejím vlastnictví skončila parcela na Husově ulici, kterou prodala následně za 4,2 milionu korun. Tu získal směnou její otec Karel Vaniš, když na Ještědu koupil parcelu za cca 120 tisíc Kč, jejíž získání navrhoval Pavel Krenk, a to i v době, kdy ještě nebyla ve vlastnictví K.Vaniše. Dále byt na Masarykově třídě, v rámci směny za Mošner (prostředníkem Pavel Cvach) za 595 tisíc. Manžel A.Hoffmannové Vítězslav figuroval či figuruje s Jiřím Zeronikem nejméně v čtyřech společnostech, včetně Geotermální energie pro občany, kterou nyní prošetřuje policie.

Maximo Reality/Pavel Cvach – nemovitosti ve Vesci, na kterých firma tržila cca 1,8 milionu korun, dva byty na Masarykově třídě. Pavel Cvach dnes figuruje ve firmě Zámecké uhlí, kde je třetinovým dílem majitelem, stejně jako někdejší firma Jiřího Zeronika (dnes je jednatelem, firma napsaná na jeho ženu Lucii). Cvach v minulosti figuroval ve firmách svázaných s Pavlem Krenkem.

V březnu 2014 se Maximo Reality přejmenovalo na Medical Furniture PZ (adresa i IČO zůstaly), kde je jediným jednatelem Jaroslav Choutka, výkonný ředitel Controll Invest (firma administrující SAJ,jednatel P.Krenk), patřící pod anonymní firmu Formark Limited Productions, kam patří i Personnel Welfare, firma tehdy spravující služby na Ještědu, kde je jednatelem Pavel Krenk. Choutka působí i jako člen dozorčí rady Ypsilon Golf Liberec, kde má čtvrtinový podíl Pavel Krenk.

Villa Jánské lázně – nemovitosti na Bucharce na Ještědu. Anonymní firma, kde v představenstvu figuruje Pavel Krenk.

Personnel Welfare – nemovitosti Na pláních. Společnost spravující gastroslužby na Ještědu, kde je jednatelem Pavel Krenk.

 

Subscribe
Upozornit na
35 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,
Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává
Po zveřejnění zjištění z aktuální korupční kauzy, které včera přinesl Náš Liberec, jednala republiková výkonná rada ODS a učinila razantní krok. Náměstek Petr Židek