Zastupitelé mají rozhodnout o faktické privatizaci Ještědu za podivných podmínek

Zastupitelé mají ve čtvrtek rozhodnout o možná nejzávažnějším kroku jejich kariéry. O pronájmu lyžařského areálu na Ještědu, který není ani tak pronájmem jako privatizací. Přitom žádná ze stran neměla toto ve volebním programu a způsob, jakým celou akci od začátku řídil primátor Batthyány připomíná divoká devadesátá léta.

Přes dvě stovky stran textu, smluv mezi Sportovním areálem Ještěd, městem Liberec a společností Tatry Mountains Resorts, s.r.o.(TMR)  dostala veřejnost k seznámení ani ne týden před tím, než se má rozhodnout o tom, zda firma dostane lyžařský areál na Ještědu do pronájmu na celých 25 let, s možným prodloužením na roky příští. Přitom například stát pronajímá svůj majetek pouze a maximálně 8 let.

Vedle toho již dnes někteří zastupitelé kritizují vyjednané podmínky, které zaručují investorovi provoz areálu de facto zadarmo a mluví o jednostranně výhodných smlouvách. Všichni zastupitelé jako celek jsou pak tlačeni rozhodnout ve věci strategické spolupráce soukromým investorem na řadu let, která může být v budoucnu velkým zdrojem problémů, jak už se právě na Ještědu, ale i jinde ukázalo.

 Snowhill 2006 a 2017

Ještěd a pronájem jeho lyžařského areálu provází nesnáze minimálně od roku 2006. Tehdy totiž podepsala s městem pětadvacetiletou smlouvu společnost Snowhill, podle které měla městu ročně platit za provozování areálu 8 milionů korun. Snowhill se ve smlouvě zároveň zavázal, že kromě sjezdovek na Ještědu bude provozovat i běžecké tratě ve Vesci.

Po bezmála třech letech ale své angažmá na Ještědu Snowhill vzdal. Vybudovaly se zde sice nové lanovky a vleky, ale za peníze, které pak přešly jako dluh Sportovnímu areálu Ještěd (SAJ), tedy městu Liberec, které je jejím stoprocentním vlastníkem. Nejednalo se zrovna o málo. Šlo o 252 milionů korun ve formě úvěru u banky a SAJ musí tyto peníze městu splácet do teď.

Právě společnost Snowhill převzal známý slovenský miliardář Igor Rattaj, který svou kariéru začínal s kontroverzní finanční skupinou  J&T, která se na Slovensku i v Čechách stala známou svým byznysem se státem a veřejnou správou, styky a zaměstnáváním politikou i tím, že „daní“ svůj majetek z podnikání v České republice i na Slovensku v daňových rájích.

Rattaj v roce 2013 koupil právě společnost Snowhill, která udělal v Liberci dluhy na Ještědu. Nejen skrze ni se dostal k lyžařským areálům v českých horách, od Krušných hor, Krkonoše až po Šumavu. Vedle toho jeho firma Tatry Mountains Resorts působí samozřejmě na slovenských horách, ale například i v Polsku. Už v roce 2014 ale Rattaj prodal firmu společnosti spojenou s kontroverzními podnikateli jako jsou bývalý šéf Sazky Aleš Hušák nebo pražský lobbista Roman Janoušek.

Rattajova TMR se tak vzdala například areálů v krkonošských  Herlíkovicích, Vysokém nad Jizerou nebo na Šumavě, ale získala lukrativnější podíl v lyžařském středisku ve Špindlerově mlýně skrze společnost Melida, která je rovněž spojena s lidmi z okruhu Romana Janouška nebo bývalého kontroverzního šéfa ČEZu Martina Romana.

Doma na Slovensku je TMR častým terčem kritiky za svůj přístup k životnímu prostředí i za svou politiku, která podle kritiků mění horská střediska v kýčovité areály, často jen pro horních deset tisíc. Zástupci Slovenského ochranářského snemu například hovoří o tom, že Rattajova společnost TMR je jednou z největších hrozeb pro slovenskou přírodu a její vliv je jednoznačně devastační.

 Palermo 2006 a 2017

V roce 2006 tehdejší majitel a zakladatel společnosti Snowhill rozezleně do médií tvrdil, že „Liberec patří na Sicílii“ a přirovnával město pod Ještědem, který chtěl získat do pronájmu k Palermu. Narážel tak na skutečnost, že když byl jednat o pronájmu lyžařského areálu na Ještědu, musel jít nikoliv na radnici, ale do kanceláří společnosti Syner. Zde si její spolumajitel Petr Syrovátko spolu s tehdejším primátorem Jiřím Kittnerem (oba ODS) dle Vacka diktovali co budou za pronájem Ještědu chtít (zejména kolik peněz je potřeba dát „na místní hokej“).

Podobně za zády zastupitelstva a ryze soukromě jednal s dnešním potencionálním investorem – Igorem Rattajem z TMR i dnešní primátor Tibor Batthyány (zvolen za ANO). Za to, že vede jednání o tak důležité věci jako je pronájem ještědského areálu jako soukromou věc, za to byl kritizován opozicí (lídr libereckých Starostů Michal Hron) i koaličními partnery ze Změny pro Liberec.

Na zastupitelstvu Liberce například zaznělo, že podobný postup, kterým koná primátor v objetí se soukromým investorem, připomíná privatizaci veřejných objektů z devadesátých let. Kritici například upozorňují, že podobné dlouhé pronájmy a privatizace v Liberci nikdy nedopadly dobře a že město tak dotuje cizí podnikání. Zmiňují pronájem liberecké arény firmě ze stáje S group holding (Syner), smlouvy dopravního podniku s BusLine nebo například prodej spalovny.

Batthyány a ostatní zastánci dlouhodobého pronájmu Ještědu zase argumentují, že areál si na sebe nevydělá a že orgány SAJ jsou špatně spravovány politiky, byť i jeho klub zastupitelů zvolených za ANO zde má poslední tři roky své zástupce. SAJ je, zejména díky špatným zimám, ve ztrátě 81 milionů za posledních sedm let. Primátorovi odpůrci mu naopak vyčítají, že právě za poslední více téměř tři roky co „tajnůstkářsky“ vyjednával s Rattajem nikdo nevěděl, co se SAJ bude a jaké budu nebo nebudou v budoucnu potřeba investice.

Zda musel slovenský miliardář na jednání do kanceláří stavební či jiné firmy nebo jinam s místními vlivnými podnikateli, tak jako před lety majitel Snowhillu, není jisté. Nicméně variantu dlouhodobého pronájmu a faktické privatizace Ještědu horlivě propagují média společnosti Syner. Bude tedy zajímavé sledovat, kdo na Ještědu, v případě, že ho TMR získá, bude dostávat stavební i jiné zakázky.

 Chaos a nátlak

Minulý týden primátor Batthyány předložil tiskovou zprávu, ve které tvrdí, že podmínky jsou dojednané a jsou výhodné pro město. Město získá pronájmem jeden milion korun ročně, což je hluboko pod podmínkami, které dojednal již v roce 2006 primátor Kittner. Taková výše pronájmu se nelíbí ani kritikům Batthyányho postupu, například zástupcům Změny pro Liberec.

Primátor mluví o přínosu dalších až čtyř milionů pro město, které má získat formou slev pro sportovní oddíly, ale toto tvrzení je zavádějící. Tyto prostředky zůstanou TMR formou městské objednávky a dokonce jsou tak mohou být pojistkou zisku pro soukromou firmu. Podobný systém „plnění pro město“ má i liberecká aréna, kterou na 20 let získala na sklonku vlády ODS společnost patřící pod křídla S group holding (Syner).

Oddlužení městské akciovky SAJ, které je prezentováno jako jeden z důvodů pro pronájem, je také diskutabilní, protože v předložených smlouvách je podmínka, že město promine SAJ zbylých 65 milionů dluhů, které zbyly po Snowhill a které jsou kryté úvěrem u České spořitelny.  A ta jistě městu svůj dluh neodpustí. Toto odlužení jde tedy na úkor města, respektive  na úkor kapes všech Liberečanů.

Na druhou stranu majetek areálu, na kterém má firma slovenského miliardáře vydělávat, jí zůstane v pronájmu za pouhou korunu ročně. Zdůvodněno je to tím, že se o něj firma bude starat.

Suma sumarum společnost TMR získá, podle primátorem Batthyánym vyjednaných a silou prosazovaných podmínek, lyžařský areál na Ještědu de facto zdarma s tím, že se o něj má starat a investovat do něj. Argumenty pro takový pronájem jsou na vlas stejné jako v roce 2006 v případě firmy Snowhill, byť tehdy primátor Kittner vyjednal pro město daleko lepší podmínky. Ani ty ovšem tehdy nezabránily průšvihu a eskalaci dluhů, které zůstaly na krku městu.

Narychlo předložené smlouvy mají zastupitelé podepsat již tento čtvrtek a k předání areálu firmě má dojít již 15. prosince tohoto roku. Na radě města pro tento materiál hlasovali zástupci ANO a náměstek Ivan Langr, který byl sice zvolený za Změnu pro Liberec, ale její klub opustil a hodlá kandidovat do příštích voleb na jiné kandidátce. Ani on ale, dle vlastních slov, neví zda pronájem v této podobě podpoří na zastupitelstvu.

Nejsilnější opoziční strana – Starostové pro Liberecký kraj anoncovali, že se chtějí sejít kvůli předloženým smlouvám se zástupci investora pouhé dvě hodiny před jednáním zastupitelstva, které má o pronájmu na 25 let rozhodnout.

Možná nejdůležitější je ale na celé věci jeden aspekt, na který se zapomíná. Žádná z politických stran, která je dnes v libereckém zastupitelstvu zastoupena, neměla tuto faktickou privatizaci Ještědu ve svém programu, se kterým byla občany zvolena a nemá tedy k takovému kroku od nich mandát. Přesto dnes mnozí ze zastupitelů deklarují, že pronájem na 25 a díky opci i více let bez váhání podpoří.

Rychlost i jistá chaotičnost, se kterými je na městské zastupitele vyvíjen nátlak na odsouhlasení faktické privatizace Ještědu a dání de facto volné ruky slovenskému investorovi, aniž by podrobně kdokoliv znal jeho skutečné plány a úmysly, rozhodně nejsou známkou transparentní správy klíčového městského majetku. Naopak tyto skutečnosti nahrávají kuloárovým zkazkám o tom, co má primátor Batthyány, který pravděpodobně po svém vyhazovu z Babišova ANO v politice končí, od Igora Rattaje slíbeného.

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
113 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,